Kommentti: Tappara on löytänyt polttavaan kysymykseen päivänselvän vastauksen

Liigan runkosarja alkaa kääntyä loppusuoralle ja kauden tärkeimmät pelit lähestyvät. Muutamilla joukkueilla on vielä ratkaistavinaan polttavia kysymyksiä, mutta hallitseva mestari Tappara lähestyy pudotuspelejä poikkeuksellisen hyvistä asetelmista.

Dominik Hrachovina väläytteli jo viime kaudella, mutta jäi lopulta Tomi Karhusen varjoon oululaisen torjuessa Tapparan lopulta mestariksi asti. Tappara lähti kuluvaan kauteen jälleen vahvalla maalivahtikaksikolla, kun hallitseva mestari nappasi kaksi edellistä kautta TPS:ssa torjuneen Teemu Lassilan riveihinsä.

Hrachovina kantoi ykköstorjujan viittaa koko syyskuun, mutta lokakuussa meno alkoi hieman hyytyä. Samalla Lassila sai muutaman pelin alleen ja 33-vuotias maalivahti pelasi erinomaisesti. Lokakuun loppuun mennessä Lassila päästi keskimäärin yhden maalin ottelua kohden ja pysäytti kiekot 96,21 prosentin varmuudella.

Vaikutti siltä, että jo kuudetta kauttaan tamperelaisten organisaatiossa pelaava Hrachovina jäisi jälleen kokeneemman torjujan varjoon. Tshekkiläisen pelko on kuitenkin osoittautunut turhaksi. Marraskuusta eteenpäin Tapparan tilanne maalivahtien suhteen on ollut poikkeuksellisen selvä.

Lassilan torjuntaprosentti on ollut marraskuun alusta lähtien 90,11 ja selän taakse on uponnut keskimäärin 2,9 maalia ottelua kohden. Ero on melkoinen, kun alkukaudella vastaavat lukemat olivat 96,21 ja 1,0. Edellisestä kymmenestä Lassilan aloittamasta ottelusta Tappara on voittanut varsinaisella peliajalla vain neljä. Kokenut maalivahti on vaihdettu kahdesti pois maalilta ja jokaisessa ottelussa selän taakse on uponnut vähintään yksi maali. Monien huipputorjuntojen vastapainoksi Lassila on päästänyt otteluissa usein yhdestä kahteen helppoa laukausta taakseen.

Hrachovinalla kurssi on ollut päinvastainen. Tshekkiläisen aloittamista 17 edellisestä ottelusta Tappara on hävinnyt varsinaisella peliajalla vain yhden. Hrachovinan torjuntaprosentti on ollut 92,58 ja vastustajat ovat tehneet keskimäärin vain 1,77 maalia ottelua kohden.

Tapparalla on nyt selkeä tilanne maalivahtien suhteen. Hrachovina on päivänselvä ykkösvahti, kun kauden tärkeimmät pelit lähestyvät. Hallitsevan mestarin tilanne maalivahtien suhteen on poikkeuksellisen hyvä, kun taustalla on kokenut maalivahti, mikäli Hrachovina sattuisi loukkaantumaan tai paineet osoittautuisivat liian koviksi.

Tällä kaudella kärkijoukkueiden maalivahtitilanteet ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia, sillä monella on selkeä ykkösmaalivahti vielä hakusessa. Esimerkiksi HIFK:lla (Kevin Lankinen ja Niklas Bäckström), JYPillä (Pekka Tuokkola ja Juho Olkinuora) sekä TPS:lla (Aleksandar Georgijev ja Oskari Setänen) on vielä ratkaistavanaan, että kumpi kaksikosta ottaa joukkueen kantaakseen kevään koittaessa.

On tietysti mahdollista menestyä myös tasaisella maalivahtikaksikolla, vaikka se onkin harvinaisempaa kuin selkeällä ykkösmaalivahdilla. Esimerkiksi Kärpät kaudella 2014-15, TPS 2009-10 sekä JYP 2008-09 kuittasivat mestaruudet nimenomaan vahvan maalivahtikaksikon avulla.

Tappara ei tämän kysymyksen kanssa kuitenkaan joudu enää painimaan. Joukkue lähtee pudotuspeleihin suurimpana mestarisuosikkina ja maalivahtipelistä menestys ei tule ainakaan jäämään kiinni.

Unibet tarjoaa kattavan kerroinvalikoiman Liigaan – kierroksen kertoimet löydät täältä!

Liiga jatkuu tänään seitsemän ottelun kierroksella. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press