Kausitodistus: KooKoo – Vastoinkäymiset päihittivät jälleen kouvolalaiset

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut aina Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille Manchester Unitedin ja Arsenalin väliseen otteluun

Kouvolassa vietettiin kausi jälleen synkissä merkeissä. KooKoon nippu meni kesällä todella uusiksi, mutta menestys pysyi yhtä heikkona. Loukkaantumiset näyttelivät jälleen suurta roolia KooKoon kaudessa ja sesonki päättyi sarjataulukon toiseksi viimeiselle sijalle.

Maalivahdit

KooKoo lähti kauteen tutulla maalivahtikaksikolla, kun Juha Järvenpää oli toipunut loukkaantumisestaan. 28-vuotias torjuja kantoikin ykkösvahdin viitan harteillaan ja pelasi lopulta 40 ottelussa. Ehjä sesonki sai tosin ikävän päätöksen, kun Järvenpäällä pimeni runkosarjan kolmanneksi viimeisessä pelin ja miehelle tuomittiin kolmen ottelun pelikielto hajonneen mailan heittämisestä katsomoon.

Järvenpään osalta kautta voidaan pitää pienoisena pettymyksenä. Miehen edellinen täysi kausi antoi odottaa enemmän, mutta Järvenpään otteita vaivasi epätasaisuus. Toki KooKoon puolustuksen takana ei ollut helpointa pelata, mutta päättynyt sesonki oli 28-vuotiaalle Ässien kasvatille todellinen näyttöpaikka ykköstorjujana. Ja vaikka puolustuksen suhteen olikin ongelmia, niin Järvenpää ei pystynyt tuomaan kouvolalaisille aivan sitä kaivattua tasaisuutta, mitä joukkue olisi ehdottomasti maalivahdiltaan tarvinnut.

Samu Perhonen hoiti kakkosvahdin roolin moitteettomasti. 23-vuotias maalivahti torjui 23 ottelussa ja torjuntaprosentti jäi komeasti lukemiin 91,13. Vastuuta irtosi varsinkin kauden jälkimmäisellä puolikkaalla: Perhonen pelasi peräti 18 ottelua joulukuun jälkeen.

Puolustus

KooKoon puolustus meni kesällä lähes täysin uusiksi ja joukkueen uudet hankinnat onnistuivat pääosin hyvin. Varsinkin Jake Newtonista osoittautui todelliseksi helmeksi. Kaudella 2015-16 Sportissa pelannut puolustaja nousi pelipaikkansa eliittiin ja takoi KooKoolle 52 ottelussa 35 tehopistettä. Amerikkalaisen tie vei helmikuun puolessa välissä Jyväskylään ja Newton sijoittui lopulta puolustajien pistepörssin viidennelle sijalle.

Muista ulkomaalaispuolustajista myös Emil Kristensen täytti ruutunsa. Robin Jacobssonin kausi jäi vastaavasti suutariksi vakavan loukkaantumisen myötä ja otteluita kertyi lopulta vain kymmenen.

Loukkaantumisten myötä KooKoon puolustuksessa oli paljon liikehdintää kauden mittaan. Tämän myötä osa pelaajista joutui odotettua isompaan rooliin. Tämä tosin näkyi tuloksissa, sillä kouvolalaisten verkkoon tehtiin toiseksi eniten maaleja heti Sportin jälkeen. KooKoon verkko heilui 60 ottelussa peräti 198 kertaa.

Todelliset huippuonnistujat jäivät Newtonin lisäksi vähiin. Monet pelaajat saivat arvokasta kokemusta pääsarjasta, mutta menestyminen olisi vaatinut laajempaa pakistoa.

Jake Newton takoi KooKoolle 35 pistettä 52 ottelussa ja nousi Liigan puolustajien eliittiin. Kuva: AOP

Hyökkäys

KooKoossa tapahtui viime kauden päätteeksi isoja muutoksia myös hyökkäyksen suhteen, kun Tuomas Tuokkola muovasi joukkuetta mieluisakseen. Moni tuoreista hankinnoista osuikin nappiin. Tästä huolimatta KooKoo teki vain 142 maalia, yhdeksän enemmän kuin vähiten osumia iskenyt Jukurit.

Michael Keränen palasi tutussa valmennuksessa neljän vuoden takaiselle tasolleen. 28-vuotias Tapparan kasvatti osoitti olevansa mitat täyttävä ykkössentteri Liigaan, mutta murheena olivat ilkeät loukkaantumiset. Keräsen saldona oli 38 tehopistettä 39 ottelussa, kunnes hänet kaupattiin helmikuun lopulla Sveitsiin.

