KHL:ssä kärki tiivistyy – SKA näpäytti epäilijöitä

Tatarstanin lumileopardeilla on homma hanskassa. (Getty Images)

Tatarstanin lumileopardeilla on homma hanskassa. (Getty Images)

Venäjän KHL-liigassa härkäviikko on ohitse ja sarjataulukko keikahti mukavalla tavalla tasaisemmaksi. Joukkueet pelasivat 3-4 ottelua menneen viikon aikana. Kärkiporukoista eniten pisteitä keräsi Kari Jalosen Lev Praha (11p/4G). Huimaan alkuvuoden vireeseen yltänyt tshekkiläisjoukkue on kerännyt kuudesta viime ottelustaan 17 pistettä 18 mahdollisesta ja päästänyt niissä keskimäärin yhden maalin ottelua kohden. Joukkueen suomalaismaalivahdit Atte Engren ja Petri Vehanen ovat olleet hyvässä torjuntavireessä. Engrenin kolmen viimeisen pelin torjuntaprosentti on 97,1 % ja Vehasellakin prosentit pyörivät 94 % tietämillä. Lev joutuu tällä viikolla todelliseen tasonmittaukseen, kun se kohtaa vieraskaukaloissa keskiviikkona Torpedon, perjantaina Ak Bars Kazanin ja sunnuntaina Dynamo Moskovan. 

Huonosti ei mennyt myöskään Torpedo Nizhny Novgorodilla. Neljästä pelistä neljä voittoa, joista kaksi varsinaisen peliajan jälkeen. Idän vieraskiertueesta lähes täydellisesti suorittanut joukkue kruunasi viikkonsa hakemalla maukkaan voiton Pietarista rangaistuslaukausten jälkeen. Jarkko Immosen (2+5), Juuso Hietasen (1+3) ja Pietarin SKA:n kaataneen Sakari Salmisen (3+3) panos voitoissa oli merkittävä. 1o kerättyä pistettä nostivat Torpedon läntisessä konferenssissa sijalle viisi, vain pisteen päähän Ufasta. Novgorodilaiset pelaavat lisäksi seuraavat neljä otteluaan kotona ja onnistumalla niissä joukkueella on hyvä mahdollisuus vankistaa jo nyt varmalta näyttävää paikkaansa pudotuspeleissä. 


Kohokohdat sunnuntaisesta SKA – Torpedo-ottelusta

Jukka Jalonen saa siis jatkaa valmentajana ainakin tämän kauden ajan, ellei aivan jotain ihmeellistä tapahdu seuraavan muutaman viikon aikana. Kuten viimeksi mainitsin, uskon Jalosen kohtalon olleen käsitelty torstaina 9.1. tappiollisen Sibir-ottelun jälkeen. Todennäköisesti joukkueen johto on osoittanut pelaajistolle luottonsa Jaloseen, mikä on varmasti tuonut joukkueen sisälle rauhan ja tämä taas osaltaan helpotti pohjaketjujen pelaajien peliä.

Paljon kritisoimani ongelmat joukkueen maalinteossa ovat ainakin viime viikon perusteella pois päiväjärjestyksestä (17 maalia/4 peliä). SKA:n otteissa muutenkin oli nähtävissä aivan toisenlaista tekemistä menneen viikon aikana verrattuna aikaisempaan. Vaikka joukkue menetti sunnuntaina aikaisen 3-0 johtonsa Torpedoa vastaan, näyttivät pelaajat pitkästä aikaa kaikessa tekemisessään siltä, että he haluavat voittaa jokaisen kaksinkamppailun ja jokaisen tilanteen. Siinä missä kaksi viikkoa sitten puuttui vastuunkantajia ja pelaaminen näytti pakotetulta, pietarilaisten jalka liikkui jokaisessa ottelussa vastustajaansa paremmin ja otteista paistoi vapautuneisuus. Ratkaisijoita löytyi tasaisesti koko laajuudelta, mutta etenkin jälleen yhdessä oleva kolmosvitja Thoresen-Cervenka-Mårtensson pelasi mallikkaan viikon. Vaikkei kolmikkoa joka pelissä tilastoissa näkynytkään, nostaisin heidän suorituksensa (4 maalia, 7 tehopistettä) Dynamo Moskovaa vastaan SKA:ssa tapahtuneen kokonaisvaltaisen tasonnoston parhaimmaksi esimerkiksi. Pietarissa kaikki on taas hyvin eikä runkosarjan voittokaan ole karannut tavoittamattomiin.

Viikon herkkupalaksi otan Torpedon ja Levin kohtaamisen huomenna keskiviikkona klo 17. Kahden KHL:n kuumimman joukkueen ottelusta tulee sinivalkoisten lasien takaa tarkasteltuna loistava iltapuhde, kun kentällä tositoimissa nähdään parhaimmillaan peräti seitsemän suomalaispelaajaa. Levillä on marssittaa tulikuuman maalivahtikaksikon lisäksi jäälle puolustajat Topi Jaakola ja Mikko Mäenpää sekä minun silmissäni eräänlaisessa kulttimaineessa oleva Niko Kapanen. Hyökkäysarsenaali on isäntäjoukkueella Torpedolla karvan verran laadukkaampi kokonaisuudessaan, mutta vastaavasti Kari Jalosella on heittää jäälle kaksi voittavaa maalivahtia ja perusvarma puolustus. Lev on hallinnut joukkueiden kohtaamisia ja onkin ottanut kolme voittoa yhtä monesta kohtaamisesta. Ottelu todennäköisesti tulee olemaan vähämaalinen yhden maalin peli, eikä jatkoaikakaan ole sula mahdottomuus. Ottelua ei näytetä Viasatilla (höh), mutta otteluun löytynee streamia, jos jaksaa etsiä. Postaan Facebookin sivuillemme linkkiä ennen ottelun alkua, mikäli sellaisen löydän.