TOP 10: Liigan syyskauden parhaat sentterit

Ruutu LogoLiiga palaa joulutauolta 26.12. Voit katsoa kaikki ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liigassa ollaan ylitetty jo runkosarjan puoliväli ja joukkueet ovat vetäytyneet joulutauolle. Onkin oiva sauma tutkia, miten yksilöt ovat onnistuneet syyskauden aikana. Tässä alkukauden parhaat keskushyökkääjät.

10. Elmeri Kaksonen, SaiPa

Elmeri Kaksonen on pelannut valtaosan urastaan laiturina, mutta tällä kaudellla SaPKon kasvatti on saanut vastuuta myös sentterinä. Lisävastuu näyttää maistuvan, sillä Kaksonen on matkalla kohti uutta piste-ennätystään. Hyökkääjä saalisti 50 ottelussa 25 tehopistettä kaudella 2011-12, kun taas nyt 34 ottelun jälkeen on kasassa 20 pinnaa. Esimerkiksi Tapparassa tällä pistemäärällä irtoaisi sisäisen pistepörssin hopeasija. 30-vuotias Kaksonen pelaa kenties elämänsä kiekkoa, mikä sopinee SaiPalle, joka kaipaa hyökkäyspäähän vastuunkantajia.

9. Patrik Carlsson, HIFK

Patrik Carlssonin syyskausi on ollut kaksijakoinen. Odotukset HIFK:n kärkisentteriä kohtaan olivat luonnollisesti kovat, mutta pistepörssin voittoa häneltä oli turha odottaa. Carlsson on tasapainoinen sentteri, joka tosin tarvitsee hyvät ketjukaverit. 30-vuotias keskushyökkääjä omaa erinomaisen pelisilmän, jota hän on väläytellyt muutamien namupassien muodossa. Vain kaksi tehtyä maalia 32 ottelussa on kuitenkin pienoinen pettymys kenelle tahansa hyökkääjälle.

8. Cody Kunyk, SaiPa

Cody Kunykin taival Liigassa alkoi mollivoittoisesti, kun kanadalainen taklasi avausottelussaan KooKoon Michael Kerästä ja sai tempusta viiden ottelun pelikiellon. Tämä onkin sentterin ainoa tahra syyskaudella ja muuten hän on osoittanut olevansa mainio peluri Liigaan. SaiPa on tunnettu hyvistä ulkomaalaispelaajien hankinnoista eikä 27-vuotias keskushyökkääjä ole poikkeus. Kunyk on johtanut SaiPan ykkösnyrkkiä läpi kauden ja trio onkin ollut joukkueen syömähammas. Kunyk onkin saalistanut mainiot pisteet, kun 26 ottelun jälkeen kasassa on tehot 8+10.

Cody Kunykin viime kausi sujui pääosin AHL:ssä. Sitä edeltävän sesongin hän kiekkoili Tanskan pääsarjassa. Kuva: AOP

7. Otto Rauhala, Tappara

Kovin moni ei olisi varmasti osannut arvata ennen kauden alkua, että Otto Rauhala on Tapparan keskushyökkääjistä se, joka selvittää tiensä tälle listaukselle. 22-vuotiaan sentterin syyskausi on kuitenkin ollut erinomainen. Rauhala on saalistanut 34 ottelussa 19 tehopistettä, mikä on jo miehen uusi piste-ennätys Liigassa. Tämä on tullut myös maltillisella vastuulla, mikä korostaa suoritusta entisestään. Rauhala on myös eniten pisteitä tasakentällisin tehnyt pelaaja, sillä hänen tehoista yksikään ei ole tullut ylivoimalla. Rauhala on silti hoitanut moitteettomasti roolinsa puolustussuuntaan, mistä 14 pykälää plussan puolella oleva tehotilasto, mikä on joukkueen hyökkääjistä paras lukema.

6. Eric Perrin, TPS

Vuodet vierivät, mutta Eric Perrinin taso säilyy kaudesta toiseen kovana. Syyskauden pienenä murheena olivat loukkaantumiset, mutta Perrinille kertyi 25 ottelua, joissa 42-vuotias hyökkääjä saalisti tehot 11+10. Nyt konkari jahtaa Otakar Janeckyn nimissä olevaa ulkomaalaispelaajien piste-ennätystä. Janecky nakutti Suomessa 479 pistettä ja Perrin on enää kolmen pinnan päässä tästä. Ilman loukkaantumisia tämän saavuttamiseen ei pitäisi mennä kovinkaan pitkään.

