Jokereita uhkaa kesäloma jo helmikuussa

Helsingin Jokerit palasi pitkältä kaukoidän kiertueeltaan takaisin Suomeen lähes tyhjin käsin. Maanantaina päättynyt, Pekingin, Vladivostokin ja Habarovskin kautta kulkenut lenkki toi helsinkiläisryhmälle kolmesta ottelusta ainoastaan yhden pisteen.

Kovin tavoittein puoli miljoonaa euroa maksaneelle, kauden pisimmälle vierasreissulle lähtenyt joukkue ei pystynyt kairaamaan elintärkeitä pisteitä otteluista, ja yht`äkkiä varmalta näyttänyt pudotuspelipaikka onkin kovaa vauhtia jo luisumassa käsistä.

Epätasapainossa kauden ratkaisuhetkillä

Jokerit seilaa tällä hetkellä historiallisessa viiden ottelun tappioputkessa. Kertaakaan KHL-taipaleensa aikana se ei ole pelannut ilman voittoja yhtä pitkää pätkää. Jokerit on pystynyt voittamaan tämän vuoden aikana pelatuista kuudesta pelistään ainoastaan yhden. Tosin silloin päänahka oli komea – pietarilaisjätti SKA kaatui loppiaisaattona Helsingissä pelatussa huippuottelussa.

Yksi ottelu ei kuitenkaan muuta kokonaiskuvaa. SKA ottelun jälkeen jaossa on ollut yhteensä 15 sarjapistettä, joiden avulla joukkue olisi pystynyt vahvistamaan asemiaan pudotuspelipaikoista taisteltaessa. Näistä peleistä Jokerit on pystynyt nappaamaan ainoastaan kaksi pistettä.

Jokerijohto ei varmasti ollut budjetoinut menettävänsä pisteitä Severstalin ja Ladan kaltaisille pikkuseuroille kotonaan. Kumpainenkin näistä kävi ryöstöretkellä Arenalla hiljattain.

Jokereiden peliesityksissä silmiinpistävää on ollut otteiden järjetön ailahtelu. Jopa otteluiden sisällä on tason heilahtelu on ollut käsittämätöntä. Joukkue on pystynyt pelaamaan pieniä pätkiä peleistä hyvin, kuitenkin vain romahtaakseen lopulta. Sekä Pekingissä että Habarovskissa se johti pelejä jo 0-2. Vladivostokissa meno oli kuin vuoristoradassa. Pelin alussa hankittu maalin johto kääntyi toisessa erässä helsinkiläisten 4-1 tappiotilanteeksi. Hurjan loppukirin ansiosta Jokerit sai vielä venytettyä pelin jatkoajalle. Yhteinen nimittäjä näille kolmelle vierasottelulle oli silti sama lopputulema: Tappio.

Vaisu ja haluton yleisilme on tuonut väistämättä mieleen Jokereiden toistaiseksi viimeisen SM-Liiga kauden. Tuolloin tiedossa ollut sarjanvaihto toi mukanaan kollektiivisen välinpitämättömyyden tunteen ja joukkueen yllä läpi kauden leijailleen tulehtuneen ilmapiirin. Tämän hetken Jokereissa on paljon samaa. Pelaajistoa myöten koko seura vaikuttaa seilaavan epävarmuuden tilassa. Peliotteista puuttuu kiima, halu ja eteenpäin vievä polte. Pelaajat eivät pelaa tällä hetkellä koko sydämellään, vaikka vaakalaudalla on koko kauden huipennukseen – pudotuspeleihin – pääseminen.

Tulevaisuuden suhteen paljon kysymyksiä, vähän vastauksia

Pitkin kautta on Jokereiden ja KHL:n johdon puolelta kerrottu, että jättitappiota tekevän organisaation ensi kauden rahoituskuviot ja jatko ruplaliigassa sinetöidään alkuvuoden aikana. Toistaiseksi julkisuuteen ei ole kuitenkaan tihkunut mitään tietoa, lukuun ottamatta Hjallis Harkimon suulla annettuja hätäisiä lausuntoja, jossa kerrotaan kaiken etenevän suunnitellusti.

