Leijonien World Cup -valinnat selkenivät – Laine ei voi jäädä ulos

Vaikka Suomi ei saanut MM-kisoista toivottua lopputulosta, oli kisat jättimenestys monessakin mielessä. Yksilötasolla useampi pelaaja näytti kyntensä, mikä omalta osaltaan helpottaa Suomen uuden päävalmentajan Lauri Marjamäen World Cup -valintaprosessia.

Syyskuussa pelattavaan World Cupiin on vielä aikaa, mutta lopullinen joukkue lyödään tällä viikolla lukkoon. Suomen joukkueeseen on nimetty 10 hyökkääjää, neljä puolustajaa ja yksi maalivahti, joten tilaa on kolmelle hyökkääjälle, kolmelle puolustajalle ja yhdelle maalivahdille.

Marjamäki oli varmasti odottanut Venäjän MM-kisoja kuin kuuta nousevaa, sillä Suomen hopearyhmässä pelasi useampi kisoihin tyrkyllä oleva pelaaja.

Isoimmat kysymysmerkit ovat levänneet Leijonien nuorten talenttien päällä, mutta nyt viimeistään voidaan todeta, ettei Patrik Laine ja Sebastian Aho hyydy edes NHL-miesten rinnalla. Varsinkin kun pojilla on edessään vielä kolmen kuukauden treenijakso, jonka aikana he saavat kasvattaa lihasmassaansa sekä nopeuttaan.

Laine iski MM-jäillä seitsemän maalia ja sai valinnan turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Hänen kaltaistaan maalipyssyä ei voi jättää joukkueen ulkopuolelle. Sen sijaan NHL-hyökkääjä Teemu Pulkkinen voi lopettaa haaveilun kisapaikasta, sillä hänen olisi pitänyt pystyä säväyttämään Venäjän kisoissa päästäkseen syyskuun Maailmancupiin.

Aho on taas poikkeuksellisen kypsä nuori mies, joka nousi MM-kisojen välierissä ja finaalissa uudelle tasolle. Kaiken lisäksi hän on Marjamäen luottomies Kärpistä, joten World Cup -valinta on lähes varma.

Aho ja Laine täyttävät kaksi paikkaa, mutta kuka vie viimeisen? Minnesota Wildissa keväällä säväyttänyt Erik Haula pitäisi olla joukkueessa, mutta Suomen joukkueessa on jo nyt kuusi sentteriä, joista toki puolet pystyy pelaamaan laidassa.

Haulan lisäksi ehdolla ovat laitureina NHL:ssä pelanneet Iiro Pakarinen sekä Miikka Salomäki, jotka toisivat joukkueeseen kaivattua kovuutta. Pakkaa saattaa sekoittaa myös Marjamäen entinen luottomies Kärpistä, KHL:ään siirtyvä Joonas Kemppainen, vaikka hänen kautensa Pohjois-Amerikassa menikin enemmän tai vähemmän heikosti.

World Cupiin valitut hyökkääjät:

 • Alexander Barkov
 • Jussi Jokinen
 • Joonas Donskoi
 • Valtteri Filppula
 • Mikael Granlund
 • Mikko Koivu
 • Leo Komarov
 • Lauri Korpikoski
 • Jori Lehterä
 • Teuvo Teräväinen

Jaakola nappasi paikan pakistosta

Suomen puolustus aiheutti ennen MM-kisoja päänvaivaa, mutta turhaan. Kokeneet nimet pelasivat loistavalla tasolla, eivätkä he hyytyneet kovienkaan maiden rinnalla. Puolustus on Suomen heikoin kohta Maailmancupissakin, mutta vain paperilla.

Suomen kolmesta vapaasta puolustajan paikasta käydään kovaa taistelua, eikä MM-turnajaiset varsinaisesti helpottanut Marjamäen urakkaa. Hierarkian kärkeen on kuitekin kiilannut Topi Jaakola, joka saattoi olla MM-kisojen parhaimpia puolustajia omassa päässä. Jokereissa todellisen läpimurtonsa tehnyt puolustaja ei jäädy kiekon kanssa ja hän pystyy pelaamaan virheetöntä oman pään peliä.

MM-kisoissa pelanneet Lasse Kukkonen, Juuso Hietanen ja Ville Pokka ovat myös Marjamäen papereissa, mutta etenkin Pokan kisapaikka näyttää nyt epätodennäköiseltä. Nuorukaisen maltti kiekon kanssa ja pelinlukeminen ovat hienoja ominaisuuksia, mutta Ville ei ole aivan vielä valmis näin koviin kinkereihin. Toki yhdessä kesässä ehtii paljon tapahtua, mutta todennäköisesti Pokan kisapaikka jää haaveeksi.

Hietanen on maajoukkueen luottoratsu ja hän on osoittanut muun muassa Sotshin olympialaisissa pärjäävänsä NHL-miesten rinnalla. Toki pieni kaukalo tuo hänen kohdallaan pienen kysymysmerkin ilmoille. Kukkonen on taas Marjamäen luottomies ja pakkohan se on todeta: Lasse ei petä koskaan.

Hierarkiassa ovat korkealla myös upean KHL-kauden pelannut Sami Lepistö sekä NHL-puolustaja Jyrki Jokipakka. Lepistön valinta Jaakolan ohella näyttää melko varmalta, joten viimeisimmästä paikasta käydään hurjaa taistelua lähinnä Kukkosen, Jokipakan ja Hietasen välillä. Kukaan heistä ei ole huono valinta.

World Cupiin valitut puolustajat:

 • Sami Vatanen
 • Rasmus Ristolainen
 • Olli Määttä
 • Esa Lindell

*Maalivahtipuolella Tuukka Rask ja Pekka Rinne ovat valittu kisoihin, ja kolmannesta paikasta taistelee useampikin nimi, mutta esimerkiksi MM-jäillä pelannut Juuse Saros on vahvasti ehdolla ”opintomatkalaiseksi”.

Kansikuva: All Over Press