Osala luottavaisin mielin Jokerit-otteluun

Helsingin Jokerit pelaa vieraskiertueensa kolmannen pelin lauantaina Metallurg Magnitogorskia vastaan. Joukkueet ovat kohdanneet kerran tällä kaudella. Marraskuun 4. Magnitogorsk oli vahvempi Hartwallilla Jan Kovarin ja Danis Zaripovin johdolla maalein 1-4. Lauantain ottelu alkaa jo klo 14.00.

Yhden ketjun joukkue?

Kun mietimme Metallurg Magnitogorskia, tulee ensimmäisenä mieleen KHL:n tehokkain ketju, Sergei Mozyakin-Kovar-Zaripov. Jo viime kaudella pistepörssiä dominoinut ja KHL:n mestaruuden hyökkäysosaamisellaan ratkaissut trio on ollut myös tällä kaudella liekeissä. Mozyakinin 11 ottelun sivussaolosta huolimatta trio on latonut 37 ottelussa 122 pistettä, joista 50 on ollut maaleja. Magnitogorskin ainoa suomalaispelaaja, 194 cm pitkä ja yli 100 kg painava vaasalaisen kiekkokoulun kasvatti Oskar Osala myöntää ketjun merkityksen olevan iso.

– Jos meidän ykkösketju häviää oman pelinsä, eli päästää enemmän maaleja kuin tekee, niin meidän on todella vaikea voittaa otteluita. Jos ne pelaa nollille, niin silloin meillä on mahdollisuus. Me ollaan tosi paljon niitten varassa, ei se ole mikään salaisuus, kertoo Osala Magnitogorskissa ottelua edeltävänä iltana.

Osittain tuon riippuvuuden takia Magnitogorskilla oli marraskuun puolen välin tienoilla vaikeampi jakso, jolloin joukkue hävisi peräti viisi pelaamastaan seitsemästä ottelusta. Tuo on kova putki hallitsevalle mestarille, etenkin kun runko ei hirveästi kokenut muutoksia kesän aikana. Täytyy toki muistaa, että KHL:n jokainen joukkue haluaa kaataa hallitsevan mestarin, joten ns. peruspelin voittaminen on Magnitogorskille on aina vaikeaa.

Osaala kuitenkin myöntää, ettei joukkueen oma tekeminenkään ole ollut parhaalla mahdollisella tasolla.

– Kyllä meidän tekeminen on ollut huonompaa (viimeisen kuukauden aikana). Toki vastustaja tulee edelleenkin meitä vastaan pelaamaan sillä mentaliteetilla, että kaikki lyödään peliin. Esimerkiksi torstaina Riika ei millään meinannut mennä pois, viittaa Osala Magnitogorskin edelliseen otteluun.

Torstaina pelatussa Metallurg-Dinamo Riika -ottelussa kotijoukkue johti peliä jo 4-1, mutta Riian vahva toinen erä toi vieraat tasalukemiin. Lopulta puolustaja Chris Leen kauden seitsemäs maali kolmannen erän alussa riitti tuomaan Metallurgille täyden pistepotin.

Parhaat pelaavat, myös puolikuntoisena

Joukkuepelaamisen heikentyneen tason taustalta löytyy monia syitä, mutta Metallurg kärsi myös avainpelaajien loukkaantumisesta. Paineen ollessa kova avainpelaajia kohtaan, revitään miehet joskus kaukaloon takaisin liian aikaisin.

– On meillä loukkaantumisiakin ollut. Esimerkiksi Mozyakin oli sivussa ja tuli osittain puolikuntoisena takaisin. Sitten kun puolikuntoinen pelaaja pelaa 27 minuuttia ottelussa, niin se vähän näkyy joukkueen pelissä.

Osalan kommentin voi tulkita monella tavalla, mutta jos joukkue rakentaa pelinsä yhden ketjun varaan ja onnistuu voittamaan mestaruuden, turha sitä on ruveta toimimattomaksi systeemiksi huutelemaan.

Metallurg on palaamassa voittojen valossa alkukauden lentoonsa. Edellisistä viidestä pelistä mukaan on tarttunut neljä voittoa. Osala allekirjoittaa tuntemukset joukkueen sisältä ja muistuttaa, että mestarijoukkue halusi osoittaa, ettei mestaruuskrapula vaivaa.

– Oli siinä koko joukkueella muutenkin pientä alakuloisuutta, alkukausi oli meille onnistunut ja tsempattiin siihen todella kovaa. Alkoi mennä hyvin, ja sitten kun notkahtaa, niin yllättävän pitkä matka (sieltä) alhaalta on takaisin lentoon. Nyt kuitenkin on sellainen tunne, että ollaan jälleen matkalla uuteen nousuun.

Osala uskoo Metallurgin voittoon

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Metallurg oli pelottavan ylivoiminen. Julistin ottelun jälkeen, ettei KHL:ssä ole kuin yksi mestariehdokas: Metallurg. Joukkue vaikutti tasapainoiselta, ja se pelasi Jokereita vastaan todella viisaasti riisuen helsinkiläisjoukkueen täysin aseista.

Metallurg on myös erittäin isokokoinen joukkue. Keskipituus on 186cm ja painoakin löytyy keskiarvolta yli 90 kiloa. Magnitogorskin pojat käyttävät kokoaan surutta hyödykseen maalinedustaistoissa, ja kun taitoa ja luisteluvoimaakin löytyy, on joukkuetta todella vaikea voittaa.

Osala odottaa lauantain ottelua innolla, tupa tulee olemaan täynnä ja ottelu on viimeinen Metallurgille ennen taukoa.

Kuukauden takaista ottelua Jokereita vastaan vaasalaislaituri muistelee kaksijakoisin tuntein.

– Pelasimme Helsingissä hyvin. Olin kyllä hieman pettynyt Jokereihin Helsingissä, odotin että he tulisivat kovempaa. Tästä syystä uskon, että huomenna he tulevat kovaa matsiin. He haluavat varmasti toisen ison päänahan tältä reissulta (Kazanin lisäksi), heittää Osala.

Lauantain ottelussa kotijoukkue on suosikki, eikä suotta. Metallurg on hallitseva mestari, ja terveenä ollessaan supertrio Mozjakin-Kovar-Zaripov on lähes pitelemätön. Haastattelun lopuksi Osala heittää pienen tärpin vedonlyöjille.

– Lauantain peli on meille kuitenkin viimeinen peli ennen taukoa, lauantaipeli ja halli täynnä. Jokainen jätkä meistä tulee iskemään kaiken peliin, joten uskon, että tullaan pelaamaan hyvin. Kyllä mä rahat löisin meidän puolesta.