Jotain kuitenkin on tapahtumassa. Kaiken sekamelskan keskellä Kiinan markkinoille ollaan avaamassa uutta Jokereiden verkkokauppaa, ja myös paikallinen Fan Club maailman väkirikkaimpaan maahan on jo perustettu. Lisäksi jatkuvasti vellovien huhujen mukaan seuran uudet omistajat löytyisivät Kiinasta. Sikäläisiä liikemiehiä on aiemmin tällä kaudella jo nähty Hartwall Arenan aitiossa Jokereiden kotiotteluissa.

– Ei meillä ole sitä mitään vastaan, Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen totesi vielä pari viikkoa sitten Helsingin Sanomien mukaan, kysyttäessä mahdollisesta tulevasta kiinalaisomistuksesta.

Pekingissä pelattua Kunlun Red Starin ja Jokereiden välistä ottelua seurasi televisiosta lähes 50 miljoonaa ihmistä. Luku on uskomaton suomalaiselle urheiluseuralle.

Tallinna24 –sivusto puolestaan uutisoi joulukuussa, että Tallinnaan oltaisiin kasaamassa paikallista joukkuetta, joka pelaisi ensi kaudella Venäjän nuorten MHL-liigaa. Seuralla olisi jo olemassa yhteistyösopimus Jokereiden kanssa.

On silti hävytöntä kannattajien ja muiden sidosryhmien aliarvioimista, ettei mitään konkreettista ensi kauden suhteen olla vielä tuotu julkisuuteen.

Sotši ja Slovan haistavat jo veren

Nick Plastino ja Slovan Bratislava ovat iskuasemissa kolmen pisteen päässä Jokereista. Matti Raivio/All Over Press

Jokerit on tällä hetkellä läntisessä konferenssissa viimeisellä pudotuspeleihin oikeuttavalla paikalla, sijalla kahdeksan. Se on kerännyt pelaamassaan 50 ottelussa 75 pistettä, saman verran kuin seitsemäntenä oleva Vtijaz ja vain pisteen enemmän kuin yhdeksäntenä viivan alla vielä majaileva HC Sotši. Kaiken kaikkiaan sijat 7-10 mahtuvat vain kolmen pisteen sisään, joten jännitys säilynee runkosarjan viimeiselle kierrokselle saakka.

Jos on Jokereiden tämänhetkinen kunto voimakkaasti alavireinen, on niskaan hengittävä Sotši lennossa tällä hetkellä. Olympiakaupungin joukkue on voittanut viidestä edellisestä pelistään neljä. Mukaan mahtui myös makea vierasvoitto hallitsevasta mestarista Metallurg Magnitogorskista.

Sotšin loppuohjelma on ennakolta hieman Jokereita vaativampi. Toisaalta Jokerit on monesti kompuroinut tällä kaudella otteluissa, joissa sen on odotettu hallitsevan kenttätapahtumia.

Läntisen konferenssin kymmenentenä oleva Slovan Bratislava on myös vakuuttavassa iskussa tällä hetkellä. Kolme pistettä Jokereiden perässä oleva slovakialaisseura on jäänyt 11:sta edellisestä pelistä pisteittä vain yhden kerran. Kolmen pisteen voittoja näistä on jopa seitsemän. Takaa-ajajia Jokereilla riittää, ja juuri tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että narripakka saisi kurssinsa muutettua.

Viikonloppuna Ufassa järjestettävä KHL:n All Star tapahtuma tuo varmasti tarvittavan hengähdystauon, ennen runkosarjan loppurutistusta. Jokerileiristä tapahtumaan on valittu puolustaja Chay Genoway.

Mikäli Jokerit saa pidettyä päänsä pinnan yläpuolella ja selviää pudotuspeleihin, on sillä mitä todennäköisimmin vastassa ensimmäisellä kierroksella joko SKA tai Moskovan TsSKA. Vaisusta kaudesta huolimatta joukkue on pystynyt parhaimpaansa juurikin kärkiryhmiä vastaan. Jokereiden tekniseltä osaamiseltaan ja taitotasoltaan varsin rajoittunut joukkue on vahvimmillaan kun se pääsee keskittymään vastaiskupelaamiseen kokonaisvaltaisen kiekonhallintapelin sijaan.

Tason on silti noustava dramaattisesti – ja nopeasti. Muuten Jokereiden kesäloma alkaa jo 16.helmikuuta.

Lähteet: HS, Tallinna24

Artikkelikuva: KHL Photo Agency / AOP

Seuraa Euroopan parasta kiekkoa Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa. Kattavan kerrointarjonnan KHL-kiekkoon löydät Unibetilta.