Liiga-ennakko 2017-18: Porissa laidat rytisevät, mutta Ässät kaatuu tehottomuuteen

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Ässien pelit Ruutu+ -palvelun kautta.

Ässät onnistui palauttamaan uskottavuutensa ja Jyrki Ahon suojatit taistelivat tiensä pudotuspeleihin. Tulevalla kaudella kaukalossa nähdään muuttunut joukkue, kun porilaisten kokoonpano on elänyt paljon erityisesti hyökkäysosaston suhteen. Tämä asettaa Ässille isoja haasteita kauden aikana ellei joukkuetta vahvisteta.

Viime kausi

Ässien viime kaudessa oli paljon positiivista, mutta porilaisille jäi kaikesta huolimatta karvas maku suuhun.

Ässät lähti sesonkiin uudessa komennuksessa, kun Jyrki Aho aloitti kaksivuotisen pestinsä porilaisten käskijänä. Patapaidat tekivät kesän aikana myös nipun mielenkiintoisia hankintoja, kun esimerkiksi Charles Bertrand, Jussi Makkonen ja Simon Suoranta liittyivät joukkueeseen.

Porilaisten kausi alkoi kuitenkin heikosti. Ahon suojatit nappasivat ensimmäisen täyden pistepottinsa vasta seitsemännessä ottelussa. Tätä tosin seurasi kuusi peräkkäistä varsinaisen peliajan voittoa.

Vuoristoratamaisuus kuvastaakin Ässien sesonkia, sillä kauteen mahtui pitkiä tappio- ja voittoputkia. Joukkueen otteet ailahtelivat otteluiden välillä ajoittain valtavasti ja Ässät hävisikin esimerkiksi sekä KalPalle että HIFK:lle lukemin 0-6.

Porilaiset kamppailivat kuitenkin koko kauden suorasta paikasta puolivälieriin. Lopulta joukkueen oli tyytyminen seitsemänteen sijaan, kun runkosarjan loppu sujui sen verran heikosti: Ässät kuittasi vain yhden varsinaisen peliajan voiton kahdeksasta viimeisestä ottelustaan. Piste-eroa kuudenneksi yltäneeseen Pelicansiin kertyi vain kolme pistettä.

Ässät kohtasi pudotuspelien avauskierroksella Ilveksen. Porilaiset kuittasivat ensimmäisestä ottelusta voiton Matti Kuparisen jatkoaikamaalilla, mutta Ilves tasasi tilit voittamalla kotiottelunsa lukemin 6-1. Porilaisten kausi tuli päätökseen kolmannen kohtaamisen jatkoerässä, kun Aleksi Mustonen viimeisteli ottelun ainokaiseksi jääneen osuman.

Ässien kausi päättyi rajuun pettymykseen Ilveksen käsittelyssä. Kuva: AOP

Siirrot

Sisään:

 • Niklas Appelgren (Hermes)
 • Ben Blood (Pelicans)
 • Sami Lähteenmäki (Lukko)
 • Matti Lamberg (Sport)
 • Kristian Tuohilampi (TUTO)
 • Henri Kiviaho (Idaho Steelheads, ECHL)
 • Mikko Salmio (JYP)
 • Marco Insano (HC Bolzano, Italia)
 • Philip McRae (Hartford Wolf Pack, AHL)

Ulos:

 • Arttu Ruotsalainen (Ilves)
 • Valtteri Viljanen (Ilves)
 • Charles Bertrand (Kärpät)
 • Erik Embrich (Jokerit)
 • Jarno Kärki (Tappara)
 • Jyri Marttinen (Lukko)
 • Antti Jaatinen (Bordeaux, Ranska)
 • Niko Ojamäki (Tappara)
 • Juha Kiilholma
 • Valtteri Pihlajamäki (IPK)
 • Kasperi Nuto (Karhu HT)

Maalivahdit ja puolustus

Ässät lähtee maalivahtien osalta kauteen varsin tutuista lähtökohdista. Kolmannen sesonkinsa Porissa aloittava Andreas Bernard pelasi viime kaudella tutun hyvällä tasolla ja kannatteli joukkuettaan vaikeina iltoina. Sen sijaan loukkaantumisista kärsinyt ja kaksi kautta joukkueessa ollut Ari Ahonen jatkaa uusien haasteiden perään. Porilaiset hankkivat Bernardin kirittäjäksi urallaan aiemmin muun muassa KalPassa ja Ilveksessä kiekkoja torjuneen Henri Kiviahon.

