Kommentti: Juhamatti Aaltosella viimeinen tilaisuus kääntää kausi positiiviseksi

Unibet tarjoaa vedonlyöntiin uusille asiakkaille 100 € talletusbonuksen

Juhamatti Aaltosen kausi on ollut melkoista vuoristorataa. Parhaina päivinä taiturimaista hyökkääjää ei pysäytä Liigassa mikään puolustus, mutta heikkoina iltoina Kärppien kasvattia saa etsiä kultaisesta kypärästä huolimatta kentältä suurennuslasin kanssa.

Aaltonen on kääntänyt tällä kaudella useamman kamppailun HIFK:n eduksi poikkeuksellisten yksilösuoritusten myötä ja kauden komeimpien maalien listalle mahtuu useampikin laiturin osuma. Aaltonen oli yhdessä erinomaisen loppukauden pelanneen Roope Hintzin kanssa helsinkiläisten runkosarjan paras maalintekijä, kun molemmat hyökkääjät takoivat 19 täysosumaa. Koko kauden HIFK:ssa pelanneista pelaajista seuraavaksi paras maalintekijä oli Lennart Petrell yhdeksällä osumallaan.

Aaltosen huimat yksilösuoritukset ovat kuitenkin olleet viimeaikoina vähissä. 31-vuotias laituri on viimeistellyt edellisessä 20 ottelussaan vain kaksi täysosumaa. Aaltonen ei ole päässyt edes kunnon maalipaikoille, sillä viimeisissä viidessä ottelussa laukauksia maalia kohti on kertynyt vain yhdeksän. Näistä peräti kahdeksan tuli yhdessä ottelussa Lukkoa vastaan.

Yksi Aaltosta, ja myös koko HIFK:ta, koko kauden vaivannut ongelma on ollut kokoonpanon vaihtuminen lähes ottelusta toiseen. Helsinkiläiset ovat kärsineet valtavasti loukkaantumista, mikä on asettanut haasteita pelaavan kokoonpanon suhteen eikä toimivia ketjuja ole päässyt syntymään. Loppukaudella tosin Roope Hintzin, Juuso Puustisen ja Joonas Raskin muodostama kolmikko toimi mainiosti ja nousi helsinkiläisten ykkösvitjaksi.

Esimerkiksi Aaltoselle ei ole löytynyt toimivaa ketjukoostumusta koko kautena. Esimerkiksi viimeisessä kahdeksassa ottelussa Aaltosen muodostama kolmikko on pysynyt vain kertaalleen seuraavassakin ottelussa, muuten trion joku lenkki on vaihtunut. Antti Törmänen on yrittänyt istuttaa KooKoosta saapunutta Jarkko Malista Aaltosen sentteriksi, mutta yhteistyö ei ole toiminut odotetulla tavalla.

Odotukset olivatkin suuret, kun Corey Elkins teki vajaan kahden kuukauden jälkeen paluun kokoonpanoon Ässiä vastaan. Kanadalaisen yhteistyö Aaltosen kanssa on toiminut mainiosti ja Elkins on saalistanut syöttöpisteen peräti kuuteen laiturin viimeistelemään osumaan. Toiseksi eniten syöttöpisteitä Aaltosen osumiin on napsinut ehkä hieman yllättäen Teemu Eronen, jolle pinnoja on kertynyt viisi.

Elkinsin ja Aaltosen yhteistyö ei toiminut kuitenkaan paluuottelussa aivan odotetusti. Ässien puolustus oli ottelussa todella heikko ja punapaidat takoivat Hintzin johdolla kiekon peräti kuudesti vieraiden verkkoon. Tällaisissa otteluissa Aaltonen on monesti suorastaan leikitellyt vastustajien kanssa. Yhdestä ottelusta on kuitenkaan turha vetää liian isoja johtopäätöksiä.

Aaltosen loppukausi on ollut heikko, mikä on jättänyt varjoonsa lukuisat upeat suoritukset tältä kaudelta. Nyt laiturin onkin astuttava parrasvaloihin tai muuten sesongista uhkaa jäädä synkkä kuva. Helsinkiläisten onneksi joukkue on saanut viimein ykkösketjun, mikä vähentää paineita Aaltosen kohdalla. Huimiin yksilösuorituksiin pystyvässä Aaltosessa on potentiaalia ottaa joukkue reppuselkäänsä aivan missä vaiheessa tahansa. Se hetki on käsillä nyt.

Kasvattajaseuran kohtaaminen pudotuspeleissä pitäisi sytyttää Aaltosen, joka ratkaisi jatkoajalla oululaisille joukkueen viimeisimmän mestaruuden kaudella 2013-14. Aaltonen viimeisteli tuona keväänä 16 ottelussa tehot 7+8 ja odotukset ovat yhtä korkealla myös tällä kertaa. Aaltonen alisti Kärppiä useampaan kertaan runkosarjassa, kun laituri saalisti kuudessa keskinäisessä kamppailussa tehot 4+5. Mikäli HIFK:n tie tulee päätökseen jo pudotuspelien avauskierroksella ja Aaltosen vaisu vire jatkuu, niin miehen kaudesta jää väistämättä vaisu maku. Vastaavasti jos Aaltonen on esimerkiksi kolmen vuoden takaisessa iskussa pudotuspeleissä, niin kukaan ei muistele miehen vaisumpia otteita runkosarjan lopussa. Pudotuspelit määrittelevätkin täysin, miten taitoniekka kuluvasta kaudesta muistetaan.

Jännitys tiivistyy Liigassa, kun pudotuspelit pyörähtävät käyntiin keskiviikkona. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press