Kausitodistus: Sport – Syksyn piristeestä kevään farssiksi

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

 Kotimainen kiekkokausi huipentuu finaaleihin – Katso loppuottelut ilmaiseksi!

Sport otti edellisenä kautena ison harppauksen eteenpäin, kun joukkue selvitti tiensä pudotuspeleihin. Odotukset tälle kaudelle olivatkin Vaasassa katossa, kun joukkuetta oli vahvistettu Ville Viitaluoman, Markus Kankaanperän ja Markus Nordlundin kaltaisilla nimillä. Sportin syksy olikin mainio, mutta sesongista muodostui lopulta täydellinen pannukakku.

Maalivahdit

Sportin maalivahtiosasto uudistui osittain tälle kaudelle, kun Timo Niemi ei pystynyt haastamaan tarpeeksi hyvin Mika Järvistä. Vaasalaiset vahvistivat veskariosastoaan hankkimalla Lukossa pienelle vastuulle jääneen Rasmus Rinteen. Järvinen kantoi tuttuun tapaan Sportin ykköstorjujan viittaa harteillaan, mutta 28-vuotias maalivahti torjui ajoittain todella epätasaisesti. Kun Rinnekään ei pystynyt vastaamaan odotuksiin aivan täysin, niin vaasalaiset lainasivat tammikuussa JYPissä pienelle vastuulle jääneen Veini Vehviläisen. 20-vuotiaalle maalivahdille kertyi lopulta yhdeksän ottelua vaasalaisten riveissä. Kokonaisuutena Sportin maalivahtiosasto ansaitsee ajoittaisista mainioista otteista huolimatta tyydyttävän arvosanan, sillä omiin upposi liikaa luvattoman helppoja osumia.

Puolustus

Vaasalaiset tekivät puolustukseen nimekkäitä hankintoja, kun Kankaanperä ja Nordlund liittyivät joukkueen riveihin. Kankaanperä täytti ruutunsa varmana oman pään luutana mainiosti, vaikkakin jalka alkoi ehkä hieman painaa raskaan kauden edetessä. Nordlund ei vastaavasti pystynyt vastaamaan huutoon joukkueen kiekollisena liiderinä, minkä lisäksi 31-vuotias puolustaja oli ajoittain erittäin suurissa ongelmissa omassa päässä. Ari Gröndahl aloitti kauden loistavasti ja pääsi debytoimaan Leijonissakin, mutta 27-vuotiaan puolustajan taso laski rajusti kevättä kohden. Yksi vaasalaisten puolustuksen sekä samalla koko synkän sesongin suurimmista valopilkuista oli loistavan tulokaskauden pelannut Robin Salo. 18-vuotias puolustaja sai valtavasti vastuuta läpi kauden ja kellotti keskimäärin toiseksi isoimmat minuutit ottelua kohden heti Kankaanperän jälkeen.

Robin Salon tehotilasto (+/- 0) oli paras vaasalaisten puolustajista. Kuva: AOP

Hyökkäys

Sportin hyökkäyskalusto meni monien tärkeiden palasten osalta uusiksi, kun muun muassa Jarkko Immonen ja Charles Bertrand vaihtoivat maisemaa. Tilalle tuli kuitenkin Ville Viitaluoman ja Markus Nenosen kaltaisia nimekkäitä pelureita. Sport kärsi kaudella pahoista avainpelaajien loukkaantumisista, mitkä eivät voineet olla näkymättä kaukalossakin.

Erityisesti Joonas Komulaisen loukkaantuminen heti alkukaudella koitui kohtalokkaaksi vaasalaisille. Sport kuittasi Komulaisen pelaamista 20 ottelusta yhteensä 32 pistettä eli keskimäärin 1,6 pistettä per peli. Kun Komulainen oli sivussa, niin Sport saalisti vain 0,93 pistettä ottelua kohden.

Aivan kaikki kokeneet pelurit eivät päässet odotetulle tasolle. Esimerkiksi edellisellä kaudella peräti 18 maalia takonut Tuomas Vänttinen ei saalistanut nyt edes yhtä paljoa pisteitä. Sport vahvisti tammikuussa hyökkäyskalustoaan Tomas Kubalikilla, mutta tshekkiläinen ei ajoittaisista väläytyksistä huolimatta noussut varsinaiseksi sateentekijäksi. Kokonaisuudessaan onnistujat vaasalaisten hyökkäyskaluston suhteen olivat vähissä. Viitaluoma oli joukkueen paras pistemies saalistettuaan 55 ottelussa tehot 13+17.

Kokonaisuus

Sport aloitti kauden erinomaisesti ja joukkue vaikutti taistelevan jopa suorasta paikasta puolivälierissä. Vaasalaiset ajautuivat kuitenkin joulukuusta alkaen hurjaan syöksyliitoon, mille ei tullut loppua tammikuun lopun pienestä piristymisestä huolimatta. Varsinkin maalinteko tuotti ajoittain suunnatonta tuskaa: Sport jäi esimerkiksi kauden lopussa kuudessa peräkkäisessä ottelussa peräti viidesti nollille.Epäonnistumiset seurasivat toisiaan, jolloin helpoistakin asioista tuli vaikeita. Sport olisi tarvinnut ehdottomasti suurempaa panosta erityisesti joukkueen kokeneelta kaartilta. Kausi oli varmasti opettavainen kolmatta kauttaan joukkueen pääkäskijänä toimineelle Tomek Valtoselle.

Arvosana: 5+

Sportia kohtaan oli isot odotukset ja vaasalaisten piti ottaa tällä kaudella se seuraava askel ylöspäin. Toisin kuitenkin kävi: tuli iso askel taaksepäin. Plussa tulee mainiosta syyskaudesta.

Tulevaisuus

Sport teki jo lokakuussa vuoteen 2019 ulottuvan jatkosopimuksen Tomek Valtosen kanssa, mikä jakoi joukkueen kannattajien keskuudessa mielipiteitä erityisesti keväällä. Vaasalaisten joukkueen rakentaminen tulevalle kaudelle on myös hyvässä vauhdissa. Valtaosa avainpelaajista jatkaa Sportissa myös ensi kaudella, joten joukkueen runko pysyy hyvin pitkälti samana. Sport on lisäksi hankkinut riveihinsä jo HPK:ssa kiekkoilleet Joni Tuulolan ja Oskari Mannisen, Kärpissä pelanneen Antti Kalapudaksen ja Yhdysvaltain yliopistosarjassa viimeiset vuodet kiekkoilleet Niklas Nevalaisen sekä Sami Salmisen. Lisäksi ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus on nähnyt päivänvalon, kun viime kauden ECHL:ssä kiekkoillut Sam Povorozniouk liittyi vaasalaisten vahvuuteen. Heikosta viime sesongista huolimatta nuorten pelaajien imu Vaasaan on vahva, mikä on Sportin kannalta erinomainen asia, koska valtaosa kokeneesta kaartista jatkaa joukkueessa seuraavallakin kaudella.

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva: All Over Press