Matt Generous – HIFK:n puolustuksen uusi isäntä

HIFK:n uusi hankinta Matt Generous pelasi ensimmäistä kertaa uuden kotiyleisönsä edessä tiistaina Kärppiä vastaan. Ottelun tulos ei ollut amerikkalaiselle mieluisa, sillä Kärpät vei lisäpisteen voittomaalikisan jälkeen lukemin 4-3 – siitä huolimatta Generousin uusi joukkue esitti hyviä otteita sarjakärkeä vastaan.

Vaasassa alkukauden pelannut romuluinen puolustaja Matt Generous siirtyi viime viikolla Sportista Helsinkiin IFK:n riveihin. HIFK on kolmas joukkue ja Helsinki kolmas kaupunki Generousille Suomessa. Ennen Vaasaa mies vaikutti Raumalla Lukon riveissä muutaman vuoden verran.

– Helsinki on suuri kaupunki verrattuna Vaasaan ja varsinkin Raumaan, jossa aiemmin pelasin. Rauma oli pienen pieni kaupunki verrattuna tähän. Minulle on kyllä totuttelemista tähän, Generous myönsi.

Uusi pakki on otettu hyvin vastaan Helsingissä. Uusista pelikavereista on ollut miehelle runsaasti apua. Varsinkin totutellessa suurimpaan kaupunkiin, joka Suomesta löytyy.

– He ovat auttaneet minua paljon. He ovat esitelleet minulle kaupunkia ja vieneet minua lounaalle. Vastaanotto ollut todella ystävällistä, Generous kiittelee joukkuekavereitaan.

HIFK:lla oli tilausta Generouksen kaltaiselle pelaajalle eikä miehellä ollut mitään sitä vastaan, että hän siirtyisi Helsinkiin. Vaasassa pudotuspelimahdollisuudet olivat jo menneet ja kausi loppuisi runkosarjaan. Helsingissä edessä olisi toisenlaisia haasteita.

– Tämä on minulle hyvä tilaisuus. Joukkue on yksi pudotuspelihaastajista ja se on yksi isoimmista syistä olla täällä, Generous kertoi.

Itse joukkueiden eron yhdysvaltalainen näkee siten, että pelisysteemi on erilainen HIFK:ssa ja Vaasassa pelaajat ovat nuorempia kuin Helsingissä. IFK:n joukkue on kokeneempi kuin vaasalaisten, joka on tietenkin luonnollista, koska Sport on sarjanousija.

Ensimmäinen erä tahmeaa

Kärpät olivat ensimmäisessä erässä niskan päällä ja se pisti punaiset puhaltelemaan

Kärpät olivat ensimmäisessä erässä niskan päällä ja se pisti punaiset puhaltelemaan

Itse ottelussa HIFK oli vastaantulija ottelun ensimmäisessä erässä, kun Kärpät iski kaksi maalia heti erän alkuun. Ensimmäisen erän loppupuolella kotijoukkue pääsi jo hieman mukaan otteluun ja toinen erä olikin sitten jo HIFK:n heiniä.

– Ensimmäisessä erässä jäimme hieman telineisiin ja niin hyvää joukkuetta vastaan kuin he ovat, ei niin saisi käydä, Generous analysoi.

Siitä huolimatta HIFK nousi tasoihin toisessa erässä ja Kärppien siirryttyä kolmannessakin erässä johtoon, onnistuivat punapaidat vielä tasoittamaan ja viemään ottelun voittomaalikilpailuun. Siellä sitten tuli noutaja Joonas Donskoin ja Sebastian Ahon muodossa. Vaikka tänään tulikin takkiin kärkijoukkueelta, niin siitä huolimatta Generous luottaa tulevaisuuteen.

– Meillä on yhdeksän ottelua jäljellä ja jokainen ottelu tulee olemaan meille tärkeä. Meidän täytyy ottaa voittoja ja sillä tavalla menemme pudotuspeleissä pitkälle, Generous tietää.

Seurahistorian tuntemus hakusessa

Matt Generous on ollut Suomessa kolme kautta ennen tätä ja hän on oppinut tuntemaan suomalaisia joukkueita. HIFK:ta vastaan Generous on ehtinyt jokusen ottelun pelailemaan ja tietää millaisesta joukkueesta on kysymys.

– Joka kerta kun olen pelannut IFK:ta vastaan, on peli ollut hyvin hyökkäyspitoista. Täällä on hyvä fanikunta ja peleissä on tunnetta sekä ne ovat hyvin fyysisiä pelejä, Generous valaisi.

HIFK on perinteinen seura ja seurassa on paljon traditioita, joita pelaajien tulee tietää. Aivan kaikki traditiot eivät ole Generouksella vielä selvillä, mutta päivä päivältä hän oppii enemmän niistä.

– HIFK on iso joukkue liigassa ja moni ihminen tietää myös kotona IFK:n. On hienoa olla osa tätä joukkuetta ja seuraa, Generous kertoo.

Opeteltavaa miehellä silti riittää vielä vaikka kuinka ja paljon seurasta, sillä perinteisellä seuralla on useita legendaarisia pelaajia, mutta vain yksi nimi tuli miehelle mieleen.

– Niitä on paljon. Eikö Ville Peltonen ole yksi niistä, Generous vastaa epäröiden.

Vieressä istuva pelikaveri toteaa, että hänen on vain opeteltava niitä lisää.