Jääkiekon Suomen mestaruus ratkaistaan jälleen seitsemännessä pelissä

Suomen mestaruus on tänään viimeistä kertaa katkolla Oulun Raksilassa. Ottelun jälkeen toinen joukkueista pääsee nostelemaan poikaa ja kausi laitetaan vihdoin pakettiin.

Tämä kyseinen ottelusarja on yksi historian tasaisimmista ellei se tasaisin. Kärpät ja Tappara ovat pelanneet nyt kuusi ottelua, missä voittaja on löytynyt maalin erolla ja neljä näistä otteluista on ratkennut vasta jatkoajalla. Kyseessä on myös todellinen maratonsarja, jossa miehestä otetaan todella mittaa.

Tappara pelasi kaksi kertaa selkä seinää vasten ja nyt pitää olla jo kaikille selvää kuinka henkisesti vahvasta joukkueesta on kyse. Viime vuoden finaalitappio on kasvattanut porkkanapöksyjä ehkä sen tarvittavan pykälän verran, ja nyt joukkue haluaa ottaa omansa. Joukkueen lataus on nyt huipussaan, ja kuten eräs jääkiekkotietäjä on sanonut: ”Hockey is a momentum game”.

Erot ovat pienet, mutta lähtökohdat otteluun suuret

Se mikä on ratkaissut kaksi viimeistä ottelua Tapparan hyväksi, on myös tänään todella isossa roolissa. Kirvesrintojen haalariosasto on laittanut isompaa vaihdetta silmään ja Juha Metsola on ollut lähes ohittamaton. Masi Marjamäen ratkaisumaali kuudennessa ottelussa jatkoajalla oli se pieni välipalkinto raskaan työn raatajille, mutta se ei vielä riitä tyydyttämään sitä suurta nälkää. Marjamäki pääsi vapaasti laukomaan Jukka Peltolan lähettämän laukauksen irtokiekon tyhjiin. Tarkki sylki irtokiekon juuri sinne pahimpaan paikkaan ja Masilla oli lopulta todella helppo työ viimeistellä.

Metsola torjui 30 kertaa, mutta Juhan työtä helpotti suunnattomasti koko joukkueen maalinedustapelaaminen. Tapparan maalin edessä ei ollut tilaa eikä niitä kuuluisia irtokiekkoja, mitkä usein pudotuspeleissä ratkaisevat, irronnut Kärppien pelattavaksi.

Juha Metsola on noussut uudelle tasolle pienten haparointien jälkeen. Mies oli kuudennessa pelissä kuin se kuuluisa muuri ja loput hoiti puolustus. Kärppien toiminnasta ei voi sanoa samaa. Kun Tapparalla on maalissaan yksi selkeä ykkönen, on Kärpät vuorotellut Karhusen ja Tarkin välillä. Kumpikaan ei tällä hetkellä pysty vastaamaan Metsolan maagisuuteen ja onkin mielenkiintoista jälleen nähdä vaihtuuko mies Kärppien maalilla ratkaisevaan otteluun.

Tamperelaiset ovat antaneet Kärppien taitureille tilaa pyöriä laidoissa, mutta ykkössektori on pidetty puhtaana. Tämä näkyi parhaiten JJJ-ketjun viimeisen ottelun pelissä, kun nämä nuoret taikurit jäivät ensimmäistä kertaa sarjassa pisteittä. Tapparalla ei ole siis mitään syytä muuttaa pelaamistaan.

Ensimmäisen maalin merkitys

JJJ-kenttä pakotettiin laitoihin (AOP).

JJJ-kenttä pakotettiin laitoihin (AOP).

34 kertaa 41 ottelusta ensimmäisen maalin tehnyt joukkue on pudotuspeliottelun voittanut. Tilastot eivät valehtele ja sama tarina sai eilen jatkoa. Avauserä oli odotettua tunnustelua, vaikkakin Kärpät pääsi erän lopulla hakemaan osumaa ylivoimalla. Samaa voidaan odottaa myös tänään.

Erikoistilanteet nousevat myös erittäin suureen arvoon. Kummankin joukkueen ylivoimat ovat alati vaarallisia, joten boksista on syytä pysyä mahdollisuuksien mukaan poissa. Olisi lopulta tämän sarjan arvoista, ettei ottelu ratkea johonkin turhaan jäähyyn.

Kärppien hyökkäyspelaaminen on taidokkaampaa ja odotankin, että joukkue muuttaa taktiikkaa tulevaan otteluun. Samaa todistettiin viime kauden finaaleissa, kun silloin oululaiset pelasivat selkä seinää vasten. Kun joukkue nosti eilen karvaustaan ja oli selkeästi aktiivisempi, pääsi se Tapparan niskan päälle. Tämä tosin vaatii rohkeutta joukkueen taitavilta hyökkääjiltä, mutta sekin raja on hiiluva. Uhkarohkeus ja pienikin ylipelaaminen ja reppu saattaa nopeasti heilua omassa päässä.

Kärpät joutui eilen pyörimään paljon laidoilla ja parhaalla maalintekosektorilla ei ollut tilaa. Ne vähät tilanteet lopulta hoiti Metsola tai miehen edessä seisova puolustus. Paikkoja oli, muttei tarpeeksi ja siihen joukkueen pitää pyrkiä tänään hanakammin, vaikka se tarkottaisi mustelmia mustelmien päälle. Donskoi sai kokea eilen Henrik Tömmernesin käsittelyn ja näistä mankeleista on oululaisten selvittävä voittajina.

Game 7 teesit

Kanada-malja loistaa jo käden ulottuvilla (AOP).

Kanada-malja loistaa jo käden ulottuvilla (AOP).

Maalinedustalla on vain makuupaikkoja. Tässä voiton vei eilen Tappara. Kärppien on pidettävä maalinedusta puhtaana ja tehdä maalivahtinsa työ helpoksi. Ne kuuluisat räkämaalit yleensä ratkaisevat ja nyt ei ole varaa pieneenkään herpaantumiseen ykkössektorilla.

Kotiyleisön tuki. Tapparalla on nyt henkinen yliote, ja nyt jos koskaan vaaditaan Raksilan yleisöltä 110% tukea kotijoukkueelle. Kun mustapaidat saavat hengen päälle ja kotiyleisö siivittää joukkuetta vieläkin suurempaan lentoon, tasoittuu momentum nopeasti ja edelliset kaksi peliä painuvat unholaan.

Uskallus. Rohkea rokan syö. ”When the going gets tough, the tough get going” – yksilösuoritukset – ne pienetkin oivallukset: syötöt pienessä tilassa pakin mailan ja jalan välistä, tilan ja ajan oikea-aikainen käyttö, taklauksen antaminen puhtaasti, taklauksen vastaanotto. Peli rakentuu pienistä palasista ja se voittaa, joka uskaltaa käyttää enemmän potentiaaliaan.

Kumpi tahansa sarjan lopulta tänään vie, on sen ansainnut. Sarja on ollut uskomattoman tasainen, eikä mitään varmaa voida sanoa ennen kuin summeri soi viimeisen kerran. Maailman paras suomalainen jääkiekkosarja saa tänään uskomattoman päätöksensä. Grande finale – Game7 – Nautitaan koko sieluillamme!

Kärpät-Tappara finaalisarjan ratkaiseva Game7 suorana klo 17.00 Nelonen Pro 2 -kanavalta sekä Ruutu.fi -palvelusta. Studio alustaa ottelun klo 16.30 alkaen.