Puolustajien suhteen muutokset ovat olleet niin ikään maltillisia. Viime kaudella pakeista vain Jyri Marttinen ja Valtteri Viljanen vaihtoivat maisemaa. Viisi kautta Ässiä edustaneen Marttisen siirto Lukkoon on tosin paha takaisku porilaisille, sillä 34-vuotias puolustaja oli viime kaudella isossa roolissa. Marttinen pelasi keskimäärin reilut 24 minuuttia iltaa kohden, mikä oli Ässien pelaajista eniten. Lisäksi JyKi:n kasvatti oli puolustajien sisäisen pistepörssin jaetulla kärkisijalla, vaikka otteluita kertyi vain 45. Marttinen saalisti näissä peleissä tehot 5+13.

Ässät on hankkinut kesän aikana takalinjoilleen pari uutta vahvistusta. Fyysisyydestä ei pitäisi ainakaan olla puutetta, kun Ben Blood pukee jatkossa patapaidan päälleen. Kookkaalle puolustajalle tuomittiin kahden Pelicansissa vietetyn kauden aikana peräti yli 300 minuuttia rangaistuksia. Lisäksi porilaiset tekivät kahden vuoden sopimuksen Kristian Tuohilammen kanssa. 27-vuotias puolustaja piipahti viime kaudella yhden ottelun lainalla Porissa, mutta valtaosa kaudesta sujui TUTOn paidassa.

Muuten porilaisten takalinjoilla ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Jere Seppälä, Niko Peltola sekä Maksim Matushkin tulvat kantamaan isoa taakkaa erityisesti kiekollisen pelin suhteen.  Viime kauden tapaan Ässillä on jälleen kasassa tasapainoinen puolustuskalusto, johon joukkue ei tule kaatumaan.

Hyökkäys

Hyökkäyskaluston suhteen Porissa on tapahtunut isoja muutoksia. Varsinkin Niko Ojamäen ja Jarno Kärjen siirtyminen Tapparaan kirpaisee Ässiä. Kaksikon viime kaudet eivät olleet aivan nappisuorituksia, mutta seuran omat kasvatit takoivat Ässille kolmen edellisen sesongin aikana yhteensä 80 täysosumaa. Myös Charles Bertrandin poistuminen jättää hyökkäyspäähän loven, vaikka ranskalainen oli viime kaudella lievä pettymys. Poistuneiden hyökkääjiensä myötä porilaiset menettivät 49 osumaa viime kauden 128 maalistaan.

Ässät on tehnyt hyökkäyspäähänsä muutamia mielenkiintoisia hankintoja. Philip McRae on Liigan seuraajille tuttu nimi neljän vuoden takaa, kun pohjoisamerikkalainen edusti sekä Tapparaa että Bluesia. Tämän jälkeen McRaen tie vei takaisin AHL:ään, jossa kookas hyökkääjä saalisti kolmen kauden aikana 178 ottelussa tehot 32+35. St. Louis Bluesin toisen kierroksen varaus yhdeksän vuoden takaa oli voittamassa nuorten maailmanmestaruutta vuonna 2010, mutta ei ole oikein missään vaiheessa pystynyt lunastamaan odotettua potentiaalia. Monipuoliselta hyökkääjältä odotetaan Porissa myös tehopisteitä.

Ässien toinen uusi ulkomaalaishankinta on italialainen Marco Insam, joka on kiekkoillut pääosan urastaan kotimaansa seuroissa. 28-vuotias laituri saapui Poriin ensin lyhyelle koeajalle, mutta onnistui vakuuttamaan seurajohdon ja sai vuoden sopimuksen. Italian maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Insam on kiekkoillut edelliset neljä kautta HC Bolzanon riveissä itävaltalaisessa EBEL-sarjassa, jossa hän on viimeistellyt 68 tehopistettä 201 ottelussa.

Myös Matti Lamberg on mielenkiintoinen nimi porilaisten hyökkäyksessä. Ärhäkkä laituri on kärsinyt viimeisten kausien aikana paljon loukkaantumisista, jotka ovat jarruttaneet uraa. Lamberg ei juuri tehopisteillä juhli, mutta miehen vahvuuksiin kuuluu pienesta koosta huolimatta erittäin fyysinen pelaaminen. Ei olekaan vaikea ennustaa, että Lamberg on potentiaalinen nimi porilaiskannattajien tulevaksi suosikkipelaajaksi.

Edellä mainitun kolmikon lisäksi uusina pelureina patapaidan pukevat tulevalla kaudella ylleen Sami Lähteenmäki, Mikko Salmio sekä Niklas Appelgren, joista varsinkin kaksi ensin mainittua tulevat olemaan isoissa rooleissa.

Ässien pajatso ei tyhjentynyt aivan kokonaan, vaan hyökkäyksen ydin pysyy edelleen Porissa. Simon Suorannan harteilla tulee olemaan valtava taakka ja odotukset ovat todella korkealla. Viime kaudeksi Poriin siirtynyt laituri kolminkertaisti piste-ennätyksensä ja nousi aina Leijoniin saakka. Fyysinen ja mainiosti luisteleva hyökkääjä istuu Jyrki Ahon alaisuuteen erinomaisesti. Niin ikään vuosi sitten Ässiin liittyneen Ville Korhosen sesonki oli mainio ja kaksikko valtasi joukkueen sisäisen pistepörssin kärkipaikat.

