Kommentti: Liigan otteluohjelmassa on paljon hyvää, mutta tutuista virheistä ei ole opittu

Liiga julkaisi perjantaina ensi kauden otteluohjelmansa. Se herätti varsinkin joukkueiden kannattajissa paljon hyviä tuntemuksia, sillä ottelut painottuvat viikonloppuihin. Sen sijaan tärkeimmät pelit taistellaan jälleen läpi hätäiseen tahtiin.

Liigan ensi kauden yleisin pelipäivä on lauantai, sillä runkosarjan 450 ottelusta peräti 157 eli vajaat 35 prosenttia pelataan lauantaina. Tässäkin on isoja eroja. Esimerkiksi Ässillä, Kärpillä ja KooKoolla on peräti 14 kotipeliä lauantaina, kun taas Pelicansilla vain seitsemän.

Torstaina ei pelata yhtä paljon kuin aikaisemmilla kausilla, vaan painopiste on siirtynyt perjantaihin. Tiistai on toiseksi yleisin pelipäivä, sillä otteluista 107 pelataan tiistaisin. Perjantai on 104 ottelullaan pronssisijalla. Torstaina pelataan 46 ottelua, kun taas keskiviikkona 35. Runkosarjassa on vain yksi ottelu sunnuntaina, kun Sport ja JYP kohtaavat 15.10. Maanantaisin ei pelata lainkaan pääsarjakiekkoa runkosarjan aikana.

Joukkueiden välillä on toki paljon eroja. Esimerkiksi HIFK pelaa keskiviikkona peräti seitsemän kotiottelua, kun taas Pelicans ei ainuttakaan. Kärpillä on vain kaksi kotipeliä perjantaina, kun vastaavasti Pelicansilla niitä on peräti 13. TPS pelaa 11 kotiotteluaan tiistaina, kun taas HPK:lla, Ilveksellä, SaiPalla ja Ässillä on tiistaisin vain viisi kotipeliä.

Otteluiden painottuminen viikonloppuihin on varmasti kannattajien mieleen, kun esimerkiksi vierasmatkoja on helpompi järjestää. Viikonlopun olettaisi olevan myös perheellisten mieleen, minkä lisäksi kotijoukkueet kiittävät mahdollisesti isommista kioskimyynneistä.

Sen sijaan pudotuspeleissä joukkueet joutuvat jälleen melkoiseen otteluruuhkaan. Olympialaisten myötä kausi otteluohjelman suhteen on varmasti ollut haasteita ja kausi alkaakin jo 8.9., viikkoa aikaisemmin kuin edellisellä kaudella. Liiga on olympiatauolla 18.-26.2., minkä lisäksi marraskuussa on yksi maajoukkuetauko sekä viikon mittainen tauko joulukuussa.

Tämäkään ei tosin selitä täysin pudotuspelien otteluohjelmaa. Runkosarjasta löytyisi varmasti jotain välejä, jotta kauden tärkeimpiä otteluita ei pitäisi pelata jopa epäinhimillisellä aikataululla. Erityisesti loppuotteluiden suhteen aikataulu on todella tiukka. Seitsemän finaaliottelua pelataan 12 päivän sisään. Näistä viisi viimeisintä ovat peräti kahdeksan päivän sisään.

Esimerkiksi NHL:ssä tahti on varsin erilainen. Nashvillen ja Pittsburghin väliselle finaalisarjalle on varattu 16 päivää. Panosten ollessa korkeimmillaan jokainen päivä merkitsee, joten pudotuspelejä ei pitäisi pelata peräkkäisinä päivinä, vaikka välimatkat eivät olekaan Amerikan luokkaa.

Liiga on ottanut askeleen oikeaan suuntaan, mutta ehkä vuoden päästä otteluohjelma on suotuisa myös pudotuspelien kannalta.

Kansikuva: All Over Press