Leijonilla viimeinen läpsyttely ennen tosipelejä – itseluottamus tappiin

Suomi pelaa tänään toiseksi viimeisimmän lohko-ottelunsa, kun Valko-Venäjä haastaa Leijonat. Lohkovaihe tulee päätökseensä huomenna, milloin Suomen urakka huipentuu Venäjä-otteluun.

B-lohkon tilanne on vielä täysin auki, mutta yksi asia on varma: Suomi pelaa pudotuspeleissä. Leijonilla on mahdollisuudet vielä lohkovoittoonkin, mutta se vaatisi jo suurta onnea, joten päätavoite on sijoissa 2-3. Suomella ei ole varaa hävitä Valko-Venäjälle, sillä tämä voisi tarkoittaa Leijonille lohkon neljättä sijaa ja puolivälierävastukseksi Kanadaa.

Valko-Venäjän tilanne on vielä jännittävämpi, sillä se ratkaisee Slovakian kanssa viimeisen jatkoonmenijän. Valkovenäläiset ovat saalistaneet kymmenen pistettä, kun Slovakialla on kaksi pistettä vähemmän ja slaavit ovat pelanneet vieläpä yhden ottelun enemmän. Slovakiaa kohtaa viimeisessä ottelussaan huomenna Yhdysvallat, ja Valko-Venäjä kohtaa Norjan, joten valkovenäläisten asetelmat näyttävät hyviltä.

Joukkueen pudotuspelipaikka ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, joten tänään nähdään huippukova Valko-Venäjä Leijonan kimpussa. Suomi lähtee luonnollisesti ennakkosuosikkina illan koitokseensa, mutta vastustajan rekordi täytyy pitää mielessä: kolme voittoa, yksi jatkoaikatappio sekä yksi pisteetön ottelu. Valko-Venäjä on lyönyt muun muassa Yhdysvallat ja napannut pisteen Slovakialta. Viime ottelussa joukkue kuitenkin kompastui, kun Venäjä rökitti maan lukemin 7-0.

Samaa puurtamista

Leijonat on esittänyt huikeaa maalivahti- ja puolustuspeliä, mitä on varmasti tänäänkin luvassa. Neljän ottelun nollaputki on huikea saldo ja tänään joukkueella varmasti haetaan viidettä putkeen. Siitä ei tule missää nimessä helppoa, sillä valkovenäläisten riveistä löytyy huikeita yksilöitä, jotka luovat vaarallisia tilanteita illasta toiseen.

Sergei ja Andrei Kostitsyn ovat tehneet muun muassa NHL:ssä kovaa jälkeä, mutta tänä päivänä he vaikuttavat KHL:ssä. NHL-tausta ja KHL:ssä tulleet tehot kertovat kuitenkin miesten taidoista. Leijonien täytyy pitää myös silmällä valkovenäläisten kapteenia, Alexei Kaluyzhnya, joka on iskenyt viidessä ottelussa tehot 3+3.

Leijonien vastustaja ei lepää kuitenkaan näiden herrojen varassa, sillä joukkueen runko koostuu KHL-pelaajista. Se takaa tasokkaan ja potentiaalisen joukkueen, mikä on jo osoittanut näissä kisoissa olevansa huippuvaarallinen.

Valko-Venäjän vaarallisin ase löytyy maalinsuulta: KHL:n tähtiveskareihin lukeutuva Kevin Lalande on ollut kokonaisuudessaan pelottavan hyvä, ja kun otetaan huomioon Leijonien ajoittainen tehottomuus, on helppo povata tasaista iltaa näiden joukkueidne välille.

Ottelun kaava lieneekin sama kuin aiemmissa Leijonien otteluissa: Suomi dominoi viisikkopelillään, ottaa selkeän hallinnan ja iskee tarvittavat osumat. Valko-Venäjä saa pahoja vastaiskuja ja pystyy haastamaan Leijonat, mutta tiivis viisikko ja kovakuntoinen Pekka Rinne hoitavat pisteet Suomelle.

Itseluottamus tappiin

Leijonien huikeat tulokset pienimmistä maista ovat varmasti tehneet tehtävänsä pelaajien takaraivoissa: itseluottamus on noussut kohisten, mutta se on viimeistä silausta vailla. Maalijuhlat, nollapeli ja täydet pisteet siivittäisivät Suomen upeassa moodissa Venäjän kimppuun, milloin Leijonilla on mahdollisuus aloittaa kultamatkansa: voitto Venäjästä olisi itseluottamukselle niin isoa asia, että se voisi siivittää suomalaiset tänä vuonna päätyyn asti.

Tänään vaaditaankin saman puolustustyöskentelyn jatkumista, mikä varmasti onnistuu, mutta onnistuuko Suomi olemaan hyökkäyspäässä parempi? Leijonille on rakentunut kaksi tehokasta kentällistä, mikä on ratkaisupeleihin enemmän kuin tärkeää.

Aleksander Barkovin kentällinen on päässyt loistavaan vauhtiin ja he ovat saanee tulitukea Joonas Kemppaiselta. Viime ottelussa Suomelle syntyi todellinen kakkoskenttä, kun Juhamatti Aaltonen palasi tasolleen päästyään Kemppaisen viereen.

Suomen hyökkäyspeli näyttää hyvältä, mutta sen pitää olla myös tehokasta laajalla rintamalla. Herrat Jarkko Immonen, Antti Pihlström, Tuomo Ruutu ja Petri Kontiola voisivat näyttää voitonhalunsa ja alkaa myös iskemään kiekkoa maaliin. Näiden pelaajien herääminen tekisi Suomesta loistavan – lähes voittamattoman.

Ottelu alkaa kello 17.15 ja voit seurata Leijonien taistoa MTV3-ilmaiskanavalla, MTV Sport1 -kanavalla tai Katsomo-palvelussa.