Helsingin Jokereissa muhii monta kysymystä

Sportiin siirtyvä Tomek Valtonen antoi tylyn lopetuksen Jokereille (All over press)

Sportiin siirtyvä Tomek Valtonen antoi tylyn lopetuksen Jokereille (All over press)

Helsingin Jokereiden kausi on ollut tahmea. Hjallis Harkimon myytyä joukkue venäläisille on korttitalo sortunut totaalisesti. Lähes kaikki orgaanisaatiossa on haukuttu suunnalta tai toiselta. Ja ymmärtäähän sen.

Harkimo ilmoitti että veljet idästä tulee ottamaan hommat haltuun ja Jokerit aloittaa taipaleensa KHL-historiassa. Budjetin kymmenkertaistuminen saa pelaajat miettimään. Onkohan minun nimelläni paita Jokereissa ensi kaudella? Valmentaja saa älyttömät paineet niskaansa tuollaisen ilmoituksen jälkeen, ainakin media keskittyy aivan eri tavalla historialliseen, viimeiseen kauteen.

Viimeisen kauden päävalmentajana päättänyt Tomek Valtonen antoi todella tylyä palautetta joukkueestaan ja sai aikaan vielä lopullisen kriisin joukkueen sisällä.

Tämä peli on niin rehellinen. Jos ei ole intohimoa ja rakkautta peliä kohtaan, etkä ole aidosti mukana ja olet vain palkkatyössä, niin lopputulos on tällainen, Valtonen mietti ottelun jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Mielestäni kuitenkin Harkimo teki virheen siinä vaiheessa, kun antoi tiedon eteenpäin kesken kautta, ja vieläpä todella aikaisessa vaiheessa. Eikö bisnesnero itse tajunnut joukkueen motivaation laskevan, kun työpaikka ensikaudelle on epävarma? Vai pyörittelikö Harkimo ajatuksella niin kauan, että luulikin tiedon nostavan näyttöhaluja joka osa-alueella? Niin tai näin, Jokereiden viimeinen kausi Liigassa oli suorastaan nolo.

Noh, nähtäväksi jää miten Jokereiden ensi kauden käy. Valmennuksen pääpiruna toimii kuitenkin suomalainen kultakimpale, Erkka Westerlund. General Managerin tittelin sai Leijonissa todella arvokasta työtä tehnyt Jari Kurri. Joukkueen pelaajabudjetti nousee 30-40 miljoonan euron tietämille.

Hjallis ei itsekään vaikuttanut tyytyväiseltä loppukauteen (All over press)

Hjallis ei itsekään vaikuttanut tyytyväiseltä loppukauteen (All over press)

Hjallis on kuitenkin ajanut suomalaista kiekkoilua eteenpäin. Imagoltaan Jokerit ovat vahvoja. Voidaan puhua jopa jonkin sortin brändistä suomalaisten kiekkoilulle. Kuka tämän hypen sai aikaiseksi? Harkimo itse. Nuoriherra Harkimohan aloitti bisnesimperiuminsa purjehtimalla maailman ympäri. Kertoo aika paljon miehen motivaatiosta ja päättäväisyydestä tekemäänsä kohtaan. Tiiliskiviksi vahva panostus juniorijoukkoihin, kunnon bugjetti pelaaja-hankintoihin ja laastiksi Harkimon voitonhalua. Näillä eväillä Helsingin Jokereiden Liiga-historia kirjoitettiin.

Jonkun sortin fuusiohan tässä on meneillään.

Jääkiekon Champions League -hanke on ollut fläppitaululla jo useamman vuoden. Taas kerran suunnitteluvaiheessa kaikki näyttää hyvältä. Harkimo halusi kovempaan liigaan että pystyisi nöyryttämään muita suomalaisia tulevaisuuden champpareissa? Pitäisikö muiden seurajohtajien ottaa Hjalliksesta esimerkkiä, ja alkaa suunnittelemaan isompia kauppoja seurojensa ympärille?

Pitäisikö kaikkien Euroopan kiekkoliigojen keskittyä yhteen Liigaan? Voisiko KHL levitä Euro-alueelle? Väli-matkat olisi suurinpiirtein samoja kuin NHL:ssä. Rehti karsinta kaikkien maiden välille, ja 30 Euroopan kovinta jengiä kisailemaan pokaalista. Kiekkokulttuuri kuitenkin keskittyy lähinnä Pohjois-Amerikkaan, ja Eurooppaan. Nähdäänkö hamassa, todella hamassa tulevaisuudessa tähdistö-ottelu NHL:n ja KHL:n välillä?