Illan jääkiekkokierroksen ennakot – kärkikamppailu Oulussa, HIFK, Ilves, JYP, KalPa ja HPK taistelevat playoff-sijoituksista

HPK – Jukurit

HPK on voittanut vain yhden edellisestä viidestä kamppailustaan ja on sijalla kuusi. Joukkueen ykkösmaalivahti Emil Larmi on taas loukkaantuneiden listalla ja se tuo kotijoukkueelle haasteita illan otteluun. Sami Rajaniemi on ollut kelpo tuuraaja maalin suulla, mutta nyt tarvitaan enemmän tukea kenttäpelaajilta. Teemu Turunen, Jere Innala, Niclas Lucenius, Eetu Tuulola ja Petteri Nikkilä ovat olleet tehokkaimmat pelaajat hämeenlinnalaisten riveissä.

Jukurit on vuorotellut voittojen ja tappioiden välillä ja sillä on kasassa 60 pistettä, jolla heltiää 13. sija. JYP on 10. sijalla yhdeksän pisteen päässä, mutta seuraavaan sijaan on matkaa jo 18 pistettä. Jukureilla on runkosarjassa jäljellä yhdeksän kierrosta.

Keskinäisissä otteluissa HPK voitti alkukaudesta Jukurit kahdesti CL-otteluissa ja sarjaotteluissa voitot ovat 2-1 HPK:lle. Kaksi otteluista on mennyt jatkoajalle ja viimeksi Jukurit kaatoi HPK:n kotonaan maalein 3-2 rankkareiden jälkeen.

Tilastojen osalta HPK on ottanut 7. vähiten jäähyjä Liigassa, Jukurit vähiten kaikista joukkueista. Ylivoimapelissä Jukurit on sijalla 14. ja HPK 11. sijalla. Alivoimapelissä HPK on 3. sijalla ja Jukurit 9. sijalla.

Edellisen kerran, kun Larmi oli loukkaantuneena, vei Kerho seuraavan ottelun 4-0 ja Sami Rajaniemi torjui nollapelin. Tuleeko tänään samanlainen boosti?

KalPa – Tappara

KalPa on edelleen mukana playoff-taistelussa, vaikka joukkue on voittanut vain kaksi peliä edellisestä seitsemästä ottelusta. Kuopiolaisten edellä on pisteen päässä Sport ja kolmen pisteen päässä majailee JYP, joka on viimeisellä pudotuspelipaikalla. Sport on pelannut kaksi ottelua KalPaa ja JYPiä enemmän.

Tapparan alapuolella on kuhinaa, kun kuusi joukkuetta on viiden pisteen sisällä. Lähimpänä on Lukko kolmen pisteen etäisyydellä. Tapparalla on ollut heikompi jakso, sillä joukkueella on vain yksi voitto heikosta KooKoosta viimeisestä viidestä kamppailusta. Kristian Kuusela on ollut vireessä, mutta hänen jälkeensä tulee pitkä väli seuraaviin vastuunkantajiin.

Edellisessä ottelussa Tappara johti ottelua TPS:ää vastaan 2-0, mutta hävisi lopulta 2-3 ja turkulaiset karkasivat yhdeksän pisteen päähän. Otteiden kohentuessa kirvesrinnat voisivat vielä taistella kakkospaikasta, mutta riittääkö se epätoivon vimmalla taistelevaa KalPaa vastaan?

Edelliset kaksi kohtaamista Tappara on voittanut kotihallissaan lukemin 4-1 ja 5-2. Kuopion kohtaamisen kauden alussa vei KalPa maalein 4-3.

K00K00 – Ilves

KooKoo lähtee otteluun viiden ottelun tappioputki niskassaan ja se on kuntopuntarin heikoin joukkue. Ilves on samassa taulukossa sijalla kolme ja viimeisestä viidestä ottelusta on tullut vain yksi tappio.

Mikäli Ilveksen asenne on kunnossa, niin vierasvoitto on selviö. KooKoolle on tarjolla vain kiusaajan rooli Ässien tapaan.

