Bluesin kriisissä ei ole kuin yksi voittaja

Ei päivää etteikö Espoosta kuuluisi negatiivisa uutisia Bluesiin liittyen. Kaikesta huolimatta tunnelin päässä on nähtävissä edes ihan vähän valoa.

Bluesin tilanne on surkea. Joukkueen ovat jättäneet jo lähes kaikki muualle kelpaavat pelaajat. Pelkästään lauantaina lähtijöiden joukkueet liittyivät Kalle Kaijomaa, Jussi Makkonen sekä Markus Poukkula. Kaijomaa oli joukkueen kapteeni ja Makkonen varakapteeni. Ainoa kapteenistosta Bluesiin jäänyt pelaaja on lähes 500 ottelua Liigassa pelannut Jari Sailio, jonka lähtö ennen siirtorajan loppua ei olisi todellakaan yllätys. Toisaalta Bluesin tapauksessa ei yllättäisi enää mikään.

Bluesin puheenjohtaja Mika Rautio ilmoitti joulukuussa muun muassa Iltalehdelle, että pelaajia ei enää lähde. Raution kommenttien jälkeen joukkueen ovat jättäneet aiemmin mainitun kolmikon lisäksi tähtipuolustaja Otso Rantakari ja kokenut hyökkääjä Eero Somervuori. Bluesin kultakypärää kantaa nyt 15 pistettä saalistanut Peter Tiivola.

Espoolaisten tilanne on synkkä. Väkeä pitäisi saada katsomoihin, mutta se edellyttäisi erityisesti menestystä kaukalossa. Blues taistelee toki teoriassa vielä pudotuspelipaikasta, mutta nykyisellä kokoonpanolla kymmenen joukkoon kipuaminen olisi huikea temppu. Myös mielenkiintoiset pelaajat toimisivat hienona lisämausteena ja voisi tuoda satunnaisia katsojia.

Bluesin koko kausi on ollut sinnittelyä. Laiva on ollut uppoamispisteessä ja reikiä on joka puolella. Pelaajien lähdöillä vettä on pystytty äyskäröimään sen verran pois, ettei koko paatti ole vielä uponnut.

Espoolaiset ovat voittaneet edellisestä kahdeksasta ottelustaan ainoastaan yhden. Perjantaina joukkue kärsi Lappeenrannassa SaiPalle tappion maalein 1-5. Valtaosa SaiPan maaleista tuli espoolaisten räikeistä virheistä, joista liigatason pelaajat rokottavat armotta. SaiPaa vastaan joukkueen otteista oli varsinkin ottelun ratkettua havaittavissa jo lievää turhautumista. Blues taistelee ottelusta toiseen urhoollisesti, mutta useimmiten tuloksena on tappio. Pelaajien taso ei vaan meinaa riittää millään.

Bluesilla on runkosarjaa jäljellä vielä reilu kolmannes. Seuran talousvaikeudet ovat kaikkien tiedossa, joten vahvistuksia ei ole odotettavissa ennen siirtorajan umpeutumista. Lähtijöitä voi sen sijaan tulla hyvinkin lisää. Ketä Bluesin nykyinen sinnittely oikein palvelee? Nimetön joukkue ei vedä katsojia millään paikkakunnalla ja espoolaistenkin houkutteleminen kotipeleihin on ison työn ja tuskan takana. Joukkueen fanien tuskaa on vaikea kuvitella.

Tilanteessa on vain yksi voittaja. Bluesin nuoret pelaajat saavat paljon vastuuta ja pelaavat isoissa rooleissa. Loistavia esimerkkejä ovat kultakypärä Tiivolan lisäksi hienoa tulokaskautta pelaava Antti Suomela sekä illasta toiseen erinomaisesti torjuva Kaapo Kähkönen. Kolmikko on kolunnut Bluesin juniorijoukkueet läpi ja kantavat nyt suurta vastuuta seuran edustusjoukkueessa. Näitä taitavia ja taistelevia, logolle pelaavia uuden sukupolven espoolaisia joukkueen fanit haluavatkin nähdä kaukalossa. Talousvaikeuksien keskelläkään Blues ei saa päästää näistä kultakimpaleista irti.

Mikäli Bluesin taru ei pääty kesällä, niin Suomelan ja Tiivolan kaltaiset pelaajat ovat ensi kaudella todella suuressa roolissa. Tämän kauden kokemukset kasvattavat valtavasti ja voivat toimia hurjana voimavarana tulevina vuosina, kun Espoo tekee uutta nousua kohti kotimaisen kiekkoilun kärkeä.

Kansikuva: All Over Press