Leijona-raati: Suomen puolustajille on luvassa hikinen iltapuhde: ”Hauskuus on todennäköisesti kaukana siitä”

Unibet LogoUnibet tarjoaa uusille asiakkaille erikoistarjouksen lätkän MM-kisoihin! Kaikki uudet asiakkaat saavat 5€ ilmaista pelirahaa liittymisen yhteydessä ja ensimmäisestä talletuksesta saat 10€ ilmaisvedon.

Suomi kohtaa tänään puolivälierissä Yhdysvallat. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen käyvät läpi Leijonien lähtökohtia päivän otteluun.

Minkälaiset mahdollisuudet Leijonilla on kaataa Yhdysvallat?

JH: Voitto vaatisi kympin suorituksen. Suomi on mielestäni suurempi altavastaaja Yhdysvaltoja vastaan kuin vuosikausiin, niin heikolta Leijonien peli on näyttänyt. Joukkueesta puuttuu tulikuuma maalivahti, johon joukkueemme on voinut nojata vuosikaudet. Myös selkeä maalitykin puute näkyy valitettavan paljon. On hämmästyttävää, että kahdella maalilla johdetaan joukkueen sisäistä maalipörssiä, kun vastassa on ollut Slovenian, Ranskan ja Valko-Venäjän tasoisia maita.

EK: Mahdollisuudet toki on olemassa, mutta Leijonien olisi pelattava ylivoimaisesti turnauksen paras ottelunsa. Yhdysvalloilla on jälleen kasassa nopea ja taitava joukkue, joten Suomen puolustajille tulee todella hikinen iltapuhde. On sanomattakin selvää, että Leijonien maalivahdin on lähes seistävä päällään, että joukkueella on edes mahdollisuuksia taistella voitosta. Yhtään helppoa maalia ei saa lipsahtaa verkkoon.

Missä Suomen on parannettava eniten?

JH: Kyllä puolustuspelin pitää parantua paljon. Liian monesti maalin edessä on vastustajien hyökkääjiä vapaana, ja peli jää turhan usein pyörimään pitkiksi ajoiksi omaan päähän. Leijonat on ottanut myös liikaa jäähyjä, joista moni on ollut todella turhia. Esimerkiksi joukkueen ykköstähti Valtteri Filppula ei ole tainnut ottaa yhtään ”järkevää” jäähyä, vaikka on istunut boksissa viidesti. Myös maalivahtipelin pitää parantua. Nähty taso ei riitä USA:ta vastaan. Kua ikinä onkaan maalissa, on häen otettava pari kolme gamesaveria, jotta lukemat pysyvät parissa maalissa.

EK: Parannettavaa on käytännössä kaikilla osa-alueilla. Jokaisen pelaajan on pelattava turnauksen paras ottelunsa. Erityisesti maalivahtipelin on oltava aivan eri tasolla kuin aiemmissa otteluissa, jotta Leijonilla on edes mahdollisuuksia taistella voitosta. Myös puolustuksen on nostettava huomattavasti tasoaan alkulohkosta.

Ketkä olivat Leijonien suurimpia pettymyksiä alkulohkossa?

JH: Miro Aaltosen kiikaritehot ja teholukema -4 ei ole todellakaan sitä, mitä hyökkääjältä odotettiin. En usko kurssin kuitenkaan enää kääntyvän. Juhamatti Aaltonen ja Jesse Puljujärvi ovat olleet myös pettymyksiä, joskin Aaltosen kohdalla tämä oli helposti ennustettavissa. Jollain tasolla olen pettynyt myös Filppulaan. Kokenut NHL-tähti ei ole ollut niin suuri pelillinen johtaja kuin odotin. Myös jo kertomani turhat jäähyt ovat tulleet hieman yllättäen. Teholukema -2 on myös alle odotusten ykkösketjun hyökkäjältä.

EK: Juuso Hietasen rooli joukkueen takalinjojen kiekollisena johtajana on jäänyt hieman odotettua vaisummaksi. Puolustuksesta myös Ville Lajusen ja Topi Jaakolan muodostama kaksikko on ollut käsittämättömän suurissa vaikeuksissa jopa pikkumaita vastaan. Myös hyökkäyspäästä löytyy vaisuja suorituksia. Kokeneet Mika Pyörälä ja Antti Pihlström joutuivat ehkä osittain pakon sanelemina liian isoihin rooleihin, ja jälki on ollut sen mukaista. Tasaista suorittamista, mutta ei sellaista mitä MM-kisoissa vaaditaan muilta kuin nelosketjulta.

Keneltä Suomen pelaajalta odotat erityisen paljon torstaina?

JH: Odotan vähemmän yllättäen Sebastian Ahon olevan joukkueen suunnannäyttäjä. Nuorukaisen pitää pelata kiekon kanssa yhtä rohkeasti kuin aikasemminkin, mutta pahat kiekonmenetykset on karsittava minimiin. Puolustuspäästä haluan nähdä jälleen aktiivisen ja hyvin liikkuvan Julius Hongan, joka on mielestäni ollut joukkueen paras puolustaja Juuso Hietasen ja Atte Ohtamaan ohella. On myös hauska nähdä, kuinka Suomen hitaammat puolustajat pysyvät muuan Larkinin kyydissä. Tai no, hauskuus voi olla kaukana siitä.

EK: Kuka ikinä maalissa onkaan, niin odotukset on luonnollisesti aivan katossa. Odotan paljon myös Lasse Kukkoselta ja Joonas Järviseltä. Kanadan pelaajilla oli aivan liian mukavaa Leijoninen maalilla, joten alakerran isäntien on näytettävä esimerkkiä torstaina. Ahon johtaman ykkösnyrkin on otettava joukkue reppuselkäänsä hyökkäyspään suhteen.

Miten ottelussa käy?

JH: Suomi häviää pelin lukemin 3-1 ja kisat ovat sitten siinä. Menestyshullu kansamme haluaa unohtaa nämä kisat äkkiä. Niin takkuisen kuvan joukkue on sivustakatsojan silmään jättänyt.

EK: Juuri mikään ei puolla lähtökohtaisesti Suomen voittoa. Urheilussa kaikki on onneksi mahdollista, joten kyllä Leijonilla on pienet saumat voittoon. Se vaatisi tosin täydellistä muodonmuutosta edellisiin seitsemään peliin nähden. USA on ollut todella vakuuttava ja epäilen Leijonien kisojen tulevan päätökseen lukemin 1-4.

Kansikuva: Aleksi Alku / All Over Press