Kommentti: Sarjataulukon poikkeuksellinen tilanne langettaa synkän varjon Liiga-keväälle

Ruutu LogoVoit seurata Liigan kaikki kamppailut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Liigan runkosarjasta on vielä reilu kolmannes jäljellä. Tästä huolimatta pääsarjan yllä on kevättä ajatellen synkkä varjo, mikä ei varmasti miellytä Liigan ystäviä.

Liigan sarjataulukko on ollut läpi kauden todella tasainen. Ainoa ongelma on, että se on jakautunut kolmeen eri ryhmään.

TPS, Kärpät, Tappara ja JYP ovat miehittäneet kärkisijat ja kamppailu runkosarjan voitosta tulee olemaan erittäin kiivas. Tiukin taisto tultaneen kuitenkin käymään viimeisistä suorista paikoista puolivälieriin, sillä keskikasti on poikkeuksellisen tiivis. Sijat 5-10 ovat kahden pisteen sisällä toisistaan. Tämä lupaa hyvää loppukautta ajatellen.

Sen sijaan sarjataulukon häntäpää on jäänyt muiden vauhdista paljon. Sijalla 11 oleva KooKoo on jo 13 pisteen päässä pudotuspelipaikasta. HPK pitää hallussaan jumbosijaa kymmenen pisteen erolla KooKoohon.

KooKoon, Ilveksen, Sportin, Jukurien ja HPK:n putoaminen pudotuspelikelkasta jo nyt ei lupaa hyvää loppukautta ajatellen. Suljetun sarjan myötä tyhjennysmyynnit ovat muodostuneet tavaksi paikata heikon kauden kuluja. Eikä tästä joukkueita pidä syyttää. Miksi pitää kallista kokoonpanoa, kun vaaraa putoamisesta ei ole? Samalla voi antaa lisää vastuuta pelaajille, jotka jatkavat joukkueessa myös ensi kaudella. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Esimerkiksi SaiPan viime kausi oli todella synkkä ja joukkue sijoittui sarjataulukon viimeiselle sijalle. Lappeenrantalaiset kauppasivat avainpelaajiaan muualle, millä seura paikkasi synkän kauden kuluja. SaiPa tekikin katastrofikaudellaan voittoa lähes 200 000 euroa, vaikka esimerkiksi yleisömäärät jäivät reilusti tavoitteesta.

Kuten Kiekkoareena -sivusto nosti kuluvalla viikolla esille, Liigan siirtoikkuna on tällä kaudella olympialaisten takia auki poikkeuksellisen pitkään. Nyt joukkueet voivat tehdä siirtoja 1. maaliskuuta asti. Tämän jälkeen sarjassa pelataan yhteensä enää kuusi kierrosta. Tämä ei varmastikaan vähennä häntäpään joukkueiden haluja keventää kuluja.

Tyhjennysmyynnit ovatkin jo osittain alkaneet. Sport vuokrasi kapteeninsa Markus Kankaanperän loppukaudeksi HIFK:n riveihin. Ilveskään ei lopulta tehnyt diiliä pirteähkösti esiintyneen Bill Thomasin kanssa, vaan kuudessa ottelussa tehot 2+1 iskenyt hyökkääjä sai jatkaa matkaansa kuukauden Tampereella vietetyn jakson päätteeksi. Tätä tosin ei suoranaisesti voi laskea tyhjennysmyynteihin, vaikka Thomas Ilveksen kokoonpanoa olisikin vahvistanut.

Kaksijakoinen kevät

Vaikka 13:n pisteen ero viivan yläpuolella ei välttämättä kuulosta isolta, niin eron kurominen on valtavan työn takana. Edellisen viiden kauden aikana kymmenes sija on irronnut matalimmillaan 82 pisteellä Ilvekselle viime kaudella. Edes tämän pistemäärän saavuttaminen vaatisi, että KooKoo keräisi lopuista 22 ottelustaan keskimäärin 1,63 pistettä iltaa kohden. Vain sarjataulukon neljä kärkijoukkuetta ovat kyenneet vähintään tähän keskiarvoon. Kahdella viimeisellä sijalla olevien HPK:n ja Jukurien pitäisi kerätä lähes kaksi pistettä ottelua kohden. Tähän ovat toistaiseksi pystyneet vain TPS ja Kärpät.

Kurssin muuttaminen kesken vaisusti sujuneen kauden on äärimmäisen haastavaa. Lisäksi kymmenen joukossa ei ole juurikaan joukkueita, jotka olisivat ylisuorittaneet ja voisivat mahdollisesti sulaa rajusti kevään aikana.

Loppukauden aikana on siis luvassa reilusti panoksettomia otteluita, kun pudotuspelihaaveensa menettäneitä joukkueita on poikkeuksellisen paljon. Tätä tosin tasoittaa hieman se, että kärkikymmenikön osalta sarjataulukko on äärimmäisen tasainen ja kamppailu sijoituksista tulee olemaan äärimmäisen kiivasta. Näin ollen panosta riittää useimmissa otteluissa, vaikka kolmasosa joukkueista olisikin ulkona pudotuspelitaistelusta.

Todennäköiset tyhjennysmyynnit tosin vääristävät kilpailua. Mikäli jokin seura paikkaa talouttaan reilusti kauppaamalla avainpelaajiaan, niin on täysin eri asia kohdata kyseinen joukkue esimerkiksi nyt kuin aivan loppukaudesta.

Runkosarjan viimeisestä kolmannesta sopii odottaa kaksijakoista. Kymmenestä kärkisijasta tullaan käymään todella kuuma taisto, kun taas kolmasosa joukkueista on suunnannut katseensa jo ensi kauteen.

Kansikuva: All Over Press