Ennakko: HIFK:n vuoro voittaa

Liiga-kierroksella riittää otteluita, joissa on enemmän tai vähemmän panosta. HIFK-Ilves-ottelussa sitä on paljon, sillä tamperelaiset yrittävät varmistaa pudotuspelipaikkaansa ja HIFK pyrkii takaisin suoraan pudotuspelipaikkaan.

HIFK ja Ilves ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti: jokaisessa ottelussa voittajaksi on selviytynyt kotijoukkue. Ilves kahdesti Hakametsässä ja HIFK kertaalleen Nordiksella, joten tilastojen valossa tänään on helsinkiläisten vuoro voittaa. Fakta on kuitenkin se, että HIFK on alisuorittanut jo pitempään eikä joukkueen voitto ole kirkossa kuulutettu, vaikka Ilveksellä onkin surkea historia Nordenskiöldinkadulta.

Aiemmassa joukkueiden Helsingin pelissä HIFK oli vahvempi maalein 6-2. Tuolloin esiin nousi HIFK:n Arttu Luttinen tehoin 3+2. Myös Tomas Zaborsky ja Teemu Ramstedt iskivät tehot 0+3. HIFK oli kuitenkin vielä tuolloin hyvässä lennossa – kuten se oli koko syksyn.

Joukkue nähtiin pitkään sarjan kärkipäässä, mutta viime aikaiset pelit ovat olleet tukalia eikä helsinkiläisleirissä olla saatu maistaa voittoa montaakaan kertaa. Viimeisestä 14 ottelusta kolme voittoa naarannut IFK on lähtenyt kauden kriittisimmillä hetkillä väärään suuntaan eikä nuori joukkue ole pystynyt kääntämään laivaa oikeaan kurssiin. Helsinkiläiset esittivät syyskaudella kurinalaista, nopeaa ja tehokasta peliä, mutta vuodenvaihteen jälkeen tätä ei olla enää nähty.

Todellisuudessa Ilves tarvitsee HIFK:iä enemmän pisteitä, sillä HPK on kuuden pisteen päässä takana. Ilves pitää toistaiseksi viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan, mutta kaikki on vielä auki. Jos on HIFK vetänyt vihkoon kauden kriittisimmillä hetkillä, niin tamperelaisistakin voi sanoa melkein samaa: Ilves on voittanut viimeisestä neljästä ottelustaan vain yhden. Viimeisimmässä ottelussa TPS kaatoi tupsukorvat Tampereella.

Pommikone Lamberg palaa

HIFK:n alkukauden vahvuuksiin kuului materiaalin leveys. IFK:lla oli parhaimmillaan neljä kentällistä, joilta nähtiin ratkaisuja hyökkäyspäässä ja joukkueesta löytyy vieläkin hyvin offensiivista iskukykyä: Zaborsky, Ramstedt, Luttinen, Matti Kuparinen, Corey Elkins, Juuso Puustinen, Lauri Taipalus ja niin edelleen. Lisäksi HIFK saa tänään mieluisen pelaajan sairastuvan puolelta takaisin, kun kovaluinen Matti Lamberg tekee paluun jäille. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi nuorukainen näytti alkukaudella myös kiekollista osaamistaan ja iski kymmenessä ottelussa tehot 3+3.

HIFK:n kiekollinen potentiaali on kova, mutta helsinkiläistän alakerta ei ole missään nimessä kunnossa. Joukkueesta ei löydy tarpeeksi kovuutta tai ylipäänsä puolustusosaamista. Taipalus, Hannu Pikkarainen, Toni Söderholm ja Yohan Auvity ovat enemmänkin kiekollisia puolustajia eikä heidän panoksensa omassa päässä ole aina parhaasta päästä. Välillä on näyttänyt siltä, että ruotsalaispakki Daniel Grillfors on ainut IFK-puolustaja, joka saa alakerrassa tulosta aikaan.

Ilves tietää HIFK:n heikon kohdan ja siihen nopea ja taidokas tamperelaishyökkäys iskeekin. Ilves ei ole kuitenkaan ollut terävimmillään maalintekokilpailuissa, sillä joukkue on iskenyt viimeiseen neljään otteluun vain viisi maalia. Tupsukorvat tarvitsevat etenkin uusien hankintojensa panosta hyökkäyspäässä: Jesse Niinimäki ja Matias Sointu eivät ole vielä näyttäneet kynsiään ja heiltä odotetaan juuri nyt vastuunkantoa.

Vieraiden nuoriso-osasto on myös hiljentynyt kauden edetessä. Teemu Rautiainen, Aleksi Mustonen ja Roope Hintz olivat alkukaudella isossa roolissa, mutta keväämmällä poikien suoritukset eivät ole pysyneet samalla tasolla. Ilveksen suurimmat toivot ovatkin Sami Sandell ja Vojtech Polak, jotka ovat pelanneet koko kauden hyvin ja olleet vaarallisia hyökkäyspäässä. Tämän kaksikon lisäksi vaarallisuutta edustaa Tapio Laakso, mutta hänen pelaamisensa ei ole varmaa HIFK:iä vastaan.

Seuraa heitä:

Matti Lamberg: Jokereista HIFK:iin siirtynyt Lamberg on viihdyttävä pelaaja, jolta yllättäen löytyi myös kädet syyskaudella. Tuli jokereissa tunnetuksi fyysisestä pelityylistään eikä häneltä nähty kiekon kanssa juuri mitään, mutta Antti Törmäsen koulu on koulinut Matista hyvän pelimiehen.

Teemu Rautianen: Taitava ja nuori pelaaja, joka pelaa läpimurtokauttaan Liigassa. Kausi kuitenkin alkoi paremmin kuin se on loppumassa, minkä vuoksi hän myös pudonnut hieman otsikoista. Rautiaiseltakin vaaditaan nyt paluuta entiseen ja siihen samaan nerokkaaseen kiekolliseen peliin, millä hän teki syksyllä isoja pistemääriä.

Arvio:

Vastakkain on kaksi joukkuetta, joiden viime aikaiset suoritukset eivät ole olleet parhaimmasta päästä. Tänään kääntyy jommankumman kelkka ja molemmat sitä todella tarvitsisivat. Molemmat tarvitsevat myös visusti pisteitä loppukauden aikana. HIFK tulee kotonaan vahvasti Ilves-päätyyn, mutta HIFK:n alakerta ei vakuuta ja tamperelaiset pääsevät varmasti kotijoukkueen alueelle pyörittämään. Luvassa on jo pientä playoff-kamppailuhenkeä ja ottelusta voi muotoutua hyvinkin tasainen ja fyysinen spektaakkeli.

Veikkaus: HIFK voittaa jatkoajalla 4-3

Kierroksen muut ottelut:

  • HPK-Blues
  • JYP-Pelicans
  • Lukko-KalPa
  • Sport-SaiPa
  • Tappara-Ässät
  • TPS-Kärpät

Kierros starttaa kello 18:30 ja voit seurata otteluita Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.