Kommentti: Liialliset mainokset ovat tappaneet tunnelman Liiga-otteluissa

Vanhoina ”hyvinä aikoina” jääkiekko-otteluiden pelikatkoilla rokkenroll soi ja fiilis oli korkealla. Nykyään asia on toisin. Pelikatko on yhtä kuin mainoskatko. Pelin katketessa alkaa mainosten sarjatuli.

Mainoksia tulee monesti jopa useampi kuin yksi, ja musiikille ei tahdo jäädä enää sijaa pelikatkoilla. Se on iso sääli, ja toivon sydämestäni, että seurat tekevät tähän muutoksen edes pudotuspelien ajaksi. On häiritsevää, kuinka usein dj ehtii soittaa musiikkia vain muutaman sekunnin ajan, kunnes kiekko putoaa taas jäähän.

Tiedän, että mainokset ovat seuroille iso tulonlähde, mutta fakta on se, että ottelutapahtuma kärsii niistä. On raskasta kuunnella, kuinka joka jäähy, maali tai tapahtuma tuotteistetaan. Esimerkkinä, kun kiekko menee katsomoon: ”Karkasiko kiekko näkyvistäsi? Hanki nyt yksilöidyt lasit Femtolasikilta”, vai miten se menikään, ei kiinnosta. Minua kiinnostaa itse peli ja tunnelma jäähallilla, jota jo pelkästään voisin tulla aistimaan. Mainokset ovat niitä todellisia tunnelmantappajia. Haluan kuulla pelikatkoilla musiikkia, enkä varmasti ole ainoa lätkäfani, joka ajattelee samoin. Musiikki luo aivan eri tunnelmaa halliin kuin mainokset. Aivan sama onko se sitten teknoa tai rokkia.

Yleisö on helppo saada taputtamaan tai laulamaaan musiikin tahtiin, joka on oiva keino nostattaa otteluiden tunnelmaa. Nyt tämä elementti on lähes täysin poissa. Viime keväänä Tappara-fanit villiintyivät Hakametsässä aina täysin, kun EDM-kappale nimeltä ”Tsunami” soi. Samaisesta biisistä inspiroituneena tamperelainen yhtye Mansesteri teki yhteistyössä Tappara Fan Clubin kanssa kuuluisan Saravon Pekka -hittikappaleen. Tällaisia tarinoita jääkiekko tarvitsee lisää. Ihmiset haluavat paikan päällä olla todistamassa sitä, kuinka 7000 ihmistä huutaa ”Saravon Pekkaa”, eikä kuunnella mitään makkaramainoksia.

Musiikki vaikuttaa varmasti myös pelaajiin. Siitä saa extradraivia. Vai minkä takia pelaajat aina luukuttavat ennen ja jälkeen pelin pukukopissa musiikkia boomblastereistaan? Eikö mainoksia voisi vain näyttää erätauoilla tai Liigan virallisilla mainoskatkoilla? Se olisi ihan tarpeeksi. On surkuhupaisaa, kuinka halleihin on hankittu jättinäytöt jumbotroneihin, joista näytetään ennemmin mainoksia kuin esimerkiksi uusintana tilanne, josta äskeinen jäähy on puhallettu. Olen päivä päivältä enemmän sitä mieltä, että parasta ja aidointa tukemista on se, kun sponsorit eivät itse pyri esille julkisuuden avulla.

Kansikuva: All Over Press