Liigan voimasuhteet muuttuivat maajoukkuetauolla – Ässät kertaheitolla mitalikandidaatiksi 

Ruutu LogoLiiga palaa maajoukkuetauolta tiistaina viiden ottelun voimin. Voit katsoa kaikki ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liigan runkosarjasta on takana noin kolmannes ja alkurysäyksen jälkeen joukkueet vetäytyivät perinteiselle marraskuun maajoukkutauolle. Vaikka pelejä ei ollutkaan, niin monilla paikkakunnilla oltiin poikkeuksellisen aktiivisia ja voimasuhteet muuttuivat.

Varsinkin Porissa voidaan varmasti olla tyytyväisiä seurajohdon liikkeisiin tauon aikana. Ässien maalinteko oli ennen kauden alkua pienoinen kysymysmerkki, sillä joukkueessa ei ollut liikaa takuuvarmoja maalipyssyjä. Sami Lähteenmäki ja Maksim Matushkin ovat kuitenkin olleet syyskaudella erinomaisessa vireessä ja takoneet yhteensä 16 osumaa, minkä lisäksi seitsemän maalia iskenyt Antoine Laganiere on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi. Ässät onkin tehnyt kahdeksanneksi eniten maaleja, mikä on materiaaliin ja sarjasijoitukseen nähden kohtalaisesti.

Porilaisten osakkeet nousivat maajoukkuetauolla ryminällä. Ensin Ässät kotiutti Tapparassa flopanneen Jarno Kärjen. 23-vuotiaan hyökkääjän taival Tampereella ajautui sivuraiteille eikä reissusta jäänyt liialti kerrottavaa jälkipolville. Ässien kasvatti iski kolmella edellisellä kaudella yhteensä 42 osumaa porilaisille eivätkä ne taidot ole mihinkään kadonneet, joten Kärki on mainio lisä joukkueen hyökkäyskalustoon.

Todellinen pommi koitti kuitenkin lauantaina, kun Ässät julkaisi Sakari Salmisen palaavan Poriin pitkällä sopimuksella. Edellisen neljän kauden aikana KHL:ssä, Ruotsissa sekä Sveitsissä kiekkoillut Salminen on todella laadukas hankinta Liigaan ja nostaa roimasti Ässien osakkeita. Jyrki Aholla onkin käytössään jopa yksi sarjan laadukkaimmista hyökkäyskalustoista, varsinkin kunhan Simon Suoranta toipuu pelikuntoon.

Myös SaiPa vahvisti hyökkäystään tauon aikana. Lappeenrantalaiset ovat tehneet kolmanneksi vähiten maaleja, mutta joukkue on sarjataulukossa erinomaisesti seitsemännellä sijalla. Pete Quenneville on kuitenkin vielä toistaiseksi pienoinen kysymysmerkki. 23-vuotias hyökkääjä takoi viime kaudella Tanskan pääsarjassa 30 maalia 45 ottelussa, mutta kanadalaisen tilastot ovat muuten vaisuja juniorisarjoja lukuun ottamatta. Sopimukseen sisältyykin joulutaukoon kestävä koeaika, mikä oli erinomainen ratkaisu SaiPan seurajohdolta. Nyt joukkueelle jää aikaa reagointiin, mikäli Quenneville osoittautuu hutihankinnaksi.

Vaasassakin oli tauon aikana poikkeuksellisen vilkasta. Sport voitti taukoa edeltävistään 11 ottelustaan vain kaksi ja joukkue onkin sarjataulukossa neljänneksi viimeisellä sijalla. Tähän reagoitiin Vaasassa voimakkaasti ja joukkueen viime kauden paras pistemies Ville Viitaluoma sai lähteä. Ovea näytettiin niin ikää tolppien välissä epävarmasti esiintyneelle Rasmus Rinteelle, jonka paikkaajaksi saapui Jonathan Iilahti loppukauden mittaisella sopimuksella Jokipojista. Vaasalaiset vahvistivat hyökkäystään Andrew Kozekilla, joka on kiekkoillut Euroopassa jo edelliset viisi kautta. Kovaa jälkeä neljän kauden ajan EBEL-sarjassa takonut kanadalainen kiekkoili viime sesongin Saksan pääsarjassa, jossa syntyi 28 tehopistettä 50 ottelussa. 31-vuotiaan Kozekin sopimukseen sisältyy joulutaukoon kestävä koeaika.

HPK:n alkukausi on ollut niin ikään haasteellinen ja viidenneksi viimeinen sijoitus on karvas pettymys erinomaisen viime kauden jälkeen. Hämeenlinnalaiset vahvistivatkin hyökkäyskalustoaan Viitaluomalla. Kokeneella hyökkääjällä on varmasti hyvät muistot HPK:sta, sillä keskushyökkääjä takoi seurassa piste-ennätyksensä (18+38) kaudella 2012-13. HPK oli jo aiemmin vahvistanut hyökkäysosastoaan Jeremy Morinilla, joka saapui seuraan jo lokakuun lopussa.

Myös Tampereella oltiin maajoukkuetauolla hereillä, sillä Ilves nappasi takalinjoilleen ison annoksen kokemusta Mark Floodin muodossa. 33-vuotias puolustaja on kiekkoillut urallaan kolme kautta KHL:ssä, minkä lisäksi vyöltä löytyy 39 ottelua NHL:n puolella. Valtaosa urasta on sujunut kuitenkin AHL:ssä, jossa Flood on pelannut lähes 400 peliä. Ilves halusi kuitenkin minimoida riskit kanadalaisen suhteen ja sopimukseen sisältyy toistaiseksi voimassa oleva koeaika.

Maajoukkuetauko kestää kymmenen päivää, mutta monet joukkueet tekivät isoja liikkeitä alkukauden heikkouksien parantamiseksi. Luvassa onkin äärimmäisen mielenkiintoinen runkosarja, mikäli alakanttiin suorittaneet joukkueet pystyvät parantamaan vahvistusten myötä.

Kansikuva: All Over Press