Jokerit valmiina katkaisemaan puolivälieräsarjan – Minskistä loistavat tuliaiset

Jokereilla on taas parin vierasottelun verran enemmän playoffkiekkoa KHL:ssä takana. Joukkue teki lähes täydellisen reissun Minskiin hakien sieltä tuliaisiksi kaksi tärkeää voittoa. Itse seurasin matsit hyvin tarkkaan säkkituolissa kynsiä pureskellen ja lopputulosta jännittäen. Seuraavassa mitä ajatuksia ottelut television välityksellä fanissa herätti.

On upeeta katsella illasta toiseen niin paikanpäällä kuin telkkaristakin tota nippua pelaamassa. Huikeita yksilöitä, komeita maaleja ja aivan loistava joukkue. Fiilis Jokereita, pleijareita ja kiekkoa kohtaan on tällä hetkellä aivan tapissa. Koko ajan odottaa vain seuraavaa matsia ja hetkeä, että pääsee peleistä juttelemaan. Tämän täytyy nyt olla sitä usein keväisin esiintyvää playoff-kuumetta.

Joukkue

Joukkue on pelannut nyt neljä ottelua peräkkäin Minskiä vastaan. Vaikka ensimmäisessä ottelussa kävi pieni ”työtapaturma”, niin meno on ollut Jokereiden kannalta todella vakuuttavaa. Kolmeen viimeiseen otteluun Minsk ei ole onnistunut tekemään kuin kaksi maalia. Tämä vahvistaa ajatuksen siitä, että maalivahtipeli ja puolustus ovat todellakin kunnossa ja ne ovat elintärkeitä juttuja etenkin kevään peleissä. Ei hyökkäypelissäkään sen enempää vikaa ole: kolmeen edelliseen peliin Jokerit on latonut 11 maalia Minskin verkkoon.

Mielenkiintoinen yksityiskohta joukkueen maalinteosta on, että Minskin verkkoon on tehty nyt neljässä ottelussa kolmetoista maalia. Noista maaleista peräti yksitoista on tehty toisessa erässä. Taktiikkaa vai sattumaa? Itse uskon vakaasti ensimmäiseen. Ensimmäinen erä pelataan niin ettei ainakaan omissa soi – täysin puolustuksen kautta. Toisessa erässä tehdään sitten jotain mikä avaa Jokereille merkittävän paljon maalipaikkoja. Laukauksiakin katsoessa huomaa, että Jokerit muuttaa peliään juuri toiseen erään. Neljässä ottelussa Jokerit on laukonut yhteensä 133 kertaa ja noista laukauksista peräti 60 on tullut toisissa erissä.

2+2 tehot yhteen erään eivät ole sattumaa (AOP)

2+2 tehot yhteen erään eivät ole sattumaa (AOP)

Joukkueen tehokkuudesta ja hyvästä pelistä kertoo myös jotain se, että ainoastaan kolmella kokoonpanossa olleella pelaajalla on enää playoffien pistetili avaamatta. Lokomo kenttä on merkkauttanut neljään otteluun vakuuttavat 5+6 tehot. Olihan muuten ensimmäisessä Minskissä pelatussa ottelussa melkoinen Linus Omark show, Toisessa erässä 13 minuuttiin tehot 2+2 ja ottelu käytännössä pakettiin. On se vaan huikea pelaaja, kiitokset vielä kerran sille nerolle joka herran keksi joukkueeseen hommata.

Todella positiivisesti ensimmäisissä otteluissa on esiintynyt myös muutenkin kuin pisteiden valossa Tommi Huhtala, joka on tehnyt ekaan neljään matsiin tehot 2+1. Myös Niklas Hagman on esittänyt todella pirteitä otteita viimeisissä kahdessa ottelussa. Hyökkääjistä ainoastaan Jere Sallinen on vielä ilman pisteitä, mutta toivottavasti ei pitkään.

Puolustajista juuri Ryan Gunderson on vielä kokonaan ilman tehopisteitä. Juuri Gundersonin tehojen tärkeyttä peräänkuulutin ennen sarjan alkua, mutta toivotaan pistetilin aukeavan mahdollisimman pian ja herran palaavan tehojen puolesta taas omille lukemilleen. Turha toisaalta ainakaan vielä huolestua, kun joukkueella kulkee näin hyvin. Gundersonin lisäksi Topi Jaakola on pelanneista puolustajista ainut kenellä ei vielä pisteitä ole.

Jos on hyökkäys toiminut toivotulla tavalla niin samaa voi kyllä sanoa maalivahdeista. Henrik Karlsson pelasi ensimmäiset kolme ottelua todella vakuuttaavasti. Päästettyjä maaleja ainoastaan neljä, yksi nollapeli ja torjuntaprosentti komea 95,1%. Viimeisimmässä ottelussa pelannnut Riku Helenius pelasi myös niin vakuuttavasti ensimmäisen ottelunsa torjuntaprosentilla 94,4%, ettei tarvitse kyllä maalivahtiosastosta olla huolissaan pelien edetessä. Loistava homma tiivin pelirymin kannalta, että on kaksi luotettavassa vireessä olevaa maalivahtia joita vuorotella tolppien välissä. Arvelen kuitenkin, että Karlsson tulee pelaamaan huomattavasti enemmän otteluita kuin Helenius. Tärkeintähän on, että koppi tarttuu ja homma toimii. Sama se lopulta on kumpi siellä kiekon edessä seisoo.

