Analyysi: Minkä ikäiset pelaajat kantavat suurimman vastuun maalinteosta liigajoukkueissa?

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liiga-ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liigasta puhutaan hyvänä kasvattajasarjana, mutta miten paljon nuoret pelaajat tekevät joukkueensa maaleista? Entä kuinka iso osuus kokeneilla pelaajilla on? Selvitimme liigajoukkueiden maalintekijöiden ikärakennetta.

Jaoimme pelaajat neljään eri kategoriaan ikänsä perusteella. Ensimmäisessä kategoriassa ovat vuosina 1995-2000 syntyneet pelaajat, toisessa 1989-1994, kolmannessa 1983-1988 sekä neljännessä vuonna 1982 ja sitä aikaisemmin syntyneet pelaajat. Näin ollen yksi kategoria käsittää kuusi syntymävuotta, poikkeuksena neljäs eli konkaripelaajien kategoria.

Liigapelaajat ovat tehneet tällä kaudella yhteensä 954 maalia. Liigan sarjataulukossa oleva maalimäärä antaa hieman eri lukeman, koska siihen on laskettu mukaan voittomaalikilpailujen ratkaisevat osumat. Näitä ei kuitenkaan tilastoida pelaajille.

Eniten maaleja ovat tehneet vuosina 1989-1994 syntyneet pelaajat: yhteensä 460 osumaa. Toisena ovat vuosina 1995-2000 syntyneet 234 maalin myötä ja kolmantena 1983-1988 syntyneet 187 maalillaan. Vuonna 1982 ja sitä aiemmin syntyneet pelurit ovat iskeneet yhteensä 73 täysosumaa.

Joukkueiden välillä isoja eroja

Nuorilla on ollut tilastojen valossa isoin vastuu maalinteosta HPK:ssa. Vuosina 1995-2000 syntyneet pelaajat ovat viimeistelleet peräti 50 prosenttia joukkueen 54 maalista. Lähes yhtä kovaan lukemaan pääsevät Ilves ja TPS, sillä nuoret lupaukset ovat vastanneet yli 43 prosentista joukkueiden osumista. Myös Pelicansissa nuorukaiset ovat olleet merkittävässä roolissa viimeisteltyään lähes 40 prosenttia lahtelaisten maaleista.

JYP edustaa vastaavasti toista ääripäätä. Tämän kategorian pelaajat ovat tehneet vain viisi maalia eli 6,6 prosenttia joukkueen osumista. Myös Kärpillä nuorimman kategorian osuus on pieni, sillä 17-22 -vuotiaiden pelaajien toimesta on syntynyt vain alle kymmenen prosenttia joukkueen osumista.  JYP ja Lukko ovat ainoat joukkueet, joilla tämän kategorian osuus oli neljästä ryhmästä pienin.

Vuosina 1989-1994 syntyneet pelaajat ovat viimeistelleet näistä neljästä kategoriasta eniten maaleja. Kymmenellä joukkueella onkin tässä kategoriassa isoin osuus. Poikkeuksellisen isoon lukemaan yltävät Jukurit ja Ässät, joiden tämän ikäluokan pelaajat ovat tehneet yli 70 prosenttia joukkueidensa osumista. Kärpät pääsee kaksikon lähelle, sillä oululaisten maaleista reilut 69 prosenttia on 23-28 -vuotiaiden käsialaa. TPS on vastaavasti toisesta ääripäästä, sillä turkulaisten vastaava lukema on 18 prosenttia. Lukon prosentuaalinen osuus on hieman turkulaisia isompi, kun taas kaikilla muilla joukkueilla lukema on yli 30 prosenttia.

Myös kolmannen kategorian eli vuosina 1983-1988 syntyneiden suhteen oli isoja eroja. Tapparan tämän kategorian pelaajat ovat tehneet 30 maalia eli 43 prosenttia Kirvesrintojen osumista, mikä on Liigan isoin lukema. Myös Lukolla ja SaiPalla tämän kategorian osuus on yli 30 prosenttia. Pienin prosentuaalinen osuus on vastaavasti Jukureilla, sillä mikkeliläisten 29-34 -vuotiaat pelaajat ovat tehneet vain neljä prosenttia joukkueen osumista. Alle kymmeneen prosenttiin jäävät myös Sport ja HPK.

Konkarit eli vuonna 1982 ja aiemmin syntyneet pelaajat ovat erittäin isoissa rooleissa TPS:ssä sekä JYPissä. Molempien joukkueiden maaleista peräti 28 prosenttia ovat tulleet yli 35-vuotiaiden pelaajien toimesta. Lukko pääsee reilun 23 prosentin myötä lähelle kaksikon lukemia. Kolmikon lisäksi konkaripelaajat ovat tehneet maaleja HIFK:lle, HPK:lle, Sportille sekä SaiPalle. Kahdeksalta joukkueelta ei löydy vastaavasta ainuttakaan tämän kategorian maalintekijää.

Alla eriteltynä jokaisen joukkueen tilanne. Lukemat ovat kyseisen ikäluokan prosentuaalinen osuus joukkueensa maaleista.

Kansikuva: All Over Press