Perjantain päänavaus: Skoda Cup vai maailmanmestaruuskisat?

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat herättävät suomalaiset horroksesta. Karjala-lippikset kaivetaan kätköistä ja tunnelma on suorastaan karnevaalimainen. Yhden turnauksen ajan kaikki teeskentelevät hyvällä omalla tunnolla lätkätietäjiä ja Facebook täyttyy Suomea juhlistavista tai näiden kisojen tavoin kritisoivista teksteistä. En näe tässä mitään huonoa. On pikemminkin hienoa, että edes lyhyen ajan penkkiurheilu kiinnostaa ihmisiä laajassa mittakaavassa.

Maailmanmestaruusturnauksen ongelma on silmissäni pikemminkin laadullinen. Pelien intensiteetti on usein huono. Tuntuu, että monet turnauksen otteluista olisivatkin tahdotonta neppailua, jossa paras tunnetila puuttuu. Ero on suorastaan tuskallisen selkeä, jos katsoo samaan aikaan NHL:n pudotuspelejä. Rapakon takana pelit ovat suorastaan hyperahdettuja. Pelaajat pelaavat tosissaan ja tavoite on selkeä. Onkin aivan oikeutettua kysyä, että pelataanko Euroopassa tällä hetkellä maailmanmestaruuskisoja vai b-maajoukkueiden kauden päättävää höntsää eli Skoda Cupia?

Kansainväliselle jääkiekkoliitolle alkuvuosi on ollut vaikea. Neuvottelut NHL:n kanssa päättyivät tuloksettomasti ja komissaari Gary Bettman ilmoittikin, että NHL organisaationa luopuu olympialaisista. Tämä tosin ei tullut lajia seuraavalle väelle yllätyksenä. Jo suurella kohulla organisoitu, mutta tasoltaan lässähtänyt World Cup -turnaus keinotekoisine yhdistelmäjoukkueineen antoi osviittaa päätökselle. NHL näyttääkin sitoutuvan muoviseen kauden avaavaan markkinointiturnaukseensa eikä lähde kunnioittamaan olympia-arvoja ja -perinteitä.

NHL:n päätös kuitenkin nosti myrskyn pelaajistossa. Muiden ammattiurheilijoiden tavoin myös jääkiekkoilijat ovat hyvin patrioottista väkeä. Kun maali on kohdallaan, niin kaikki haluavat mukaan kansallisuudesta riippumatta. Monet tähdet Alexander Ovechkinin vanavedessä ilmoittivatkin, että he osallistuvat olympialaisiin annettiin siihen lupa tai ei. Laajemmassa kuvassa onkin siis nähtävissä, että maajoukkuejääkiekolle on kysyntää. Se tosin ei näy muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Skoda Cupin pelaajistossa.

Näenkin NHL:n päätöksessä mahdollisuuden Kansainväliselle Jääkiekkoliitolle nostaa hivenen ryvettyneen Skoda Cupin takaisin arvoiselleen paikalle. Arvon palautus ei kuitenkaan onnistu ilman toimia. IIHF:n onkin syytä miettiä tarkoin tulisiko kisoja pitää vuosittaisina. Radikaalein ratkaisu olisi siirtyä neljän vuoden sykliin siten, että kahden vuoden välein vuorottelisi NHL:n organisoima World Cup ja IIHF:n eurooppalaisessa kaukalossa pelattava loppukauden maailmanmestaruusturnaus. Päällekkäisyyttä NHL:n pudotuspelien kanssa ei oikein voi estää, joten perusongelma parhaiden peluusta muualla jatkuisi. Väitän kuitenkin, että luopumalla vuosittaisesta turnauksesta kieltäytyjien NHL-pelaajien määrä vähenisi radikaalisti.

Suomen maajoukkue onkin ikävän hyvä esimerkki kieltäytyjien määrästä ja siten maailmanmestaruuskisojen arvostuksesta. Suomalaiset NHL-pelaajat ovatkin rivien välistä kritisoineet Lauri Marjamäen peluuttamaa yhteistyöjääkiekkoa, johon kuuluvat hitaat viivelähdöt ja keskialueen tukkiminen eli trapissa seisoskelu. Pelaajille, jotka raskaan kauden jälkeen haluavat vain nauttia turnauksesta, tällainen seisoskelu ei ole mieleen, joten kieltäytymiset ymmärtää erinomaisesti. Toisaalta jokainen ilman syytä tullut kieltäytyminen alleviivaa voimakkaasti maailmanmestaruusturnauksen arvoa, tai oikeastaan arvottomuutta. Onkin huolestuttavaa, että maajoukkuepaita ja mahdollinen maailmanmestaruusmitali ei ole itsessään riittävä syy saapua vahvistamaan maajoukkuetta.

IIHF:n tuleekin nyt pohtia ankarasti, että luopuuko se vuosittaisesta rahantekokoneestaan pelin tason parantamiseksi, vai jatketaanko Skoda Cupin hengessä tulevinakin vuosina.

Kansikuva: Gregory Shamus/Getty Images