Täytyy kuitenkin muistaa, että KooKoo on kauden aikaisemmissa otteluissa ollut niskan päällä voitoin 2-1. Molemmat voitot ovat tulleet vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja Ilves oli joulukuussa kotihallissaan parempi maalein 4-2.

Kärpät – TPS

Kärkiottelussa ei liiemmälti panosta ole. TPS karkasi Tapparalta yhdeksän pisteen etumatkalle kääntämällä vierasottelun Tampereella 2-0-tilanteesta 3-2-voitoksi. Kärpät on karannut niin kauas, että se voi alkaa valmistelemaan runkosarjan voittoa. Eroa turkulaisiin on 20 pistettä.

TPS:lle tilanne on otollinen mitata joukkueen nykyvire sen mahdollista ykköshaastajaa vastaan mahdollisia kevään pelejä ennakoiden. Turkulaiset ovat hävinneet vain kaksi ottelua edellisestä kymmenestä kamppailustaan. Kauden keskinäiset ottelut ovat 2-1 Kärpille ja jokainen ottelu on päättynyt yhden maalin erolla, kerran varsinaisen peliajan jälkeen.

Sport – HIFK

Sport on vielä playoff-rajan tuntumassa, mutta se on pelannut kaksi ottelua pahimpia kilpakumppaneitaan enemmän ja sijoitus on yhdeksäs, kun kahdeksan ottelua on jäljellä. Edellisistä kymmenestä ottelusta Sport on kaapinut vain kaksi voittoa ja kaksi jämäpistettä jatkoajoista. Vaasalaisten maaliin on tehty keskimäärin 3,55 maalia per ottelu ja se on eniten koko liigassa. Edellisten kymmenen ottelun otannalla lukema on vieläkin karumpi, keskimäärin 4,2 päästettyä maalia.

HIFK menetti taskuraketti Ilkka Kangasniemen hänen jouduttuaan jo toistamiseen sairastuvalle ja se tulee vaikeuttamaan helsinkiläisten pelaamista. Edellisestä kymmenestä ottelusta HIFK on ottanut kuusi voittoa. HIFK:n sairaslistalla on ollut tasaisesti pelaajia läpi kauden, mutta joukkue on silti onnistunut ottamaan voittoja tasaiseen tahtiin.

Aikaisemmissa kohtaamisissa Sport on taistellut kahdesti jatkoajalle ja voittanut niissä kerran, edellisessä ottelussa HIFK voitti kotihallissaan 5-2.

Ässät – JYP

Tyhjennysmyynneistä huolimatta Ässät on taistellut tasaväkisesti viimeisten viiden kierroksen aikana ja suurinumeroisia tappioita odottaneet ovat saattaneet yllättyä. Maalinteon kanssa porilaiset eivät ole loistaneet ja joukkue on viimeistellyt vain 1,44 ottelua kohden. Nyt haaste voi olla erilainen, kun myös ykkösmaalivahti Andreas Bernard pakkasi kimpsunsa.

JYPillä on sama tilanne, sillä joukkueen puolustuspää on tiivistynyt huomattavasti ja playoff-paikka on edelleen omissa käsissä. Puolustuspelin kautta yksi osa-alue on kuitenkin kärsinyt, eli maalinteosta on lähtenyt tehoja pois.

JYPille ottelu on pakkovoiton paikka, sillä joukkue ei loputtomiin keiku viimeisellä playoff-paikalla, mikäli etukäteen selvemmät pelit hävitään. Ässät on etukäteen jyväskyläläisille mieluinen vastustaja, sillä JYP on vienyt kuusi edellistä kohtaamista varsinaisella peliajalla, kun myös edellisen kauden tilastoja tarkastellaan. Jarkko Immosen kenttä on väläytellyt ajoittain, mutta kunnolla se on saanut hanat auki vain kerran, kun JYP kaatoi Pelicansin 6-2. Tänään joukkue ei saa kaatua ainakaan asenteeseen paineettomasti pelaavaa porilaisryhmää vastaan.

Kansikuva: AOP