Kommentti: HIFK on keittänyt sekavan soppansa aivan itse

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki HIFK:n ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

VOITA MATKA SUPER BOWLIIN – Osallistu, niin saat riskittömän vedon

HIFK on ollut kuluvan viikon kuumin puheenaihe kotimaisessa kiekkokeskusteluissa. Niklas Bäckström avautui tilanteestaan maanantaina Ilta-Sanomissa. 39-vuotias maalivahti on ajautunut sivuraiteille helsinkiläisseurassa eikä tällä hetkellä harjoittele joukkueen mukana.

Vyyhti sai alkunsa elokuussa, kun Kevin Lankinen loukkaantui harjoituksissa. Lankisellä oli alla erinomainen kausi ja 22-vuotias torjuja oli lähtökohtaisesti HIFK:n ykkösvahti myös kuluvalla sesongilla. Hän joutui kuitenkin loukkaantumisen myötä sivuun kaukaloista useammaksi kuukaudeksi, mikä oli luonnollisesti valtava takaisku helsinkiläisille.

Seura päätti vahvistaa maalivahtiosastoaan Atte Engrenillä. Edelliset neljä kautta ulkomailla pelannut maalivahti teki HIFK:n kanssa yksivuotisen sopimuksen elokuussa.

Bäckström syytti IS:n haastattelussa HIFK:n urheilutoimenjohtajaa Tom Nybondasta valehtelusta. Kokeneelle veskarille ei oltu kerrottu rehellisesti Engrenin tilanteesta. Bäckströmille oli jäänyt kuva vain lyhyestä pestistä ja totuus loppukauden mittaisesta sopimuksesta oli selvinnyt vasta myöhemmin.

Ja soppa oli valmis. HIFK on tosin kehittänyt tämän sekavan keitoksen aivan itse.

On selvää, että menestystä jahtaava joukkue tarvitsee kaksi pätevää maalivahtia. Kuormitus on suurta, kun pelejä on ajoittain todella tiuhaan tahtiin.

Bäckströmin puheet pätkädiilistä ovat tosin mielenkiintoisia. Kiekkoareena uutisoi 01.08., että Engren loukkaantui harjoituksissa. Kolme päivää myöhemmin HIFK tiedotti Engrenin vuoden diilistä, joten kovin pitkään Bäckströmkään ei voinut olla pimennossa.

Engren ryöväsi syksyllä erinomaisilla otteillaan ykköstorjujan viitan harteilleen ja onkin pelannut Liiga-vahdeista kahdeksanneksi eniten. Peliminuutteja on kertynyt reilut 1850, kun taas Bäckström on joutunut tyytymään reiluun 300 minuuttiin.

Lankisen paluu kaukaloihin ei voinut tulla HIFK:lle yllätyksenä. Jo elokuun alussa, kun seura tiedotti Engrenin sopimuksesta, HIFK kertoi Lankisen toipumisajaksi noin neljä kuukautta.

Arvio piti lopulta todella hyvin paikkaansa, sillä Lankinen palasi tositoimiin 11.12., kun hän pelasi kauden avausottelunsa lainalla Ketterän paidassa Mestiksessä. HIFK-vahti torjui imatralaisjoukkueen maalilla myös kaksi päivää myöhemmin RoKia vastaan.

Kauden ensimmäisen ottelunsa Liigassa Lankinen pelasi joulutauon jälkeen vuoden toiseksi viimeisenä päivänä, kun hän torjui voiton KooKoosta. Paluunsa jälkeen 22-vuotias veskari on pelannut kolme HIFK:n neljästä ottelusta. Helsinkiläisten verkkoon on tehty näissä kolmessa ottelussa vain kaksi maalia.

HIFK:ssa tiedettiin, että Lankinen palaa kuvioihin joulukuussa. Tästä huolimatta seurassa ei valmistauduttu paluuseen mitenkään, vaan edessä oli tasapainottelu kolmen maalivahdin kanssa. Helsinkiläiset hämmensivät soppaa entisestään julkaisemalla Engrenin vuoden jatkosopimuksen vain päivän Lankisen kauden avausottelun jälkeen.

Bäckström vieritti vyyhdistä syyn Nybondaksen niskoille. Nybondas siirtyi syksyllä sivuun HIFK:n urheilujohtajan pestistä ja tilalle tuli marraskuun alussa Tobias Salmelainen. Vaikka nykyinen soppa ei saanutkaan alkuaan Salmelaisen aikana, niin hänellä olisi ollut kuukausi aikaa tehdä sopivia ratkaisuja maalivahtitilanteen ratkaisemiseksi. Tuore urheilujohtaja kertoi tosin tiistaina Ruudun haatattelussa, että HIFK tarvitsee kaikkia kolmea maalivahtiaan.

Maalivahdeista HIFK:n menestys ei tule jäämään kiinni, vaikka kolmikosta yksi vaihtaisikin maisemaa. Lisäksi mahdollisten loukkaantumisten varalla olisi Niilo Halonen. Potentiaalinen 19-vuotias maalivahti pelaa mainiota kautta HIFK:n A-nuorten riveissä ja pystyisi avaamaan luukkua loukkaantumisten sattuessa.

HIFK on keittänyt melkoisen sopan maalivahtien suhteen ja syylliset löytyvät vain peilistä. Bäckströmin avautuminen oli yllättävä ratkaisu keskellä kautta eikä sitä varmastikaan otettu ilolla vastaan seuran toimiston puolella. HIFK:lla olisi ollut kuukausia aikaan keksiä tilanteeseen kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, mutta näin ei käynyt. Lopputulos on nähtävillä Ruutu Urheilun maananteisessa haastattelussa, kun HIFK:n kasvatteihin sekä osaomistajiin lukeutuva Bäckström kyynelehti haastattelussa.

Kansikuva: All Over Press