Kommentti: Lauri Marjamäki väläytteli ketjurulettinsa jokerikorttia

Leijonilla on edessä todella tärkeä viikonloppu, jossa käytännössä ratkeaa mahdollinen puolivälieräpaikka. Suomi kohtaa lauantaina Norjan ja sunnuntaina Sveitsin. Lauri Marjamäen suojatit majailevat tällä hetkellä B-lohkon viidentenä, kun joukkue on saalistanut neljästä ottelusta seitsemän pistettä. Norja on tasapisteissä pykälän verran Suomen yläpuolella, kun taas Sveitsi on kaksi pinnaa kaksikkoa edellä.

Leijonat lähtee huipputärkeään viikonloppuun haastavista asetelmista. Suomi on napannut voitot Valko-Venäjästä ja Sloveniasta eikä joukkueen peli ole vakuuttanut yksittäisiä hetkiä lukuun ottamatta. Tämän takia joukkueen onkin venyttävä viikonloppuna voittoihin, mikäli puolivälieräpaikka kiinnostaa. Suomi kohtaa vielä tiistaina Kanadan, mutta puhtaalla pelillä kaikki neljä otteluaan selvittänyt hallitseva maailmanmestari vaikuttaa ainakin toistaiseksi liian kovalta palalta Leijonille.

Erityisesti Leijonien ketjukoostumukset ovat aiheuttaneet paljon puhetta. Suomella on takana jo neljä ottelua, mutta toimivia ketjuja ei ole juurikaan syntynyt.

Sebastian Aho ja Valtteri Filppula ovat pelanneet koko turnauksen yhdessä ykkösvitjassa. Tämä pari pysynee samana läpi turnauksen., ja heihin fanien katseet kohdistuvat tiukoissa paikoissa. Aho ottikin esimerkillisesti joukkueen reppuselkäänsä Sloveniaa vastaan viimeistelemällä voittomaalin komealla yksilösuorituksella. Vitjan kolmas lenkki on vaihtunut turnauksen edetessä, kun Mikko Rantanen on pelannut kahdessa viimeisessä ottelussa ykkösnyrkissä. Mainion tulokaskauden NHL:ssä pelannut turkulainen toi ketjuun sopivasti fyysisyyttä ja energiaa, mutta oli varsinkin Sloveniaa hieman eri aaltopituudella vitjan muiden lenkkien kanssa.

Rantanen sai ottelussa myös tällin, jonka myötä hän jätti perjantain harjoitukset väliin. Marjamäki sanoi kuitenkin MTV:lle, että nuorukainen on todennäköisesti pelikunnossa lauantaina.

Samaisen uutisen mukaan Juhamatti Aaltonen oli harjoituksissa Rantasen tilalla. Tämä oli melko yllättävä valinta Marjamäeltä, sillä Miro Aaltonen pelasi kaksi ensimmäistä ottelua Leijonien ykkösnyrkissä. Sittemmin KHL:n parhaan suomalaisen pistemiehen pelipaikka on löytynyt katsomon puolelta.

Juhamatti Aaltosen valinta herätti rajusti keskustelua jo ennen kisoja, ja myös Faneille.comissa otettiin kantaa valintaan asiaan. Sysimustan kevään pelannut Aaltonen päätti Liiga-kautensa 21 ottelun maalittomaan putkeen. Viimeisessä 33 ottelussa lHIFK:n paidassa laituri viimeisteli vain kaksi täysosumaa.

Aaltosella ei ole luistanut kisoissakaan erityisen hyvin. Maalinsylkijän harteilla roikkuva apina paistaa kilometrien päähän ja kaukalossa ollaankin nähty miehelle epätyypillisiä ratkaisuja. Helpotkin syötöt ovat tuottaneet ajoittain vaikeuksia, minkä lisäksi Aaltonen on säästellyt varsin mainiota laukaustaan.

Toistaiseksi Marjamäen jokerikortti ei ole tuottanut tulosta. Aaltosen valinnassa oli valtavat riskinsä, jotka ovat nyt kostautumassa. Taitoniekka elää pisteistä, mutta onnistumisten puuttuessa miehestä ei saa parasta terää irti. Toistaiseksi Aaltosen parhaat suoritukset Pariisissa ovat rajoittuneet Juhani Tammiselle lauottuihin teräviin kommentteihin. joita on ollut runsaasti varsinkin Iltalehden sivuilla.

Aaltonen on taiteilija, joka viihtyy valokeilassa. Näin ollen paikka ykkösnyrkissä voisi olla toimiva piristysruiske, eikä vähiten mainioiden ketjukavereiden myötä. Hanakasti laukova laituri täydentäisi Ahon ja Filppulan vitjan mainiosti, vaikka kolmikosta kaikki viihtyvätkin mainiosti kiekon kanssa.

Marjamäki tietää varmasti, miten kolme vuotta sitten Kärpille mestaruuden ratkaisseesta Aaltosesta saa parhaan terän irti. Paikka parrasvaloissa toimisi varmasti katsomoa paremmin.

Kaikki riippuu kuitenkin Rantasen pelikunnosta, ja Aaltonen aloittaneekin lauantain ottelun todennäköisesti ylimääräisenä hyökkääjänä. 31-vuotias Kärppien kasvatti on kuitenkin varmasti valmis hyppäämään tositoimiin missä vaiheessa tahansa, mikäli Rantasen ei peli luista.

8 eurolla NBA-finaaleihin? Osallistu kilpailuun tästä!

Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press