5. Jarkko Immonen, JYP

Jarkko Immonen palasi JYPiin kahdeksan vuoden kierroksen jälkeen eikä jyväskyläläisten ole tarvinnut pettyä. Immonen on ollut odotetun kova ja johtanut JYPiä esimerkillään. 35-vuotiaan hyökkääjän arvo ja merkitys korostuvat entisestään, kun kevät ja ratkaisupelit koittavat. Immosen pitäisi tosin vielä petrata tehokkuuden suhteen, sillä viisi tehtyä maalia kauden puolivälissä on varsin vaatimaton lukema. Immosen merkitystä joukkueelleen ei tosin pelkästään tehopisteissä lasketa.

4. Juhani Tyrväinen, HIFK

Juhani Tyrväinen on kotiutunut Helsinkiin erinomaisesti. Tyrväinen on kokenut kovia kaukalossa läpi syksyn ja ristikko onkin tullut hänelle tutuksi, joten keskushyökkääjä onkin päässyt nopeasti kannattajien suosioon. Periksiantamaton ja taisteleva hyökkääjä pelaa erinomaisella asenteella illasta toiseen, minkä lisäksi hän on saalistanut mainion määrän tehoja. Tyrväisellä on 33 ottelun jälkeen kasassa tehot 9+14, millä irtoaa toinen sija HIFK:n sisäisessä pistepörssissä.

Juhani Tyrväinen on joutunut kolhujen takia turvautumaan ristikkoon syyskauden aikana. Kuva: AOP

3. Antti Suomela, JYP

Antti Suomela ei ole loistanut tällä kaudella otsikoissa ja vastuuta on tullut varsin maltillisesti, kun sentteri on pelannut keskimäärin alle 16 minuuttia ottelua kohden. 24-vuotias sentteri on kuitenkin tehnyt kaukalossa tuhoisaa jälkeä: 33 ottelussa on kertynyt 31 tehopistettä, mikä on JYPin nimekkäästä joukkueesta eniten. Mikäli tahti jatkuu samana läpi kauden, niin Suomela tulee taistelemaan tosissaan jopa paikasta MM-kisoihin.

2. Ilari Filppula, TPS

Ilari Filppula oli syyskaudella lyhyesti sanottuna maaginen. Alkukaudella sattunut loukkaantuminen piti 36-vuotiaan sentterin noin kuukauden sivussa kaukaloista, mutta tämä ei ole hidastanut tahtia. 22 maalisyöttöä 18 ottelussa kertoo Filppulan alkukaudesta kaiken. Paluunsa jälkeisissä 13 ottelussa sentteri on jäänyt pisteittä vain kertaalleen. Vaikka nopeus ei ole ollut ikinä Filppulan suurin vahvuus, niin myös puolustaminen on hoitunut vähintäänkin kelvollisesti: vastustajat ovat onnistuneet maalinteossa tasakentällisin vain neljä kertaa, kun Filppula on ollut jäällä.

1. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Valmentajan vaihtuminen ja yksi kesä voivat tehdä ihmeitä. Niin erilainen Mikael Ruohomaa on nähty tällä kaudella kaukalossa kuin vuosi sitten. Viime kaudella keskushyökkääjän murheena olivat tosin loukkaantumiset ja otteluita kertyi lopulta vain 21, mutta debyyttisesonki Kärpissä oli äärimmäisen tahmea. Tällä kaudella 29-vuotiaan sentterin liito on ollut hurjaa. Ruohomaa johtaa esimerkillisesti Kärppien ykkösnyrkkiä, joka oli Liigan syyskauden paras ketju. Sentteri on myös iskenyt jo 13 täysosumaa, mikä on miehen uusi maaliennätys Liigassa. Pisteitäkin on kertynyt jo kiitettävät 29 ja vanha piste-ennätys on enää 14 pinnan päässä.

Faneille.comin Liigan syyskauden listaukset

Kansikuva: All Over Press