Jääkiekon MM-kisat 2014: Kärki, osa 2

Ruotsin joukkue on tänä vuonna haasteellisessa tilanteessa (Getty)

Ruotsin joukkue on tänä vuonna haasteellisessa tilanteessa (Getty)

Nyt kun Kanadan, USAn ja Venäjän joukkueet ovat käsitelty, pääsevät seuraavaksi vuoroon loput kärkiosaston maat. Näiden kisojen myötä tosin ainakin yksi näistä joukkueista saattaa tipahtaa pois kärkiosastolta haastajien joukkoon.

Ruotsi

Naapurimaamme Ruotsi lähtee kisoihin todella haastavasta tilanteesta. Kieltäytyjien ja loukkaantuneiden lista on todella pitkä, joten iskukykyisen joukkueen rakentaminen on ollut vaikeaa. Joukkue on edelleenkin kesken ja ilmeisesti Ruotsi toivoo NHL-vahvistuksia viimeiseen asti. Syytä olisi, sillä tällä hetkellä Ruotsi näyttää todella haavoittuvalta.

Tällä hetkellä varmasti kisajoukkueessa torjuvia maalivahteja on kaksi, Vancouverin Joacim Eriksson sekä Islandersin Anders Nilsson. Kumpainenkin kassari on viettänyt leijonanosan kuluneesta kaudesta farmin puolella ja esimerkiksi Eriksson pelasi Canucks-paidassa ainoastaan yhden ottelun, jossa selän taakse kiekkoja livahti peräti kymmenen. Luultavaa on, että ykkösvahdiksi valikoituu lopulta EHT-turnauksella kyntensä näyttänyt kokenut Henrik Karlsson, mutta miehen osallistumista ei ole vielä vahvistettu.

Puolustukseen on rapakon takaa tulossa tällä hetkellä vain kolme nimeä: Tim Erixon, Erik Gustafsson sekä Mattias Ekholm. Ekholmin kausi Columbuksessa sujui hienosti ja mies on varmasti tärkeä palanen Ruotsin puolustusta. Muu puolustus koostuu jo EHT-turnauksessa pelanneista laadukkaista eurooppalaisista pelaajista, mutta ikävä puolustuspäässä tulee silti esimerkiksi jo kisoista kieltäytynyttä Niklas Kronwallia.Esimerkiksi Jonas Ahnelövin ja Niclas Andersenin taso kuitenkin riittää hyvinkin viemään Ruotsin tässäkin turnauksessa pitkälle.

Myöskin hyökkäyskalusto Ruotsilla on pitkälti samaa, mitä EHT-kiertueen aikana nähtiin. Vahvistuksina taalasarjoista Ruotsi on toistaiseksi saamassa vain Mikael Backlundin, Calle Järnkrokin ja Gustav Nyquistin. Jokaisen kautta joukkueissaan voi pitää ainakin jossain määrin onnistuneina, joten miehet tulevat olemaan tärkeässä roolissa Ruotsin hyökkäyspelissä. Muilta osin hyökkäyksen runko koostuu pitkälti SHL-pelaajista, mikä ei ole laisinkaan huono juttu. Esimerkiksi erinomaisen kauden pelannut Joakim Lindström tulee takuuvarmasti nakuttelemaan pisteitä myös MM-kisoissa.

Mutta kaukana parhaastaan Ruotsi tällä hetkellä on, ei mahda mitään. Joukkue on todella haavoittuvainen, eikä Euro Hockey Tourin jumbosija ainakaan nosta odotuksia Ruotsin joukkuetta kohtaa yhtään enempää. Ruotsi on kuitenkin aina Ruotsi ja vaikka joukkue koostuisi paikallisista divaripelaajista, Ruotsi pystyy haastamaan MM-kisoissa aina kenet tahansa.

Tšekki

Myös Tsekin joukkueen puutelista on pitkä, mutta tilanne ei ole laisinkaan toivoton. Kasaan on saatu raavittua varsin kilpailukykyinen joukkue, mukanaan muutamia kokeneita supertähtiä ja nälkäisiä tulokkaita.