Miikka Pitkänen osoittautui niin ikään mainioksi hankinnaksi kouvolalaisilta. Maisemanvaihto teki hyvää Kuopiossa pieneen rooliin jämähtäneelle hyökkääjälle, joka pisti piste-ennätyksensä täysin uusiin lukemiin. Monipuolinen hyökkääjä saalisti 58 ottelussa 33 tehopistettä

Myös Patrick Bjorkstrand ja Toni Kähkönen onnistuivat tuoreista nimistä mainiosti. Kesken kauden tulleista hankinnoista Malte Strömwall lunasti välittömästi paikkansa joukkueen avainpelaajien joukosta. Ruotsalainen takoi 37 ottelussa 14 osumaa, millä irtosi kolmas sija kouvolalaisten sisäisessä maalipörssissä. Edellä olivat ainoastaan 16 kertaa osunut Keränen sekä 15 osumaa iskenyt Pitkänen.

Aivan kaikki hankinnat eivät kuitenkaan osuneet nappiin. Esimerkiksi Siim Liivikiä ja Eetu Pöystiä kohtaan oli varmasti kovemmat odotukset Kouvolassa, vaikka duo kärsikin loukkaantumisista. Myös kesken kauden saapuneen Henrik Koiviston panos jäi vaisuksi.

Kokonaisuus

KooKoon kausi oli jälleen takaiskuja täynnä. Loukkaantumiset näyttelivät suurta roolia ja kouvolalaisilla oli ajoittain hankaluuksia saada täyttä kokoonpanoa kaukaloon. Vain neljä KooKoon pelaajaa pelasi vähintään 55 ottelua, mikä oli toiseksi pienin lukema heti HPK:n jälkeen. Tilanne korostui entisestään, kun KooKoo kauppasi loppukaudesta avainpelaajiaan. Tuokkolan suojatit sinnittelivät sesongin loppuun kolmella kentällisellä ja joukkue ei saanut pistettäkään kauden 11 viimeisestä ottelustaan.

KooKoon joukkueessa oli potentiaalia, mutta kouvolalaiset eivät päässeet juurikaan pelaamaan parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan. Kun joukkueen materiaali oli muutenkin kapea, niin nuoret pelaajat joutuivat isoihin saappaisiin. KooKoon selkäranka katkesi toisinaan helpostikin ja joukkue hävisi peräti 11 ottelua vähintään neljällä maalilla.

Myös kotiotteet olivat luvattoman heikkoja. KooKoo voitti 27 viimeisestä kotiottelustaan vain kolme varsinaisella peliajalla. Tämä alkoi näkyä myös yleisömäärissä ja KooKoon toiseksi viimeistä kotiottelua oli katsomassa vain 2292 katsojaa.

Arvosana: 6

KooKoo sinnitteli hyvin, mutta kokoonpanon rajallisuus tuli liian monesti vastaan. Joukkue kamppaili varsinkin syksyllä esimerkillisesti, mutta loukkaantumiset vesittivät viimeistään kauden ja kevätkausi oli pelkkää kosmetiikkaa. Sesongista ei voi kuitenkaan antaa edes kohtalaista arvosanaa, mikäli se päättyy 11 ottelun tappioputkeen ja sarjataulukon toiseksi viimeiseen sijaan.

Tulevaisuus

Tuomas Tuokkola jatkaa joukkueen päävalmentajana, mikä on lähtökohtaisesti hyvä asia. Tuokkola on pätevä valmentaja ja tuleva kausi on hänen toinen kokonainen päävalmentajana kouvolalaisten peräsimessä. Tulostakin pitäisi siis tulla.

KooKoo uudistui paljon viime kesänä, ja sama voi olla edessäkin tällä kertaa. Joukkueen runko pysynee samaa, mutta liikennettä lienee luvassa paljonkin. Kouvolalaisilla on olemassa sopimukset vain kuuden puolustajan ja viiden hyökkääjän kanssa. Vaikka jatkosopimuksia tulisikin, niin varsinkin avainpelaajien osalta tilanne on vielä täysin auki, koska KooKoo kauppasi tähtipelaajiaan muualle jo kevään aikana. Esimerkiksi Jake Newtonin ja Michael Keräsen jatkaminen Kouvolassa olisi kuitenkin ollut epätodennäköistä, vaikka heitä ei olisi myyty.

Uudistuminen ei ole välttämättä lainkaan haitaksi, sillä KooKoon sesonki oli niin heikko. Nyt Kouvolassa pystytään reagoimaan heikkoihin osa-alueisiin paremmin, kun ei ole ylimääräisiä jatkosopimuksia rasittamassa budjettia.

Kausitodistukset 2017-18:

15. Sport – Vaasalaiset jäivät pudotuspelijunasta jo ensimmäisellä asemalla

Kansikuva: All Over Press