Ennen sarjan ja playoffien alkua kirjoitin, että Jokerit tarvitsee Lokomon rinnalle toisen kentän joka pystyy illasta ja vaihdosta toiseen luomaan vaarallisia tilanteita ja tekemään maaleja. Viimeisten otteluiden perusteella näyttäisi, että toinen tulokseen pystyvä kenttä on löytynyt, ja mikä tärkeintä myös Juhamatti Aaltonen on vihdoin huomannut kevään tulleen. On kyllä tullut nyt niin laajalta rintamalta onnistumisia, että ei voi missään nimessä sanoa joukkueen olevan pelkästään Lokomon varassa tuloksenteon kannalta. Hyvältä näyttää!

Minsk Arena

Dinamo-Jokerit

Minskin halli on todella komea ja yleisö on mahtavasti mukana ottelutapahtumassa heti alkusoitosta lähtien (AOP)

Tuli taas katseltua telkkarin välityksellä ja paikalla olleiden kuvista tuota Minskin hallin meininkiä. On se vaan todella komea ja kookas halli. Kuuluu ehdottomasti niihin halleihin mihin täytyy vielä tulevaisuudessa itsekkin matkata paikanpäälle tunnelmaa haistelemaan. Mahtaa olla melkoinen meteli, kun 15 000 innokasta paikallista kannustaa kuuluvasti omiaan. Vaikkei halliin mahdu kuin noin 2000 katsojaa enemmän kuin Hartwall Arenalle, niin se meteli ja meininki on taatusti todella paljon kovempi aktiivisten ja äänekkäiden katsojien vuoksi.

Todella tyylikkään näköistä oli molemmissa otteluissa, kun katsomoon oli ilmeisesti jaettu kaikille valkoinen kotijoukkueen logolla varustettu t-paita. Samoin uskomattoman monella katsojalla näytti olevan joukkueen kaulahuivi joita pitivät etenkin kansallislaulun aikana tyylikkäästi päiden päällä. Komean näköistä katsottavaa ihan jo telkkarin välityksellä saati sitten paikanpäältä. Näitä muutamia pieniä juttuja toivoisi näkevän vielä jonain päivänä Jokereidenkin peleissä areenalla.

Yksi tyylikkään näköinen homma on myös ilmeisen monella KHL areenalla käytössä oleva systeemi, kun ottelun alkushown aikana kaikki katsojat sytyttää pimeällä areenalla kännykän valot ja näyttää sitä jäälle. Todella komean näköistä, kun tarpeeksi moni siihen osallistuu. Olisi hauska nähdä tämäkin joskus vielä täyteen myydyllä Hartwall areenalla.

Takaisin kotihalliin

Seuraavana todella tiivistahtisessa sarjassa on jo huomenna vuorossa Jokereiden kotiottelu, missä sarja on ensimmäistä kertaa katkolla. Niin vahvasti joukkue on jokaisessa ottelussa esiintynyt, että ihmettelen suuresti jos sarja ei torstaina katki mene. Toki homman katkaiseminen on tunnetusti aina hankalaa, mutta toivotaan ja uskotaan omiin. Jossain kohtaa se ainakin noilla esityksillä tulee Jokereiden eduksi katkemaan se on varma. Kolmea ottelupalloa joukkue ei taatusti missaa Minskiä vastaan.

Yksi mielenkiintoinen mielessä pyörinyt asia on se, kun sarja katkeaa niin nähdäänkö areenalla liiga-ajoista tutuksi tullut perinteinen rantapallojen jäälle heittely? Jos näin tulee tapahtumaan, niin hauska nähdä mikä on KHL:n reaktio moiseen. Siellähän tunnetusti on takerruttu huomattavasti pienempiinkin seikkoihin. Toivottavasti Jokerit ottaa asiasta selvää ennen ottelua ja infoaa siitä katsojia. Ei ihan paras homma, jos tälläisestä täysin harmittomasta hommasta joukkue saisi lopulta esimerkiksi tuntuvat sakot.

Toivottavasti hallille saapuu mahdollisimman paljon ihmisiä matsia kattomaan ja saadaan nauttia täysien katsomoiden ääressä laadukkaasta kiekosta. Hommatkaahan ihmiset niitä lippuja ja tulkaa huomenna hallille. Ottakaa kaverit, naapurit ja sukulaiset mukaan, halli täyteen ja voitto kotiin!

Torstaina taas mennään Helsingissä klo 18.30!