Simon Suorannan debyyttikausi Ässissä tuotti tehopisteet 18+16. Kuva: AOP

Porilaisten sentterikalusto on maltillinen. Kerälän, Paakkolanvaaran ja Kiilholman vaihtaessa maisemaa joukkue menetti kolme kokenutta keskushyökkääjää. Matti Kuparisen, Philip McRaen ja Jussi Makkosen ympärille saa kolme mainiota kolmikkoa, minkä lisäksi Mikael Sahalle lienee tiedossa paljon vastuuta heti syksystä alkaen.

Valttikortit ja uhkakuvat

Porilaisten suurin murheenkryyni kauden kynnyksellä on maalinteko. Joukkue suorastaan huutaa yhtä kokenutta kovan luokan maalinsylkijää, joka takoisi varmuudella 20 maalia.

Ässät teki viime kaudella SaiPan jälkeen toiseksi vähiten maaleja, kun porilaiset viimeistelivät vain 128 täysosumaa. Ahon suojatit tekivät 171 ylivoimakerran aikana vain 22 osumaa. Keskimäärin yhteen ylivoimamaaliin kului hieman vajaat 13 minuuttia.

Ja Ässillä oli viime kaudella riveissään Kärjen, Ojamäen ja Bertrandin kaltaisia nälkäisiä maalinsylkijöitä. Hankitut paikkaajat eivät millään ole edeltäjiensä tasoa. McRaella ja Insamilla ei ole käytännössä varaa epäonnistua tulevalla kaudella.

Porissa onkin tiedossa vastuuta nuorille pelureille. Esimerkiksi Jesperi Kotkaniemeä ja Matias Varttista kohtaan on varmasti kovat odotukset. Nuorten pelaajien on pystyttävä ottamaan annettu rooli harteilleen ja kannateltava joukkuetta.

Ässien vahvuus on laadukas puolustus ja mainio maalivahtikaksikko. Takalinjat antavat porilaisille mahdollisuuden taistella voitosta käytännössä jokaisessa ottelussa. Mikäli joukkuetta ei vahvisteta syksyn aikana, niin vähämaaliset tappiot tullevat porilaisille tutuksi kauden aikana.

Ota seurantaan

Jesperi Kotkaniemi

Huiman potentiaalin omaava lupaus on jo väläytellyt osaamistaan harjoituspeleissä. 17-vuotias laituri on arvioitu jopa ensimmäisen kierroksen varaukseksi ensi kesänä. Ässät tarvitsee juonikkuutta hyökkäyspäähän, joten Kotkaniemi saanee näyttöpaikkansa kauden alussa. Kookas hyökkääjä omaa erinomaisen laukauksen, jolle on tilausta varsinkin ylivoimalla. Liigajoukkueen ympäristö lienee tuttu, sillä Mikael-isä toimii Ahon apuvalmentajana.

Matias Varttinen

Varttiseen pätevät osittain samat sanat kuin ylläkin. 22-vuotias pelasi tosin jo viime kaudella Liigassa ja tulokassesonki sujui pienestä roolista huolimatta kohtalaisesti: Varttinen saalisti 49 ottelussa tehot 7+6. Pienikokoinen laituri on takonut kovia pistemääriä läpi junioriuransa, mutta nyt sama tehokkuus pitäisi saada siirrettyä myös pääsarjaan. Tällä kaudella näyttöpaikkoja on varmasti luvassa enemmän. 169 senttinen Varttinen totutteli viime kauden pääsarjan vauhtiin, mutta pisteistä elävä hyökkääjä kaipaa ehdottomasti ylivoima-aikaa ja paikan tulosketjusta.

Faneille.comin arvio: sija 12

Kilpailu viimeisistä pudotuspelipaikoista on äärimmäisen tiukkaa, joten joukkueiden sijoituksia on erittäin haasteellista arvioida. Porilaiset tulevat varmasti olemaan erittäin ikävä vastustaja tulevalla kaudella eikä joukkuetta vastaan ole taatusti mukavaa pelata. Hyökkäyspään materiaali on kuitenkin auttamatta liian kapea ja viime kaudelta tuttu maalinteon vaikeus nostaa entistä kovemmin päätään. Mikäli porilaiset eivät vahvista hyökkäyspäätään merkittävästi, niin joukkue on vaarassa joutua kauden tauon jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle. Mikäli uudet hankinnat ja mahdolliset hankinnat osuvat nappiin sekä nuoret pelaajat pystyvät ottamaan isoja kehitysaskeleita, niin Ässillä on potentiaalia taistella jälleen suorasta pudotuspelipaikasta.

Faneille.comin ranking 2017-18

Kansikuva: All Over Press