Kevät etenee Kärppien tahdissa – ”Vastuunkantajia löytyy jokaisesta kentästä”

Faneille.comin kiekkotoimituksen Eemeli Kosonen ja Toni Rajamäki katsastavat Liiga-kevään näkymiä. Mikä joukkue haastaisi Kärpät, ja kuka pelaaja nousee kevään suurimmaksi nimeksi?

Mikä tekee Kärpistä suurimman mestarisuosikin?

TR: Kärpissä on jälleen kaikkea, mitä mestarilta vaaditaan. Tietenkin valmennuksen ja pelaajiston kokemus sekä voittamisen rutiini ovat avainasemassa, mutta mestaruuteen vaaditaan totta kai myös hyviä pelaajia. Jos joukkueen kolme kovinta sentteriä ovat Kim Hirschovits, Mika Niemi sekä Esa Pirnes, on sanomattakin selvää, että joukkueen materiaalin leveys on ällistyttävää luokkaa.

Materiaan leveys on juuri se asia, joka nousee keväisin esiin. Kolme huippukenttää sekä hyvä neloskenttä tekevät oululaisista joka ilta vaarallisen joukkueen. Kärpillä on myös useampia kovan luokan puolustajia sekä vahva maalivahtikaksikko. Tähän kun vielä lisätään päävalmentaja Lauri Marjamäen kyky reagoida pelitaktiisiin asioihin, ei voi muuta kuin kadehtia oululaisia. Kokonaisvaltainen paketti jälleen kerran.

EK: Kärppien joukkue on kasattu loistavasti. Oululaisten nipussa on laadukas pelaaja jokaiselle pelipaikalle, mutta joukkue ei ole silti yhdenkään yksittäisen pelaajan varassa. Vastuunkantajia löytyy jokaisesta kentästä, mikä on erinomainen asia pudotuspeleissä. Tämä kun yhdistetään sarjan parhaaseen valmennukseen, niin kasassa on muiden kannalta pelottavan kova yhdistelmä. Kärppien voittaminen neljä kertaa pudotuspeleissä olisi todella kova temppu miltä tahansa joukkueelta. Oululaisten peli ei ole häikäissyt runkosarjassa, mutta Kärpät on raapinut voittoja kovaan tahtiin. Se lupaa hyvää pudotuspelejä varten.

Mikä joukkue on Kärppien kovin haastaja keväällä?

TR: Esiin nousee tasan kaksi joukkuetta: Tappara sekä HIFK. Kovalla rosterilla operoiva IFK ei ole näyttänyt runkosarjassa mestarin elkeitä, mutta pelkästään potentiaalia katsomalla, voidaan helsinkiläiset nostaa kevään peleissä korkealle. Jos loukkaantumiset eivät paina liikaa päälle, uskon IFK:n parantavan pudotuspeleissä huomattavasti ja taistelevan finaalipaikasta. Kuten Kärpissäkin, IFK:n materiaalin leveys on hämmästyttävä. Nostan silti HIFK:n edelle rutinoituneen hopeaseuran Tapparan, jonka taktinen puoli on IFK:n omaa edellä. Tapparasta löytyy myös ratkaisijoita jokaiseen kenttään, ja juurikin materiaalin leveys yhdistää näitä kolmea suosikkijoukkuetta.

EK: Tonin mainitsemat Tappara ja HIFK ovat omissakin papereissani Kärppien suurimmat haastajat. Mustana hevosena nostaisin esiin myös JYPin. Jyväskyläläiset eivät lähde pudotuspeleihin missään nimessä ennakkosuosikkeina, mutta Marko Virtanen on saanut joukkueen pelin rullaamaan erinomaisesti. Edellisestä 18 ottelusta joukkue on raapinut 16 voittoa ja jäänyt ilman pisteitä vain kertaalleen. Tuomas Tarkki ja Veini Vehviläinen muodostavat kenties sarjan parhaan maalivahtikaksikon. Puolustus on muutenkin toiminut erinomaisesti ja hyökkäyspäässä tehot jakaantuvat tasaisesti. JYP on todella vaikeasti voitettavissa oleva joukkue, jota kukaan ei haluaisi kohdata pudotuspeleissä.

Siirtorajan umpeutuminen lähenee. Mitkä joukkueet tarvitsevat eniten vahvistuksia?

TR:Uskon, ettei tänä keväänä nähdä kovin suurta siirtorallia. Seurojen taloustilanteet ovat enemmän tai vähemmän huonoja, eikä huippupelaajia ole liikaa tarjolla. Esimerkiksi häntäpään seuroissa tuskin kalastellaan sen suurempia saaliita, vaikka luonnollisesti tarvetta olisi.

