Kommentti: HIFK on kesy kissa tiikerin raidoilla varustettuna

Lähde Tikin kanssa Floridaan 5 € betsillä – neljä voittajaa haussa!

HIFK lähti kauteen kenties suurimpana mestarisuosikkina. Olihan joukkue saavuttanut viime vuonna hopeaa ja kesän aikana riveihin oli hankittu Niklas Bäckströmin ja Juhamatti Aaltosen kaltaisia vahvistuksia. Helsinkiläisten kausi on ollut kuitenkin toistaiseksi valtaisa pettymys.

Jo syksyn aikana kävi selväksi, että viime kaudella historiansa ensimmäisen kerran runkosarjan voittanut HIFK ei tulisi taistelemaan sarjataulukon piikkipaikoista. Tappara, TPS ja KalPa olivat sen verran paljon edellä. Helsinkiläiset kärsivät pahasta loukkaantumissumasta eikä Antti Törmäsellä ollut käytettävissä parasta kokoonpanoaan oikeastaan missään ottelussa.

Puolustus kuitenkin pysyi tiiviinä ja HIFK sai hieman ryhtiä otteisiinsa. Joukkue vaikutti kamppailevan suorasta pudotuspelipaikasta, mutta viime aikoina totuus on iskenyt rajusti HIFK:n kannattajien kasvoille.

HIFK on saalistanut edellisestä yhdeksästä ottelustaan vain viisi pistettä. Ero kuuden parhaan joukkoon on kasvanut jo 11 pisteeseen. Helsinkiläisillä on tällä hetkellä lyhyempi matka pudotuspelien ulkopuolelle, kun sijalla 11 majaileva Jukurit on kahdeksan pisteen päässä. Mikäli kurssiin ei tule pian muutosta, niin HIFK joutuu kamppailemaan tosissaan vielä ylipäätänsä pääsystä pudotuspeleihin.

Tilanne on hämmentävä, sillä HIFK kuuluisi materiaalinsa takia taistella aivan toisista sijoista. Tällä hetkellä ulkokuori kuitenkin hämää paljon. Helsinkiläiset ovat kesy kissalauma tiikerin raidoilla varustettuna.

HIFK:n hyökkäyspeli on tökkinyt pahasti koko kauden. Joukkue on tehnyt kymmenenneksi eniten maaleja, mikä on käsittämätön tulos sarjan suurimmalla pelaajabudjetilla operoivalta nipulta.

Punapaitojen pelaajista moni on pelannut valtavasti alle tasonsa ja erityisesti kokeneemmalta kaartilta olisi voinut odottaa enemmän tehoja. Tähän on johtanut kahden tekijän summa. Antti Törmänen antaa pelaajilleen paljon vapauksia hyökkäyspäässä, mikä johtaa parhaimmillaan viime kauden kaltaiseen tulokseen. HIFK oli eniten eniten maaleja tehnyt joukkue ja nappasi kauan himoitun runkosarjan voiton.

Vastaavasti tällä kaudella, kun helsinkiläiset ovat kärsineet valtavasti loukkaantumisista ja osalla pelaajista itseluottamus ei ole parhaalla tasolla, on vapaampi pelitapa kääntynyt itseään vastaan. Kun ei ole selkeää pelillistä selkänojaa mihin turvaututua heikompina iltoina, niin ruuti on useimmiten litimärkää. HIFK:n nimekkäästä hyökkäyskalustosta ainoastaan taiteilijasielu Juhamatti Aaltonen on ollut tällä kaudella elementissään. 31-vuotiaan supervaihde tammikuun puolessa välissä peitti osaltaan alle helsinkiläisten todellisia ongelmia.

Hyökkäyspään ongelmat kulminoituvat erityisesti HIFK:n ylivoimapeliin, mikä on ollut tasaisen tuloksetonta läpi kauden. Helsinkiläiset ovat tehneet toistaiseksi 15 maalia ylivoimalla ja yhteen osumaan on kulunut keskimäärin 14 minuuttia ylivoimalla. HIFK saa pakkopelin useimmiten pyörimään, mutta vaarallisia maalitilanteita tai edes laukauksia ei juurikaan tule.

Helsinkiläisten onneksi joukkueen puolustus ja maalivahtipeli ovat toimineet mainiosti läpi kauden, mikä on pitänyt HIFK:n sarjasijoituksen edes kohtalaisena. Nämäkin osa-alueet ovat tosin alkaneet rakoilla kauden tärkeimpien otteluiden lähestyessä. Joukkueen verkkoon on tehty edellisessä kuudessa ottelussa 27 osumaa, vaikka mukaan mahtuu nollapeli HPK:ta vastaan. Perjantaina Kärpät rokotti useaan otteeseen HIFK:n todella pahoista merkkausvirheistä, joita ei vielä syksyllä nähty. Yli puolet oululaisten osumista meni täysin HIFK:n puolustuksen piikkiin.

Runkosarja lähestyy loppusuoraansa, mutta Helsingin yllä on todella tummia pilviä kauden tärkeimpien koittaessa. Pudotuspeleissä kaikki on toki mahdollista, mutta HIFK:n pitäisi ensin pystyä varmistamaan paikka kymmenen parhaan joukossa. Nykyisellä menolla se on kaikkea muuta kuin varmaa.

Liiga jatkuu lauantaina seitsemän ottelun kierroksella. Voit seurata maan parasta kiekkoa Ruutu+ -palvelusta ja Nelonen Pron kanavilta. Kattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetilta. 

Kansikuva: All Over Press