Leijonille ensimmäinen iso testi – Slovakian on kaaduttava

Suomen MM-pelit jatkuvat tänään Slovakiaa vastaan. Leijonat joutuu ensimmäistä kertaa kovan paikan eteen, sillä tappio ei ole tänään vaihtoehto: nolla pistettä voisi tietää Leijonilla erittäin tuskallista loppulohkoa ja pudotuspelipaikkakin voisi jäädä haaveeksi.

Leijonien kisat alkoivat katastrofaalisella tappiolla Yhdysvaltaa vastaan, mutta sen jälkeen Suomi on hoitanut pelinsä kunnialla: Suomi on kaatanut Norjan, Tanskan sekä Slovenian päästämättä maaliakaan, mutta tänään joukkue saa vastaansa selvästi kovemman mittarin.

Slovakian turnaus ei ole sujunut täysin odotusten mukaan ja joukkue on vasta seitsemässä pistessä, kun alla on neljä lohko-ottelua. Slaavit ovat pelanneet tiukkoja otteluita pienempiä maita vastaan ja kokenut pahoja pistemenetyksiä. Nyt joukkueella on enää vastassaan Suomi, USA ja Venäjä, mikä tekeekin joukkueen urakasta suorastaan hankalan.

Tämä kuitenkin takaa sen, että Slovakia tulee tänään pelaamaan paremmin kuin aiemmin ja taistelevan voitosta nälkäisemmin. Ostrava on lähellä Slovakian rajaa ja Ostrava on täyttynyt tuhansista slovakialaisfaneista, joten slovakialaispelaajalla on taatusti erittäin iso näytönhalu Leijonia vastaan.

Suomi pystyy omalla pelillään tekemään slaavien homman hankalaksi: Suomen viisikkopuolustus on vahvaa eikä Leijonien kenttäpuoliskolla ole ylimääräistä tilaa. Kaiken lisäksi Leijona-maalilla seisoo tulikuuma Pekka Rinne, joten Slovakialla on kova työ iskeä Suomea vastaan maaleja.

Leijonien pitää jatkaa hyökkäyspäässä samalla kaavalla ja pystyä olemaan tehokas isompiakin kiekkomaita vastaan. Slovakian puolustuksessa on isoja nimiä NHL-pelaaja Andrej Mezsaroksen johdolla eikä suomalaisilla ole läheskään yhtä paljon tilaa kuin aiemmissa otteluissa. Slovakian puolustus on etenkinen fyysinen ja Suomen tehokkuus on perustunut irtokiekkoihin ja rouhimiseen, joten tehokkuutta on löydyttävä enemmän.

Suomella ei ole enää varaa hukata vapaita maalintekopaikkoja, joita on nimeomaan hukattu heikompia maita vastaan. Yksinkertaisuuden on säilyttävä, mutta se ei enää pelkästään riitä.

Ketjumuutoksista uutta potkua

Suomi tarvii menestyäkseen tietyiltä pelaajilta selvästi enemmän: Tuomo Ruutu, Petri Kontiola ja Juhamatta Aaltonen ovat olleet suoraan sanottuna heikkoja ja heidän panostaan Leijonat tarvitsee.

Aaltonen on siirretty tulikuuman Joonas Kemppaisen vierelle, mikä oli päävalmentaja Kari Jaloselta hyvä ratkaisu. Aaltonen saa ottaa isompaa kiekollista roolia, kun hänen vierellään on loistava kahden suunnan sentteri, jolta löytyy myös tehokkuutta.

Kontiola saa puolestaan rinnalleen Ruudun lisäksi Leo Komarovin, joten ”Konnan” vierellä on nyt enemmän vauhtia, kovuutta ja suoraviivaisuutta. Muutokset tuovat toivottavasti näistä pelaajista enemmän irti, sillä jatkoa ajatellen Leijonat tarvitsee laajalti tehoja.

Entä mikä on Aleksander Barkovin kentällisen panos? Barkov, Jussi Jokinen ja Joonas Donskoi ovat olleet yhdessä hyviä, mutta nyt hekin joutuvat todelliseen testiin. Tämä kolmikko on Suomen tärkein ja heidän pitää osoittaa olevansa vaarallisia myös isoissa peleissä.

Taidokas Slovakia

Slovakia ei ole ollut parhaimmillaan, mutta joukkueesta löytyy mieletön määrä taitoa: slaavien riveissä on peräti viisi NHL-hyökkääjää, mutta kaikkien panos ei ole vielä tyydyttänyt. Esimerkiksi Tomas Kopecky on ollut vielä täysin pimennossa.

Nuoret Tomas Tatar, Marko Dano ja Richard Panik ovat taitavia ja heidän potentiaalinsa on iso, mutta he ovat koonneet yhteensä kasaan vasta tehot 0+4, joten heiltä odotetaan enemmän. Ainoastaan Marian Gaborik on ottanut isompaa roolia ja iskenyt tehot 2+1, mutta hänenkään pelinsä ei ole vielä täysin uomissaan.

Joukkueen temput ovat olleet vielä vaatimattomia ja Slovakian pelissä on ollut isoja ongelmia, mutta slaavit ovat parhaimmillaan erittäin kova joukkue. Jos Slovakia löytää punaisen langan peliinsä, joutuu Leijonat puolustuskannalle, mutta sekin vielä sopii Suomelle. Leijonat on puolustavana joukkueena loistava ja Suomi kyllä löytää keinot tarvittavien maalien tekoon.

Suomi-Slovakia-ottelu alkaa kello 17.15 ja voit seurata kamppailua MTV3-ilmaiskanavalla, Katsomo-palvelussa tai MTV Sport1 -kanavalla.