Leijonat hakee toimivia ketjukoostumuksia – ”Barkovit” tarvitsevat tulitukea

Suomen MM-pelit jatkuvat tänään Ostravassa, kun Leijonat kohtaa Slovenian. Suomen teema on selvä: ketjukemiat kuntoon ja ratkaisijoita isolla rintamalla.

Leijonilla on edessään kovia kamppailuja ennen pudotuspelejä ja Suomen pitäisi saada palaset kohdalleen näissä otteluissa. Kahdessa viime väännössä Leijonat on iskenyt maaleja hyvään tahtiin, mutta suomalaisten peli on vielä kaukana muista kärkimaista.

Tänään pitääkin alkaa Suomen uudistusprojekti, joka vaatii muun muassa ketjukemioiden löytämistä. Yhdellä kentällisellä ei pötkitä pitkälle ja tämä onkin Leijonien suurin huolenaihe. Aleksander Barkovin johtama kentällinen on ollut Suomen toimivin ja heidän panoksensa on ollut hyvä, mutta jatkopelejä ajatellen ”Barkovienkin” on parannettava. Tämän kentän lisäksi Suomi tarvitsee vähintäänkin toisen vaarallisen hyökkäyskolmikon, joka pystyisi iskemään tehoja koviakin maita vastaan.

Suomella on tiukka loppulohko edessään, sillä Slovenian jälkeen vastaan asettuvat Slovakia, Venäjä sekä Valko-Venäjä. Näissä otteluissa Suomelta pitää löytyä laajalti tehoja. Petri Kontiolan, Juhamatti Aaltosen ja Tuomo Ruudun kentälliseltä vaaditaan parempaa, sillä heidän suorituksensa ovat olleet surkeita. Kontiolan vauhti on ollut jo pitkään kateissa, Aaltosen maalinteko on tökkinyt, eikä Ruutu ole pystynyt loistamaan millään saralla. Jos tämä kolmikko ei ala toimia, on Leijonille isompi ongelma käsissään.

Alakerta antaa mahdollisuuden

Pekka Rinne torjuu vaikka tupilla (Alloverpress)

Pekka Rinne on ollut itse varmuus. (Alloverpress)

Suomen menestys on aina perustunut kurinalaiseen puolustuspeliin ja loistavaan maalivahtiin. Tänäkin vuonna kyseiset alueet ovat Suomen vahvuuksia, joten Leijonilla on hyvät asetelmat lähteä rakentamaan menestyvää joukkuetta. Suomen alakerrassa on ollut suurimpana lukkona Pekka Rinne, mutta myös pakisto on ollut hyvällä tasolla, sillä heikkoja suorittajia ei ole löytynyt.

Tämä on Suomen mahdollisuus menestyä, mutta se vaatii edelleenkin hyökkäykselta parempia näyttöjä. Jos Leijonat ei pysty viisikkopelissä iskemään tarpeeksi maaleja, on ylivoiman oltava kunnossa. Barkovin ylivoimaviisikko on väläytellyt osaamistaan, mutta hekään eivät ole vielä joutuneet kunnon testiin. Slovenia-ottelussa Leijonilta toivotaan jälleen tehokasta ylivoimaa, mutta myös kahta toimivaa ylivoimaviisikkoa.

Kontiolan ylivoimaviisikossa on potentiaalia, mutta sekin alue on tökkinyt, joten tänään voi olla heidän viimeinen mahdollisuus vakuuttaa päävalmentaja Kari Jalonen. Jos tulosta alkaa syntyä, on Kontiolan ja Aaltosen huomattavasti helpompi hengittää ja sitä kautta pelata vapautuneemmin.

Joukkueen alakerta antaa mahdollisuuden menestyä, joten yläkerran väenkin pitää antaa jotain takaisin. Suomen alemmissa kentissä taistelevat Joonas Kemppainen, Jarkko Immonen ja kumppanit pystyvät pelaamana laadukasta kahden suunnan peliä, mutta onko heistä ottamaan isompaa roolia, jos ”Kontiolat” eivät herää?

