Kommentti: Ilves on viimein nimensä veroinen petoeläin

Unibet tarjoaa vedonlyöntiin uusille asiakkaille 100 € talletusbonuksen

Ilveksen kausi on ollut melkoista vuoristorataa. Sesonkiin on mahtunut paljon synkkiä hetkiä, kun loukkaantumiset veivät avainpelaajia vuoron perään ja tappioputket seurasivat toisiaan. Kauden tärkeimmillä hetkillä aurinko kuitenkin paistaa kirkkaasti myös Tampereen vihreälle puolelle.

Kauden tärkeimpien hetkien lähestyessä Tampereen kuumin joukkue on ollut hieman yllättäen Ilves. Tupsukorvat ovat oikeastaan olleet koko sarjan kuumin nippu, sillä Ilves on kuitannut edellisestä viidestä ottelustaan täydet 15 pistettä, millä irtoaa kuntopuntarin piikkipaikka. Ilves on tehnyt näissä otteluissa sarjan eniten maaleja (19) ja päästänyt vähiten, kun joukkueen verkkoon on tehty vain seitsemän osumaa.

Erityisen iso tekijä Ilveksen mainioiden otteiden taustalla on Antti Lehtonen. 23-vuotias maalivahti on noussut kaikessa hiljaisuudessa joukkueensa ykköstorjujaksi, sillä ykkösvahtina kauteen lähtenyt Hannu Toivonen on pelannut tammikuun jälkeen vain yhden ottelun. Siinäkin ottelussa Toivonen vaihdettiin pois maalilta, kun Jukurit takoi reilussa 32 minuutissa neljä maalia.

Lehtonen on tarjonnut itsevarmalla torjuntatyylillään joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitosta illasta toiseen. Lehtonen piti hiljattain maalinsa puhtaana yli 220 minuuttia putkeen, millä irtosi viides sija Liigan maalivahtien nollaputkissa.

Puolustuspään tiivistyminen on mahdollistanut Ilveksen viimeaikaisen nousukiidon. Loistava maalivahtipeli on toki se isoin syy päästettyjen maalien määrään, mutta myös Ilveksen alivoimapeli on parantunut huomattavasti. Edellisessä 20 ottelussa Ilveksen alivoimaprosentti on ollut peräti 91,23, mikä on ylivoimaisesti Liigan paras lukema.

Otteluiden voittamista ja alivoimaprosentin nousua on helpottanut huomattavasti se, että Ilves on ottanut todella vähän jäähyjä edellisissä otteluissaan. Tamperelaisille on tuomittu edellisessä kuudessa ottelussa vain 12 kahden minuutin rangaistusta eli keskimäärin neljä minuuttia ottelua kohden. Näissä otteluissa Ilveksen verkkoon onkin tehty vain kahdeksan maalia, mikä on Liigan pienin määrä. Kauden 52 ensimmäisessä ottelussa tamperelaisille tuomittiin keskimäärin reilut 10 minuuttia rangaistuksia ottelua kohden, joten pudotus on ollut melkoinen.

2010-luku on ollut haastavaa Ilvekselle sekä seuran kannattajille ja onnistumiset varsinkin keväisin ovat kiertäneet Hakametsän vihreän puolen kaukaa. Edellisen seitsemän kauden aikana Ilves on selvittänyt kahdesti tiensä pudotuspeleihin, kun joukkue sijoittui molemmilla kerroilla runkosarjassa sijalle kymmenen. Puolivälierissä Ilves on ollut 2010-luvulla vain kertaalleen, kun joukkue kaatoi kaudella 2010-11 ensimmäisellä kierroksella HPK:n, mutta kaatui puolivälierissä JYPille suoraan voitoin 0-4. Muina viitenä kautena Ilveksen tie on tyssännyt jo runkosarjaan. Peräti neljästi joukkueen sijoitus on ollut 14.

Ilveksen leirissä muistetaan erityisen karvaasti kausi 2013-14. Ilves vaikutti jo lähes varmalta pudotuspelijoukkueelta, mutta tamperelaiset hävisivät kauden kuudesta viimeisestä ottelustaan peräti viisi. Ratkaisevaksi muodostui runkosarjan viimeisen kierroksen tappio Lukolle, kun HPK voitti samaan aikaan HIFK:n ja nousi Ilveksen ohi pudotuspeleihin. Tasapisteissä tamperelaiset olisivat kuitanneet nimiinsä viimeisen pudotuspelipaikan.

Nyt Ilveksen leirissä puhaltaa kuitenkin erittäin positiiviset tuulet aina omistajan vaihdoksesta lähtien. Tampereen vihreä puoli on löytänyt jälleen hienosti Hakametsän lehtereillä ja kaukalossa pelaa ennakkoluuloton joukkue, joka on aikaisempiin kausiin nähden poikkeuksellinen. Vaisun ja synkän ajanjakson jälkeen Ilves on jälleen nimensä veroinen petoeläin, niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

Jännitys tiivistyy ja Liigan runkosarja lähestyy loppuaan tällä viikolla vielä 11 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press