Kevään miehet – katsaus Liigan playoff-tilaston kuninkaisiin

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan pudotuspelit Ruutu+ -palvelun kautta.

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille Manchester Unitedin ja Arsenalin väliseen otteluun

Välillä tilastoihin on hyvä katsoa. Ne paljastavat pätevälle tutkijalle usein hyvinkin paljon. Kotimaisen liigan playoff-tilastoissa on mielenkiintoisia asioita, jotka saattavat auttaa, kun mietitään millä joukkueella on parhaat mahdollisuudet edetä mitalipeleihin tai mestaruuteen asti. Toki tilastot kertovat vain menneisyydestä. Niistä voi kuitenkin vetää johtopäätöksiä siihen kuka saattaa menestyä vastakin. Tuntemattomia nimiä on turha odottaa seuraavasta tekstistä. Luvassa on vain kokemusta ja playoff-menestystä.

Maalit, syötöt, pisteet

Avataanpa tilastoja perinteisellä tavalla. Lähdetään liikkeelle tehopisteistä. Näissä selkeässä kärjessä viilettää Kari Jalonen. Kultaa niin pelaajana kuin valmentajana vuollut oululainen tehtaili urallaan 94 playoff-otteluun huimat 115 tehopistettä. Vaikka Jalonen pelasi aikana, jolloin maalivahdit hevosennahkapatjoillaan pääasiassa pystyssä on Jalosen lukema silti vakuuttava. Hieman yllättäen seuraavana tilastossa on Tapparan Kristian Kuusela. Oulussa ja Tampereella mestaruuksia voittanut seinäjokinen on lyhyiden ulkomaanreissujensa jälkeen aina palannut kotimaahan menestysjoukkueeseen. Kärpissä pelatut neljä ja Tapparassa viisi kautta ovat osoitus siitä, että Kuusela haluaa myös voittaa, eikä vain nostaa korkeinta palkkaa. Kolmantena listalta löytyy Jokeri-legenda Otakar Janecky. Jalosen takana toisen majaileva Pardubicen kasvatti tehoili 70 otteluun 92 tehopistettä ennen paluutaan Tshekkeihin missä playoffien pistetehtailu jatkui vielä vuosia. Janeckyn 90-luvun aisapari Petri Varis johtaa puolestaan maalipörssiä. 90-luvulla jokaisen maalivahdin painajainen Varis takoi 114 playoff-ottelussaan 40 maalia ja oli Jokerien menestyksen takuumies lähes koko vuosikymmenen.

Pelimäärissä kuuden Suomen mestaruuden Ilkka Mikkola on ylhäisessä yksinäisyydessään. 190 playoff-ottelua ja kuusi Suomen mestaruutta ovat erittäin vakuuttava lukema. Varsinkin kun ottelumäärissä seuraavana majaileva Teemu Aalto ylsi hienolla urallaan 156 otteluun. Tässäkin tilastossa Kristian Kuusela on kovassa jahdissa. Marko Tuulolan takana neljäntenä majaileva Kuusela ohittanee jo tänä keväänä niin Aallon kuin Tuulolankin. Ennen tätä kevättä 150 playoff-ottelua pelanneen Kuuselan tarvitsee siis vain päästä jatkoon puolivälieristä ja tilaston kakkospaikka on taskussa.

Tapparalla riittää playoff-kokemusta ilman Pekka Saravoakin. Kuva: AOP

Tämän kevään tarina

Tilastot ovat usein harhaanjohtavia. Niistä paljastuu itsestäänselvyyksiä, puolitotuuksia ja jopa emävalheita. Playoff-tilastot paljastavat kuitenkin hyvin paljon. Ne kertovat usein tarinaa niin sanotuista ”kevään miehistä”. Pelaajista joiden taso paranee, kun pelit kovenevat. Tilastot kertovat myös kylmää kieltään niistä pelaajista, jotka ovat onnistuneet keväisin. Tässä saattaakin olla yksi vihje tämä kevään menestyjistä. Luonnollisesti jo aiemmin mainittu Kristian Kuusela on nostettava nykypelaajista esiin. Useita mestaruuksia, useammassa seurassa ja ylivoimainen pistekärki nykypelaajista. Kuusela on keulilla myös nykypelaajien maali- ja syöttötilastossa. Jos siis haluat pelaajan, joka kykenee tekemään tehoja kovissa pelaajissa, hankintalistan kärkeen kuuluu Kristian Kuusela. Tänä keväänä playoffeja pelaavista pelaajista maalitilastossa pääsee Lukon jo kesälomia viettävä Ville Vahalahti, sekä TPS:n Eric Perrin. Molemmat ikänestorit jäävät kuitenkin jo varsin kauas Kuuselan maalimääristä. Pisteissäkin Perrin on jo parinkymmenen pisteen päässä, vaikka huippukevättä pelaakin.

Jos taas kaipaat playoff-kokemusta joukkueeseesi, on katseet käännettävä Helsinkiin. Ikinuori Markus Kankaanperä pelaa parin vuoden tauon jälkeen jälleen potentiaalisessa menestysjoukkueessa. Liigan jäähyennätyksen uuteen uskoon laittanut mestari on vain muutaman pelin päässä nykypelaajien tilastoa johtavasta Kuuselasta. Toki Tapparasta löytyy aimo annos lisäkokemusta, kun nykypelaajien pelitilaston seuraavana löytyy Teemu Nurmi. Myös Tappara-kapteeni Jukka Peltola on jo saavuttanut sadan playoff-ottelun rajapyykin. Tämä toki tilasto kuvastaa parhaiten Tapparan viime vuosien menestystä. Korrelaatio hyvien pelaajien, kokemuksen ja menestyksen välillä on kuitenkin löydettävissä. Viimeisenä mainittakoon vielä valmentajat. Luonnollisesti Jukka Rautakorven nimi on nostettava ensimmäisenä esille. Onhan hän ainoa päävalmentajana mestaruuden voittanut henkilö tänä keväänä. Taustalla vaanivat kuitenkin apuvalmentajina menestyneet Mikko Manner ja Mikael Kotkaniemi. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että JYP:n Marko Virtanen on vuosikaudet luotsannut joukkueensa pitkälle keväisin. Tänä vuonna on jo saavutettu CHL:n mestaruus, joten HIFK:n Ari-Pekka Selinillä on kädet täynnä myös vastustajan kokeneen valmennustiimin kanssa. Luonnollisesti peli kertoo lopulta kaiken. Tilastot voivat kuitenkin kertoa sen kenen peli on aiemmin toiminut ja kenen ei. Jatkaako siis Kristian Kuusela pisteiden tehtailuaan? Ottaako Marko Virtanen jo toisen pytyn yhdelle kaudelle vai riittääkö Markus Kankaanperän kokemus hyydyttämään hurrikaanin?  Kuka voittaa on tällä hetkellä vain arvaus, mutta jo kuukauden päästä tilastoa.

Kansikuva: AOP