Kommentti: Operaatio ”Moskovan hiljennys”

Jääkiekon MM-kisojen kautta aikain hienoimpia suomalaishetkiä koettiin keväällä 2007. Tuolloin Mikko Koivu hiljensi Moskovan välierissä jatkoaikamaalillaan, mikä vei Suomen finaaliin ja tiputti Venäjän pronssiotteluun. Tuota samaa temppua yritetään tänään.

Operaatioon voisi olla helpommatkin lähtökohdat: Leijonat joutui vaihtamaan Pietarin tutut ja turvalliset rutiinit aivan uuteen ympäristöön. Ympäristöön, jossa kaikki haluavat suomalaisten päänahat. Tuhannet venäläiset janoavat tänään verta, kun Venäjän karhu koittaa voittaa Suomen leijonan.

Kysymyksiä on monia, kuten esimerkiksi: Miten tuomarit pitävät homman hallussa? Kaikki muistavat Minskin 2014 kisat, jossa Venäjä kaatoi Suomen finaalissa. Tuomarit olivat tuolloin punapaitojen puolella, katsoi asiaa kenen värilaseista tahansa. Nyt kun ollaan Moskovassa, lepää tuomaripelin yllä vieläkin tummempia pilviä. Se on kuitenkin asia, johon Leijonat ei voi vaikuttaa, eikä siihen voi uhrata ajatuksia.

Leijonien täytyy keskittyä samanlaiseen pelaamiseen, kun lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Kanadaa vastaan, sillä tästä ottelusta on tulossa hyvin samanlainen.

Venäjän hyökkäys rummuttaa koko illan Leijonien päätyyn Alexander Ovechkinin, Pavel Datsjuykin, Sergei Mozyakin ynnä muiden johdolla. Venäjän tähtisikermän kaataminen onnistuu vain ja ainoastaan samanlaisella viisikkopuolustuspelillä kuin Kanadaa vastaan.

Suomi näytti olevan usein pulassa, mutta todellisuudessa se ei sitä ollut. Leijonat pelasi tiiviisti vastustajan maalintekosektorin, eikä vastustaja saanut kiekkoja maalille. Ja jos sai, oli suomalaispakit siivoamassa irtokiekkoja saman tien. Leijonilla on tänään kaikki niin kauan hyvin, kun turnauisäntä pyörii kiekon kanssa kulmissa ja laidoilla.

Ja kun Suomi pelaa tiivistä viisikkopuolustuspeliään, on myös maalivahti Mikko Koskinen parhaimmillaan. Koskinen on peittävänä maalivahtina hyvä ottamaan kaukolaukaukset, eikä häntä ohiteta helposti ilman puolustuksen nukahduksia.

Puolustus on kaiken a ja o, minkä jälkeen katseet käännettään hyökkäyspeliin. Se lähtee pakkien kiekollisesta rohkeudesta. Venäjän prässi ei ole yhtä agressiivinen kuin Kanadan, joten suomalaispakeilla on tänään enemmän aikaa ja tilaa, mutta vastaavasti keskialueella on nyt vähemmän syöttötilaa. Vastaiskut ja pelin kääntäminen ovat totta kai avainasemassa, mutta hyökkäyksiin lähdöissä vaaditaan yksinkertaisuutta. Kiekkoa rumpuun ja perään -mantra sopii tähän iltaan. Kaksinkamppailuvoitot kulmissa tuovat Suomella hyökkäysralleja, joista pyritään pääsemään maalintekopaikoilla tai aiheuttamaan vastustajalle jäähyjä.

Näiden asioiden toimiessa Suomi on tänään vahvoilla, mutta tällaisissa paikoissa kuulutetaan myös yksilöiden tärkeyttä entistä enemmän. Suuret pelaajat ovat kuitenkin loppupeleissä niitä, jotka ratkovat voittajan. Suomen joukkueesta nostan kolme nimeä esiin: Patrik Laine, Alexander Barkov ja Mikko Koivu. Laine-Barkov-kaksikko on ilmiömäinen hyökkäyspäässä ja heiltä voi odottaa koska vain maalintekoa. Tätä kaksikkoa ei huimaa, vaikka panokset ovat jättimäiset, päinvastoin. Silloin tämä kaksikko nostaa tasoaan. Koivun panos näkyy enemmänkin taistelun ruumiillistumana. Hän johtaa esimerkillään kaukalossa ja sen ulkopuolella.

MM-välierä Suomi-Venäjä alkaa tänään kello 16.15. Voit seurata ottelua MTV3-ilmaiskanavalla tai MTV Sport1 -kanavalla. Betsson tarjoaa MM-kisoissa 20 euron riskittömän vedon, jolla saat lisäjännitystä peleihin. Pääset lunastamaan tarjouksen tästä.

Kansikuva: All Over Press