Kolumni: Missä on KooKoon moraali?

Liiganousijan bonusten maksamisen epäselvyydet alkavat olla joka keväinen ilmiö. Viime vuonna Vaasan Sport jahkaili bonustensa kanssa ja nyt vuorossa on KooKoo, joka sai mahdollisuutensa Liiga-nousuun Mestis-mestaruudella.

Viime keväänä tilanne ei ollut yhtä selvä kuin tänä vuonna. Pelaajathan eivät Sportin nousuun kovinkaan suuresti olleet vaikuttamassa, vaan nousu tapahtui Jokereiden avoimeksi jääneelle paikalle kabinettipäätöksellä. Siihen nousuun ei vaadittu Mestis-mestaruutta. KooKoon nousuun se vaadittiin ja ilman kevään 2014 mestaruutta ei Kouvolassa syksyllä pelattaisi maan korkeinta sarjatasoa.

On vaikea kuvitella, että mikä tästä tilanteesta tekee sellaisen, jossa Liigaan noussut seura ei halua noudattaa tehtyjä pelaajasopimuksiaan. KooKoo nousi pelaamalla Liigaan ja sitä jaksettiin toitottaa turuilla ja toreilla viime syksynä. Sillä jopa kuittailtiin Vaasan suuntaan. Nyt kun olisi aika maksaa bonukset siitä, että pelaajat nostivat pelaamalla seuran, niin johdon mielestä nousu ei ollutkaan pelaamalla hankittu, vaan kabinettipäätös. Perin kummallinen ajatusmaailma ja pistää kouvolalaisen kiekkoilun aika outoon valoon.

Rahatko loppu?

KooKoon toimitusjohtaja yrittää väistellä vastuutaan (AOP)

KooKoon toimitusjohtaja yrittää väistellä vastuutaan (AOP)

KooKoolle tehtiin kovat selvitykset taloudelliselta kannalta ja tarkistettiin, että seura on kykenevä pelaamaan Liigaa. Selvityksen mukaanhan rahaa pitäisi siis olla eikä selkeiden bonuksien maksamisessa pitäisi olla mitään epäselvyyksiä vai eikö KooKoolla sitten olekaan rahaa, mistä näitä bonuksia maksettaisiin?

Nyt on sitten keksitty porsaanreikä, millä näistä epäedullisista bonussopimuksista päästäisiin eroon. Väitetään, että pelaajat eivät olisivatkaan tehneet sitä tarpeellista työtä nousemisen eteen, eivätkä näin ollen ansainneet bonuksiaan. Luullaanko Kouvolassa, että nouseminen olisi ollut mitenkään mahdollista ilman näiden pelaajien panosta? Eikö nimenomaan pelaajien voittamalla Mestis-mestaruudella ollut merkittävin syy KooKoon nousuun Liigaan?

Kiistaa sanamuodoista

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kertoi Yle Urheilulle torstaina 5. helmikuuta, että Liigakarsintojen poisjääminen olisi syy sille, miksi bonuksia ei makseta. Hänen mielestään karsintojen pelaamattomuus on riittävä peruste nousubonusten maksamatta jättämiselle, tai kuten hän asian ilmaisee, liigakarsintabonusten. Tosin kun häneltä kysyttiin, oliko kyseessä Liigakarsintabonus vai nousubonus, oli vastaus hyvin niukka.

– Pelaajasopimukset ovat meidän ja pelaajien välisiä, eikä meidän tarvitse niitä julkisuudessa käsitellä, Välimaa totesi Yle Urheilulle.

Tämä lausahdus pistää kuitenkin miettimään sitä, että mikä se totuus sitten kuitenkaan oli. Ensin sanotaan, että liigakarsintabonuksia ei tarvitse maksaa, kun karsintoja ei pelattu – mutta kun kysytään, kummasta sitten oli kysymys, niin sitä ei tarvitse hänen mukaansa julkisuudessa käsitellä. Todellisuus taitaa olla se, että sopimuksessa puhutaan nousubonuksista eikä karsintabonuksista. Siihen viittaa Välimaan lausuntokin siitä, että pelaajasopimukset ovat heidän ja pelaajien välisiä, eikä niitä tarvitse julkisuudessa käsitellä.

Hän ei vain ottanut huomioon sitä, että juurihan hän sitä käsitteli aiemmassa vastauksessaan, kun kertoi liigakarsintojen pelaamattomuuden olleen syy maksamatta jättämiselle. Hänen vastauksensa Yle Urheilulle oli sanatarkasti seuraavalainen.

– Liigakarsintoja ei pelattu viime keväänä ja siitä tehtiin jo päätös aiemmin syksyllä. Kun näitä karsintoja ei pelattu, niin liigakarsintabonuksiakaan ei voida maksaa, Välimaa perusteli Ylelle.

Niin mistäköhän nyt sitten oli kysymys? Ensin puhutaan liigakarsintabonuksista, mutta sitten kun halutaan tarkennusta oliko kyse liigakarsintabonuksista vai nousukarsintabonuksista, niin sitä ei sitten halutakaan enää kommentoida. Ainakin omaan nenääni tässä haisee palaneen käryä ja pahasti. Tämä tällainen ei ole mitenkään hyvä lähtö KooKoolle Liigaan vaan jättää melkoisen pahan kusetuksen maun suuhun.

Millainen vaikutus tulevaisuuteen?

Entä millaisen vaikutuksen se jättää sitten pelaajistolle KooKoon suhteen? Muutenkin saattaa olla vaikeuksia löytää pelimiehiä Kouvolaan – siitä on jo kertonut Vaasankin esimerkki. Entäs tämän episodin jälkeen? Vielä pahemmin se kärsii siitä, jos pelaajayhdistys joutuu viemään asian käräjille. Kouvolalaisseuran kannattaa nyt tarkkaan harkita, että mikä on todella heidän etujensa mukaista. Yrittää säästää kepulikonstein muutama tuhat euroa ja menettää maineensa juuri Liigan kynnyksellä vai maksaa kiltisti pelaajille heidän rahansa pitäen samalla maineensa rehtinä urheiluseurana.

Kun Liiga miettii seuraavaan nousijajoukkuetta, niin siinä vaiheessa auditoinnissa kannattaa ottaa huomioon myös nämä bonuskysymykset. Liiganousun yhdeksi ehdoksi voisi jopa laittaa bonuksien maksamisen kiltisti. Mikäli nousun varmistuttua ruvettaisiin taistelemaan bonuksista, niin sitten jo luvattu Liigapaikka menisikin alta. Se olisi sopivan kova uhka tulevalle Liiga-seuralle jättää tällaiset kepulikonstit käyttämättä. Toivottavasti asiat selviävät myös Kouvolan suunnalla ja pelaajat saavat ansaitsemansa bonukset.