Jos mietitään mestaruudesta haaveilevia joukkueita, eniten tarvetta on Turun Palloseuralla. TPS kärsii tällä hetkellä pahoista loukkaantumista, minkä vuoksi tarvetta vahvistuksille olisi. Mutta ilman loukkaantumisiakin, Turussa olisi tarvetta täsmähankinnoilla, jos mestaruus kiinnostaa. Joukkueen terävin kärki on kunnossa, mutta etsisin Antero Niittymäen saappaissa Palloseuraan ison profiilin puolustajaa sekä kakkossentteriä. Juuri tulleet Jussi Makkonen ja Kalle Kaijomaa eivät ole tarpeeksi hyviä näille tonteille.

EK: Blues tarvitsisi vahvistuksia noin joukkueellisen verran, mutta keskitytään enemmän realistisiin asioihin. Olen odotellut koko kauden Lukon vahvistavan joukkuettaan. Raumalaisten nipussa on potentiaalia, sillä puolustuspää on Liigan eliittiä. Hyökkäyksen kärki on laadukas, mutta kakkosketjuun mahtuisi lisää ruutia. Odotin Hirschovitsin siirtyvän syksyllä Lukkoon, mutta menolippu olikin Ouluun. Nykyisellä joukkueella raumalaiset eivät pysty voittamaan esimerkiksi Kärppiä tai Tapparaa neljää kertaa seitsemästä, mutta yhdellä tai kahdella hyökkäyspään täshmähankinnalla voimasuhteet muuttuisivat huomattavasti.

Viimeisistä pudotuspelipaikoista tulee kova taistelu. Mitkä joukkueet nappaavat viimeiset paikat?

TR: Kaksi viimeistä pudotuspelipaikkaa ratkotaan todennäköisesti seitsemän joukkueen kesken. Lahden Pelicans on esittänyt lupaavia otteita ja uskon joukkueen pitävän säälipleijaripaikkansa. Bluesin, HPK:n ja Ilveksen uskon jäävän pudotuspelijunasta, joten viimeinen paikka ratkotaan KooKoon, Sportin ja Ässien välillä.

Oma veikkaukseni osuu porilaisiin, sillä Ässistä löytyy kokemusta, joka on ratkaisevissa peleissä valttia. Konkari Pekka Rautakallio saa joukkueensa oivaan pelivireeseen kevään peleissä, ja kokemattomat Sport ja KooKoo joutuvat vielä odottamaan vuoroaan.

EK: Pelicansin kausi on ollut melkoista vuoristorataa. Nyt alla on maukkaat voitot Kärpistä sekä Sportista ja uskonkin Petri Matikaisen raahavan lahtelaiset pudotuspeleihin vaikka väkisin. Viimeisen pudotuspelipaikan ratkaisevat omissa papereissani Ässät ja KooKoo. Porilaisten suurin kysymysmerkki on, miten nuoret vastuunkantajat jaksavat puristaa kauden loppuun? Ässien kolmesta parhaasta maalintekijästä vanhin on 21-vuotias Jarno Kärki, joten pojat joutuvat todelliseen testiin kevään lähestyessä. KooKoo on pelannut positiivisen kauden ja haastaa porilaiset todella tasaiseen kamppailuun viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Kuka pelaaja nousee kevään suurimmaksi nimeksi?

TR: Jätän tällä kertaa kokemuskortin käyttämättä ja nostan esiin kaksi nuorta pelaajaa: Sebastian Ahon sekä Markus Nutivaaran. Kärppäkaksikko pelaa huikeaa kautta, ja viime kaudella nähtiin, etteivät he pelkää kovia tilanteita. Molemmat pelaa rautaisilla hermoilla ja he tulevat olemaan keväällä kärkinimiä, kun oululaiset nostelevat maljaa kolmatta kertaa peräkkäin.

EK: Patrik Laine osoitti nuorten MM-kisoissa olevansa parhaimmillaan tiukoissa paikoissa, joten nuorukaisen pitäisi olla elementissään pudotuspeleissä. Laineella on hurja laukaus ja hän saa paljon vastuuta ylivoimalla, joten ratkaisupaikkoja tulee siunaantumaan. Loppu onkin miehestä itsestä kiinni, mutta kyseessä on niin kylmäpäinen kaveri, että uskon hänen ratkaisevan useamman pudotuspelivoiton Tapparalle.