Kiekkoraati: Ilves järisyttävän ison haasteen edessä: ”Pelaajisto leveämpi kuin Bull Mentulan hartiat”

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – katso pudotuspelit ilmaiseksi

Tappara ja Ilves kohtaavat 16 vuoden tauon jälkeen pudotuspeleissä. Luvassa on herkullinen taisto, kun suurin mestarisuosikki kohtaa kevään piristysruiskeen. Tämä sarja kiinnostaa varmasti Tampereen ulkopuolellakin eikä liene liioiteltua sanoa, että tästä keväästä tullaan puhumaan vielä vuosien päästä. Faneille.comin Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen kävivät läpi lähtökohtia tähän herkulliseen ottelupariin.

Mitkä ovat Tapparan vahvuudet?

JH: Tapparan pelaajisto on leveämpi kuin Bull Mentulan hartiat. Ratkaisijoita löytyy joka hyökkäysketjusta ja jopa puolustuksestakin. Tapparalla on hirmuinen rutiini viime kausina pudotuspeleistä, ja se on ollut parhaimmillaan keväisin. Runkosarjassa joukkue osoitti, että se pystyy nousemaan voittoihin parinkin maalin takaa.

EK: Onhan Tapparan materiaali aivan poikkeuksellinen. Kaikki neljä ketjua ovat tasaisen vahvoja, minkä lisäksi puolustuksestakin löytyy ruutia. Hallitseva mestari ei ole riippuvainen kenestäkään yksittäisestä pelaajasta eikä yksi tai parikin loukkaantumisesta tuntuisi vielä missään. Tähän kun lisätään läpi kauden loistavasti toiminut peli ja tuhoisan tehokas ylivoima, niin Tappara on ylivoimainen ennakkosuosikki tämän kevään pudotuspeleihin.

Minkälaiset mahdollisuudet Ilveksellä on kukistaa hallitseva mestari?

JH: En näe mitään syytä, miksi Tappara ei marssisi jatkoon. Asetelma on todellinen Daavid vastaan Goljat. Ilveksellä on se hyvä puoli, että se pääsee pelaamaan täysin vapautuneesti. Joukkueella ei ole mitään hävittävää. Viime viikkojen flow on kasvattanut itseluottamuksen tappiin ja myös fanit ovat ottaneet paikkansa joukkueen takana. Fanien tuki menee kuitenkin vähän hukkaan, koska juuri saman kaupungin joukkue on vastassa. Maalivahti Antti Lehtosen on jatkettava viime viikkojen tasollaan. Kun pelit pysyvät tasaisina, Ilveksellä on mahdollisuus ihmeisiin. Ilveksen pitää myös yksinkertaisesti pysyä pois jäähyaitiosta, missä joukkue on onnistunutkin viime aikoina mainiosti. Tapparalla on kaksi niin kovaa viisikkoa marsittaa jäälle. Ilves ei saa päästää Tapparaa voitoissa karkumatkalle. On heidän etunsa, että he ovat todennäköisesti ensimmäisestä vaihdosta alkaen hereillä, sillä he ovat käytännössä pelanneet jo pudotuspelejä viime viikot, kun taistelivat sijoituksensa kympin sakkiin.

EK: Ilveksen suurin etu on kenties sarjan tämän hetken kuumin maalivahti Antti Lehtonen. 23-vuotias maalivahti lipsautti Ässiä vastaan avausottelussa yhden helpon maalin, mutta tämän jälkeen Ilveksen maali pysyi muurattuna. Lisäksi Ilveksen etuna on ensimmäiset ottelut. Erityisesti avausottelu nousee suureen asemaan ja tässä vihreäpaidoilla on iso mahdollisuus ryöstöön. Joukkue on kovassa vireessä ja huuma joukkueen takana on valtaisa. Se pitää pystyä hyödyntämään heti alusta lähtien.

Ketä pelaajia tässä sarjassa kannattaa ottaa seurantaan?

JH: Jo aiemmin mainitsemani Ilves-vahti Lehtonen on nyt parrasvaloissa. Hän on todennäköisesti Ilveksen tärkein pelaaja, jonka pitää pystyä pitämään pelit vähämaalisina. Ilves ei saa joutua ”maalintekokilpailuun.” Tapparan takalinjoilta odotan Valtteri Kemiläiseltä vahvaa kevättä. Puolustaja on löytänyt taas tasonsa aivotärähdyksen jälkeen, ja hän on todellinen pelote Kirvesrintojen ykkösylivoiman viivassa. Kemiläinen osaa toimittaa kiekon maalille asti. En ihmettelisi yhtään, jos hän voittaisi puolustajien pistepörssin pudotuspeleissä.

EK: Otto Koivula ratkaisi Ilvekselle useita kamppailuja runkosarjassa ja kauden tärkeimmillä hetkillä katseet kohdistuu häneen. Miten ison roolin 18-vuotias hyökkääjä on valmis ottamaan? Michael Keräsen runkosarja meni kohtalaisesti, mutta nyt hänen on pystyttävä osoittamaan olevansa 100 000 euron sakon arvoinen. Tapparan puolelta kannattaa ottaa seurantaan Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen, vielä kun kaksikko Suomessa pelaa.

Sarjan ratkaiseva tekijä?

JH: Uskon, että Tappara ratkaisee sarjan yksinkertaisesti rutiinilla. Tämä ei ole vielä se Ilveksen kevät. Joukkueen tarvitsee pysyä Karri Kiven johtamana kasassa vielä pari kautta, ennen kuin näen, että se on valmis pelaamaan välierissä finaalipaikasta.

EK: Ilves pitkää sitkeästi kampoihin ja haastaa Tapparan miehekkäästi, mutta hallitseva mestari on yksinkertaisesti liian kova vastustaja. Tapparalta löytyy niin valtavasti tulivoimaa hyökkäyskalustosta, että Lehtosen on pelattava aivan käsittämätön sarja, jotta Ilves pystyisi etenemään jatkoon. Ilveksen aika koittaa vielä, mutta vielä tänä vuonna se ei ole.

Kumpi etenee puolivälieriin?

JH: Tappara etenee välieriin voitoin 4-1.

EK: Kaikkien muiden paitsi Tapparan kannattajien sympatiat lienevät Ilveksen puolella, mutta Tappara jatkaa matkaansa välieriin voitoin 4-2.

Jännitys tiivistyy Liigassa, kun puolivälierät pyörähtävät käyntiin tiistaina. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaMikäli sinulla ei ole vielä Ruutua, niin saat koodeja kätevästi käyttöösi täältä. 

Kansikuva: All Over Press