Katkaiseeko Tappara HIFK:n hurjan pisteputken?

Liigan piikkipaikalla oleva Helsingin IFK on ollut loistavassa vedossa viime aikoina: joukkue on voittanut viimeisestä 13 ottelustaan 12 ja ainut tappiokin tuli jatkoajalla.

Moni odotti HIFK:n piste- ja voittoputken katkeavan, kun helsinkiläiset kohtasivat JYPin kahdesti viikon sisään. Viime perjantaina HIFK kaatoi JYPin kotonaan ja eilen kolme pistettä irtosivat mukaan Jyväskylästä. Hämmästyttävintä HIFK:n pisteputkessa on se, että joukkueen kaikki 12 voittoa ovat olleet kolmen pisteen voittoja. Pisteputkea yrittää tänään katkaista Tampereen Tappara, joka vierailee Helsingissä.

Hurja putki on vienyt punapaidat sarjakärkeen, mutta ero sarjakakkoseen Kärppiin on kuitenkin vain neljä pistettä.

Viiden ottelun voittoputkessa matkaava HIFK on esittänyt koko kauden epätasaisia otteita, mutta voittoja on irronnut siitä huolimatta runsaasti. Joukkueen peli ei ole vieläkään täysin valmista, mutta menestyksen syy löytyy materiaalin leveydestä: IFK:lla on neljä loistavaa kolmikkoa ja laadukas pakisto, minkä vuoksi tehoja on syntynyt liukuhihnalta. IFK onkin iskenyt kaikista eniten osumia tämän vuoden Liigassa.

Kärkiäijät Teemu Ramstedt, Tomas Zaborsky ja Tommi Taimi ovat Liigan vaarallisimpia pelaajia hyökkäyspäässä ja heille löytyy runsaasti tulitukea alemmista kentistä. Jos joukkueen kolmoskentästä löytyy muun muassa Corey Elkins ja Arttu Luttinen sekä neloskentästä Siim Liivik, niin hyökkäyskalusto on ehdottomasti Liigan parhaimmistoa – ellei jopa paras.

Hyvä rosteri tarvitsee tietenkin toimivan pelitavan – ja se IFK:sta löytyy. Aktiivinen karvaus ja tiivis oman pään peli hankaloittavat vastustajan tekemistä joka ilta. Esimerkiksi JYP ei onnistunut ylittämään kiekollisena keskialuetta tarpeeksi nopeasti, minkä vuoksi se ei onnistunut nappaamaan pistettäkään IFK:lta kahdessa ottelussa. IFK:sta löytyy myös vääntövoimaa, minkä takia joukkue ei koe monia kaksinkamppailutappioita omassa päässä. Kulmapeli ja kaksinkamppailut ovat esimerkiksi JYP-hyökkäyksen vahvuus, mutta sen eliminoimalla keskisuomalaisten eväät olivat syöty.

Tämä onkin asia, johon Tapparan täytyy keskittyä. Tamperelaisten pelinavaus täytyy olla nopeaa ja keskialueen ylitys vaivatonta. Kulmissa Tappara häviää IFK:lle, joten kirvesrinnoilta vaaditaan suoraviivaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Patrik Laine toimii hyvänä esimerkkinä, miten Tapparan pitää pelata: kiekko vauhtiin mukaan ja saman tien hakea laukausta puolustajan jaloista. Kaikki lähtee kuitenkin pelinavauksesta, minkä täytyy olla nopeaa ja tarkkaa. Ainakaan eilisen TPS-ottelun perusteella Tappara ei tähän pystynyt.

Tapparan peli ei olekaan ollut viime aikoina parhaasta päästä ja se on jo tippunut piikkipaikan metsästyskilpailusta. Joukkue on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan vain kaksi. Eilen kirvesrinnat kokivat 1–0-tappion TPS:lle.

Tapparan rosteri vahvistui huomattavasti, kun Tuukka Mäntylä teki paluun Tampereelle, mutta joukkueen henkinen ote on tällä hetkellä hukassa. Tämä on näkynyt etenkin astetta kovempia seuroja vastaan.

Seuraa heitä:

Roope Hintz, HIFK: Nousi nuorten MM-kisojen jälkeen sentterin tontille ja on hoitanut roolinsa loistavasti. Monipuolinen hyökkääjä rytmittää peliä mallikkaasti ja on iskenyt mukavasti tehopisteitäkin. Muodostaa yhdessä Ramstedtin, Elkinsin ja Liivikin kanssa Liigan yhden pelätyimmistä sentterinelikoista.

Tuukka Mäntylä: Tappara: Maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Mäntylä oli kevään suurimpia siirtonimiä. Nakutti KHL:ssä tällä kaudella loistavan pistemäärän ja hänestä tulee olemaan vielä paljon iloa tamperelaisille. Pisteiden lisäksi joukkueeseen tuli iso määrä johtajuutta ja kokemusta.

Arvio:

IFK:ssa on hyvä pöhinä päällä ja se tulee taatusti pistämään Tapparan koville. HIFK luo maalintekopaikkoja runsaasti ja, jos osumaprosentti on edes tyydyttävällä tasolla, ei Tapparasta ole tänään naaraamaan pisteitä. Vieraiden peli on yskinyt ja siihen pitäisi tapahtua iso muutos, mikäli kirvesrinnat haluavat edes haaveilla tänään voitosta. Allekirjoittanut uskoo HIFK:n jatkavan kolmen pisteen voittokulkuettaan maalein 4–2.

Kierroksen muut ottelut:

  • Kärpät-Ässät
  • Sport-KooKoo

Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu -palvelussa. Illan kierros alkaa kello 18.30.