Immonen on nakuttanut parhaimmillaan huikeita maalimääriä MM-jäillä, mutta hän ei ole enää samassa vedossa kuin aiemmin. Kemppainen sen sijaan on tullut ryminällä Leijoniin ja hänessä voisi olla potentiaalia isompaan rooliin. Aika näyttää, kuinka jääräpäisesti Jalonen pitää samat ketjut kasassa, mutta kellon luulisi jo tikittävän tiettyjen pelaajien kohdalla.

Kopitarin jengi

Illan ottelussa on vain yksi ennakkosuosikki, mutta Leijonien urakasta ei tule helppo: Slovenia on kiusannut kisoissa isoja maita ja osoittanut pystyvänsä hyvään peliin. Etenkin joukkueen kärkiosaaminen on loistavaa, joten jäähyilyyn Suomella ei ole varaa. Los Angeles Kingsin Anze Kopitar on kisojen parhaimpia yksilöitä ja hän pystyy yksinäänkin luomaan paikkoja iskemään limppua uuniin. Hänen vierellään säestää KHL:ssä hyvää jälkeä tehnyt Jan Mursak, joka on myös huippuvaarallinen päästessään hyökkäysalueella kiekkoon kiinni.

Suomen puolustuspeli on ollut tiivistä ja toimivaa, eikä Slovenian kanssa pitäisi tulla ongelmia. Suomella ei ole tapana lepsuilla heikompiakaan vastustajia vastaan, joten Slovenia saa tehdä ison työn tehdäkseen edes yhden maalin.

Heikkoja pelejä sattuu kuitenkin jokaiselle, joten Suomen täytyy olla hyvin tarkkana alusta lähtien eikä sortua esimerkiksi jäähyilyyn. Herrat Kopitar ja Mursak eivät nimittäin montaa ylivoimamahdollisuutta tarvitse onnistuakseen.

Suomella on myös paha tapa tehdä vastustajan maalivahdista sankari, joten tänään voi hyvinkin olla luvassa tasaiset lukemat. Slovenia hävisi muun muassa Venäjälle vain maalein 5-3 ja Slovakialle maalein 3-1.

Lähtökohtaisesti Leijonat pistää Slovenian kuitenkin nippuun, vaikka vaara tasaisille lukemille onkin olemassa. Leijonat on voittanut kaksi viimeistä otteluaan kovalla taistelulla, ja mikäli sama kaava jatkuu tänäänkin, on Leijonille luvassa voitto selkein numeroin.

Vedonlyönti

Suomi-Slovenia +3.5

  • Merkki: 1
  • Kerroin 2.16
  • Suomi puolustaa upeasti ja luo paljon maalintekopaikkoja. Slovenia saattaa jäädä tänään nollille ja Suomi ronkkii tahdolla ja voimalla Slovenian nurin. Suomella ei ole samaa pelkoa kuin esimerkiksi Venäjällä, jolla tähtipelaajat surffailevat pieniä maita vastaan. Suomi on latautunut täysillä ja ei anna armoa Slovenialle, joten tulokset 4-0/5-0 siintävät kirkkaana mielessä. Joko olisi myös Donskoin vuoro osua? Miehellä  on ollut todella hyviä paikkoja, joten ketsuppipullo aukeaa jossain kohtaa jos sama meno jatkuu. Donskoin maalista saa myös maistuvan 3.00 kertoimen, mutta tällä kertaa uskomme enemmän joukkueeseen kuin lähdemme luottamaan yksinäisiin “hevosiin”.

Tsekkaa myös Faneille.comin päivän poiminta ja loput betsivihjeet tästä

Kohteiden ja kertoimien lähteenä on käytetty Betsson.com -sivustoa.

Ottelu alkaa kello 21.15 ja voit seurata kamppailua MTV3-ilmaiskanavalla, MTV Sport1 -kanavalla tai Katsomo-palvelussa.