Näkökulma: Jukka Jalonen uudistaa Leijonia

Suomen kiekkomaajoukkueet ovat käytännössä aina veistetty samasta puusta: joukkue on ollut turnauksesta riippumatta työteliäs, fyysinen ja periksiantamaton. Useimmiten joukkueet ovat olleet taidoiltaan muita kärkimaita jäljessä.

Näin etenkin EHT-turnauksissa, joissa Leijonien tekeminen on ollut usein tuskaista katsottavaa. EHT:lla on pyörinyt samoja naamoja, joilta tiedetään mitä saadaan. Eli vahvaa työntekoa ja erinomaista puolustuspeliä. Kiekollinen taito on useimmiten loistanut poissaolollaan.

Tällä kaudella tilanne näyttäisi olevan toinen: Leijonien uusi päävalmentaja Jukka Jalonen uskaltaa tehdä uudenlaisia valintoja. Valintoja, joissa ei painoteta pelkästään varmoja otteita ja vahvaa työmoraalia.

Jalonen osoitti tämän todeksi Karjala-turnaus-valinnoillaan. Suomen joukkue on äärimmäisen mielenkiintoinen. Pois jäivät tutut naamat Petri Kontiolan, Joonas Kemppaisen, Jani Lajusen, Antti Pihlströmin, Jesse Joensuun, Juuso Hietasen ja Sami Lepistön johdolla.

Eikä kannata ymmärtää väärin. Heistä lähes jokaiselle on vielä käyttöä Leijonissa, ja he tulevat saamaan näyttöpaikkansa vielä tämän kauden aikana. Muun muassa Lajunen, Kemppainen, Lepistö ja Hietanen ovat varmasti mukana kevään MM-kisoissa, mikäli terveystilanne sen sallii.

Mutta Jalonen osoitti valinnoillaan, mihin suuntaan hän haluaa Leijonia viedä. Suunta on oikea, sillä Karjalassa Suomella on kasassa nuori, nopea, nälkäinen ja taitava porukka. Sitä myös kansainvälisellä tasolla tarvitaan, sillä pelin kehitys on ollut selkeä: kansainvälisissä kekkereissä menestytään nopealla kiekkokontrollipelillä. Ei perinteisellä työmieskiekolla, jossa pelataan ”nolla nollaa” ja pyritään iskemään vastahyökkäyksistä yksi maali vastustajaa enemmän.

Jalonen valitsi pakistoon muun muassa Teemu Kivihalmeen, Ville Pokan, Teemu Erosen, Miika Koiviston ja Mikko Lehtosen. Kaikilla on paljon kiekollista potentiaalia.

Hyökkäykseen valittiin muun muassa Mikael Ruohomaa, Miro Aaltonen, Arttu Ruotsalainen, Ville Leskinen, Toni Rajala, Oula Palve, Teemu Turunen, Sakari Manninen ja Juuso Puustinen. Jokainen heistä edustaa kiekollista taitoa.

Joukkue on rakennettu myös hyvin liikkuvaksi. Etenkin hyökkäyksessä riittää nopeita pelaajia. Ainoastaan Marko Anttilaa, Mika Niemeä, Teemu Hartikaista, Ruohomaata ja Puustista ei voi kutsua miksikään raketeiksi, mutta yksikään heistä ei jää liian hitaaksi. Lisäksi koko viisikolla on menossa vahva syksy, miksi heidän valintansa on perusteltavissa.

Jalonen korosti valinnoissaan myös pelaajien ikää ja maajoukkuekokemusta. Joukkueesta löytyy seitsemän alle 25-vuotiasta pelaajaa, ja yli puolet joukkueesta operoi vähäisellä A-maajoukkuekokemuksella. Todellisiksi maajoukkuekonkareiksi lukeutuvat ainoastaan Atte Ohtamaa, Hartikainen ja Anttila. Tämä takaa sen, että jäällä tullaan näkemään nälkäinen leijonalauma.

Jalosen luoma uusi suunta on virkistävä ja toivottu lisä maajoukkueeseen. EHT-pelien lopputuloksilla kun ei ole järin suurta merkitystä.

Ja loppuun todettakoon, että on EHT:lla ennenkin nähty erilaisia leijonaryhmiä, mutta harvemmin uusia kokeiluja tehdään Karjala-turnauksessa. Kokeilut ovat yleensä ajoittuneet joulukuun Venäjän-turnaukseen. Jalosen Karjala-valinnat antavatkin olettaa, että tällä kaudella EHT-turnauksissa tullaan näkemään isoja yllätyksiä, jos kerran Karjalaankin lähdetään näin erilaisella nipulla.

Suomen joukkue Karjala-turnauksessa:

Maalivahdit: Veini Vehviläinen ja Juha Metsola

Puolustajat: Ville Pokka, Mikko Lehtonen, Jani Hakanpää, Veli-Matti Vittasmäki, Petteri Lindbohm, Teemu Eronen, Miika Koivisto, Atte Ohtamaa ja Teemu Kivihalme

Hyökkääjät: Marko Anttila, Mikael Ruohomaa, Miro Aaltonen, Joonas Nättinen, Arttu Ruotsalainen, Juhani Tyrväinen, Mika Niemi, Ville Leskinen, Toni Rajala, Oula Palve, Harri Pesonen, Teemu Turunen, Sakari Manninen, Teemu Hartikainen, Juuso Puustinen ja Iiro Pakarinen

Kansikuva: All Over Press