Näkökulma: HIFK saa pian jatkaa ylivoiman harjoittelua kesälomalla

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

HIFK on puolivälierissä tappiolla TPS:lle voitoin 1-2. Helsinkiläisten kausi tulee pian päätökseen, mikäli joukkueen erikoistilannepelaaminen ei parane.

HIFK on pelannut tuloksellisesti jopa yllättävän hyvin joukkueen erikoistilanteiden sujumiseen nähden. Alivoima on toiminut varsin mainiosti, kun reilun 24 minuutin alivoimapelaamisen aikana joukkueen verkkoon on tehty vain kaksi osumaa. Tämä tekee alivoiman prosentiksi 88,24.

Sen sijaan helsinkiläisten ylivoima on ollut suorastaan luokatonta. HIFK on päässyt pelaamaan ylivoimalla peräti lähes puoli tuntia, eikä joukkue ole onnistunut maalinteossa kertaakaan. Ylivoimat ovatkin kääntyneet lähes HIFK:ta vastaan, sillä TPS on rokottanut helsinkiläisiä vastaan kahdesti alivoimalla.

HIFK:n luokattoman ylivoiman pohjanoteeraus nähtiin lauantaina, kun Ryan O’Connor pelasi kiekon suoraan Jasper Lindstenin lapaan, joka pääsi jo hyvissä ajoin ennen puolustussiniviivaa luistelemaan täysin vapaasti kohti HIFK:n maalia ja viimeisteli hallitun osuman.

Täysin yllätyksenä HIFK:n heikko ylivoimapelaaminen ei kuitenkaan tullut. Helsinkiläisten ylivoima oli runkosarjassakin Liigan heikointa. HIFK teki reilun 269 ylivoimaminuutin aikana vain 21 täysosumaa. Ylivoiman onnistumisprosentti oli 12,57, kun taas esimerkiksi Tapparalla vastaava lukema oli 28,80. Viime kauden runkosarjassa HIFK:n ylivoimaprosentti oli 19,65, joten pudotus on ollut valtaisa. Tällä kaudella runkosarjassa kolme ylivoimamaalia mieheen viimeistelleet Juhamatti Aaltonen ja Roope Hintz olivat helsinkiläisten ainoat pelaajat, jotka tekivät yli kaksi maalia ylivoimalla.

HIFK:n katastrofaalisen huono ylivoima on hämmentävää, sillä Antti Törmäsellä on käytössään Liigan kallein pelaajamateriaali ja joukkueessa on paljon taitava yksilöitä. Tästä huolimatta ylivoima ei ole toiminut koko kauden aikana yksittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta. HIFK:n peli puuroutuu ylivoimalla ja kiekko pyörii vaarattomasti kulmissa. Kunnollisia tekopaikkoja, tai edes laukauksia, ei useimmiten synny.

Törmänen on selvästi antanut pelaajille vapauksia eikä joukkueella oli ennalta suunniteltuja kuvioita ylivoimien suhteen. Tällä kaudella riskialtis tapa on kostautunut. Tästä pelaajat saavat ottaa paljon omaan piikkiinsä.

On sanomattakin selvää, että helsinkiläisten ylivoimapelin on parannuttava, mikäli joukkue mielii selvittää tiensä välieriin. HIFK:n kannattajien ei kuitenkaan kannata pidättää henkeään tätä odotellessa, sillä niin heikkoa ylivoima on ollut läpi kauden. TPS pelaa erittäin vahvasti joukkueena, mikä heikentää HIFK:n maalintekomahdollisuuksia tasakentällisin. Näin ollen erikoistilanteet korostuvat entisestään. Mikäli HIFK:n ylivoimapeli ei parane jo puolivälierissä, niin joukkueelle on tiedossa aikainen kesäloma.

Jännitys tiivistyy Liigassa, kun puolivälierät jatkuvat maanantaina. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaMikäli sinulla ei ole vielä Ruutua, niin saat koodeja kätevästi käyttöösi täältä.

Kansikuva: AOP