Kommentti: Espoo Unitedin vauhti on ollut jopa liian nopea

Espoo Unitedin historia on lyhyt, mutta värikäs. Joukkue sijoittui debyyttikaudellaan Mestiksessä runkosarjan viidenneksi. Mainioiden pudotuspelien jälkeen espoolaisten kaulaan ripustettiin lopulta pronssimitalit.

Unitedin tähtäin on ollut koko ajan Liigassa. Viimeksi noin kuukausi sitten Jussi Salonoja totesi Länsiväylän haastattelussa, että katse on jo Liigassa 2018. Tämä ei tosin ole tullut kenellekään yllätyksenä. Kaikki aavistivat varmasti heti alusta lähtien, että ei Salonoja perustaisi Espooseen vain Mestis-joukkuetta.

Viime päivinä espoolaisten taivaalle on kuitenkin ilmestynyt tummia pilviä. Kauppalehti uutisoi tiistaina, että United on on ajautunut maksuvaikeuksiin. Vaikka summat eivät huimaa päätä, niin tällaiset uutiset eivät luo vakuuttavaa kuvaa nuoresta seurasta.

Siinä ei kuitenkaan ollut vielä kaikki. Urheilulehti uutisoi keskiviikkona, että Blues Juniors ry:llä olisi vielä 90 000 euron edestä saatavia Unitedilta.

Liigalla olisi varmasti toiveissa saada Espoon kokoinen talousalue sirkukseen mukaan. Koska karsintoja ei ole, niin nousut tapahtuvat vain kabinetin kautta. Unitedin pitäisi täyttää Liigan asettamat kriteerit, jotta nousu olisi mahdollinen.

Kun taustalla on rikas vaikuttaja, niin rahasta Unitedin mahdollinen nousu tuskin jäisi kiinni. Mutta miten kestävällä pohjalla seura on, kun jo avauskauden jälkeen uutiset taloudellisista haasteita seuraavat toisinaan?

Ensimmäinen sesonki on toki aina haasteellinen, kun toiminta hakee vielä muotoaan. Espoolaiset löytänevät seuran vielä paremmin tulevaisuudessa, kunhan joukkue on pystynyt sementoimaan asemaansa kaupunkilaisten keskuudessa.

Se tosin vaatii aikaa, jota Unitedin toimistolla ei vaikuta olevan tuhlattavaksi. Tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta vauhti on ollut todella nopea. Mikäli korttitalon perusta on rakennettu huteralle pohjalle, niin sortumisvaara on ilmeinen.

Espoon kiekkoilun uuden tulemisen perusta pitäisikin muurata todella huolellisesti, jotta Bluesin virheet eivät toistuisi. Ellei jostain löydy taustalle poikkeuksellisen rahakkaita sponsoreita, jotka kuittaisivat tarpeen vaatiessa tappiot. Näitä ei tosin löytynyt Bluesinkaan taustalle, joten vaikea uskoa tilanteen muuttuneen. Muussa tapauksessa Salonoja joutuisi jälleen avaamaan lompakkoaan tappioiden kuittaamiseksi.

Niin, ja pitäisihän Unitedin se Mestiksen mestaruuskin voittaa, ennen kuin joukkue voi anoa liigalisenssiä. Ja tämän jälkeen siirtyminen pääsarjaan tapahtuisi vuoden siirtymäajan jälkeen, kuten liigalisenssin ehdoissa sanotaan. Näin ollen puheet espoolaisesta liigakiekkoilusta vuonna 2018 vaikuttavat kaukaa haetuilta.

Kansikuva: All Over Press