Tsekin veräjänvartijana toimii odotetusti Alexander Salak., Jakub Kovarin tukemana. Molemmat KHL-vahdit ovat taitavia yksilöitä, jotka pystyvät pitämään Tsekkiä pystyssä yksinäänkin. Ondrej Pavelecin puuttuessa molemmille vahdeille tarjoutuu hyvä näytönpaikka ja kisa ykkösvahdin paikasta kisojen aikana saattaa olla kova. Puolustuksen selkärangan muodostavat Roman Polak, Jakub Kindl, Ondrej Nemec sekä Martin Semc. Polakin ja Kindlin taso on tunnetusti kova, mutta myös KHL-kaksikko on hyvätasoinen, eikä Tsekki varmasti kaadu puolustajistoonsa isoista puutteista huolimatta. Mielenkiintoista on nähdä myös Charlotte Checkersin nuoren Michal Jordanin otteet, sillä miehen kausi Charlottessa oli onnistunut.

Kestääkö Jagrin kunto vielä yhdet MM-kisat? (Getty)

Kestääkö Jagrin kunto vielä yhdet MM-kisat? (Getty)

Hyökkääjistössä isoin nimi on luonnollisesti Jaromir Jagr, vaikka miehen tämänhetkinen kunto saattaakin estää vielä osallistumisen. 42-vuotias konkari olisi joka tapauksessa tärkeä palanen Tsekin hyökkäystä, mistä kertovat osaltaan tämän kauden upeat tilastot Devils-paidassa. Toinen tärkeä pelaaja, jonka kunto on arvoitus, on Vladimir Sobotka, jonka taso varmasti riittäisi helposti kisoihin, mutta pitkä loukkaantumishistoria asettaa silti kysymysmerkkejä. Varsinkin erikoistilanteissa Sobotka olisi täydessä kunnossaan elintärkeä pelaaja tsekeille. Jagrin ja Sobotkan takana Tsekin hyökkäys on todella kova. Jiri Hudler, Tomas Hertl, Roman Cervenka, Jan Kovar ja kumppanit pitävät taatusti huolen siitä, että vastustajan verkossa soi.

Vahvistuneen rosterin perusteella Tsekki on vahva mitaliehdokas tänä vuonna, varsinkin kun monen muun kärkimaan osallistujalistat ovat huomattavasti heikommat. Vaikka pelejä ei paperilla pelatakaan, joukkueen laatu on poissaoloista huolimatta kohdillaan.

Slovakia

Slovakian voi jo tässä vaiheessa sanoa olevan vaikeuksissa. Joukkueessa on mukana taitoa, mutta kokonaisuus ei näytä lupaavalta.

Maalivahtiosasto Slovakialla koostuu miehistä Jan Laco, Julius Hudacek sekä Jaroslav Janus. Lacon voisi olettaa olevan selkeä ykkönen, muilta osin Slovakian vahtiosasto ei ole kovin vakuuttava. Vahtien edessä oleva miehistö on niin ikään hieman arveluttava. Edmontonin Martin Marincin on ainoa NHL-apu, taustatukea antavat Jan Brejcak, Vladimir Mihalik, Peter Ceresnak ja muut europelaajat. Puolustus on Slovakin suurin akilleen kantapää, sillä vaikka miehistö on omissa sarjoissaan ja joukkueissaan riittävää tasoa, vastaan tulee niin kovia hyökkääjistöjä, että maalivahtiosastolle tulee varmasti hiki.

Hyökkääjistössä tilanne ei ole yhtä toivoton. Ladislav Nagy, Richard Panik, Tomas Tatar,  Miroslav Satan ja Juraj Mikus ovat näihin kisoihin kovia ja kokeneita tekijöitä ja vaikka takana on myös nimettömämpää ja kokemattomampaa osastoa, Slovakia pystyy haastamaan vastustajansa näissä kisoissa nimenomaan hyvällä hyökkäyspelillä.

Kokonaisuutena Slovakia on kuitenkin arvoitus. On helposti kuviteltavissa, että luvassa on suurimaalisia mittelöitä, joissa hyökkäyksen on paikattava puolustuksen virheitä. Maalivahtiosasto on niin ikään kysymysmerkki. Laco on hyvä vahti, mutta heikon puolustuksen takana vastuu voi kasvaa liian suureksi. Slovakian menestys viime vuosina on toissavuotista hopeamitalia lukuunottamatta ollut todella heikkoa ja on helppo nähdä maan jäävän tälläkin kertaa nuolemaan näppejään. Slovakian heikentynyt kokonaistaso on avannut tietä esimerkiksi Sveitsin ja Norjan paremmille turnauksille, mikä on mahdollisesti kohtalo myös tänäkin vuonna.

Muista tutustua koko kisojen kattaukseen MM 2014 osiostamme.