Kommentti: TPS sai kirsikan kakun päälle – konkarit helpottavat noviisipäävalmentajan taakkaa

Ruutu LogoVoit katsoa kakki Liiga-ottelut myös ensi kaudella tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelusta.

TPS yllätti jo viime syksyllä ilmoittamalla, että Ari-Pekka Selin ei tule jatkamaan joukkueen peräsimessä. Turkulaisten ympärillä on ollut pettymykseen päättyneen kauden jälkeen pienoisia kysymysmerkkejä, mutta viimeistään Tomi Kallion jatkosopimus palautti rauhan maahan.

TPS on ollut kovassa nousukiidossa pari edellistä vuotta. Kolmen peräkkäisen toiseksi viimeisen sijan jälkeen turkulaiset onnistuivat nousemaan takaisin pudotuspeleihin kaudella 2015-16, kun joukkue sijoittui Ari-Pekka Selinin avauskaudella seitsemänneksi runkosarjassa. Tie nousi lopulta kuitenkin pystyyn puolivälierissä Kärppiä vastaan. Viime kaudella TPS sijoittui runkosarjassa peräti toiseksi, mutta sesonki päättyi rajuun pettymykseen puolivälierissä HIFK:n käsittelyssä. Turkulaiset olivat kuitenkin palanneet sinne päähän sarjataulukkoa, minne perinteinen joukkue resursseineen kuuluu.

Olikin yllättävää, että TPS ilmoitti jo viime vuoden syksyllä, että Selin ei tule jatkamaan joukkueen peräsimessä, koska Palloseura ei käyttänyt päävalmentajan sopimuksessa ollutta optiovuotta.

Turkulaiset palkkasivat päävalmentajakseen Kalle Kaskinen, joka valmensi viime kaudella TPS:n A-nuoria sekä oli mukana Leijonien valmennuksessa. 43-vuotias turkulainen on ollut aikaisemmin urallaan muun muassa Jokereiden apuvalmentaja sekä toiminut useita kausia nuorten maajoukkueiden valmennuksessa.

Kokemus nuorten pelaajien kanssa toimimisesta sekä kehittämisestä on ehdottomasti hyvä asia TPS:n kannalta, sillä joukkueessa on paljon potentiaalisia nuoria pelureita. Paineet ovat kuitenkin suuret. Selin onnistui palauttamaan TPS:n pudotuspelijoukkueeksi ja turkulaisten tähtäin on ensi kaudellakin korkealla.

Kaskinen on päävalmentajana tuore nimi, mutta hän tulee saamaan apuja kokeneilta apureilta, ainakin pelaajaurissa mitattuna. Kaskisen apuvalmentajina toimivat mittavat urat kiekkoilleet Kimmo Rintanen ja Sami Salo, minkä lisäksi Saku Koivu aloitti uudessa roolissa TPS:n kehitysjohtajana.

TPS:ltä löytyy reilusti kokemusta penkin takaa, mutta siitä ei tule olemaan puutetta kaukalossakaan. Siitä pitävät huolen muun muassa yli 35-vuotiaat Henrik Tallinder, Eric Perrin, Ilari Filppula ja Eric Perrin.

Turkulaiset onnistuivat kiinnittämään ensi kauden tärkeimmän palasensa kuitenkin vasta hiljattain, kun seura julkaisi Tomi Kallion vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

40-vuotias Kallio oli viime kaudella TPS:n paras pelaaja. 40-vuotias joukkueensa kapteeni takoi 59 ottelussa peräti 50 tehopistettä, mikä oli neljänneksi eniten Liigassa. Tämän lisäksi Kallio johti joukkojaan esimerkillisesti ja teki kentällä kaikkensa voittojen eteen. Nuorten pelaajien on helppoa ottaa isoja kehitysaskeleita taistelevan seuralegendan rinnalla.

Jo viime kaudella sekoitus kokemusta ja nuoruutta. TPS:llä on riveissään paljon vanhemman ikäluokan pelaajia, mutta tämä ei näkynyt kaukalossa missään nimessä negatiivisesti, vaan päinvastoin. Jasper Lindsten, Patrik Virta ja kumppanit astuivat parrasvaloihin kokeneiden herrojen rinnalla.

Kaskinen oli turkulaisilta yllättävä veto päävalmentajaksi, koska Selin oli onnistunut palauttamaan uskottavuuden Palloseuran ympärille. Nyt TPS on vedenjakajalla. Legendaarisen seuran on pystyttävä jatkamaan noususuhdannettaan, koska menestys on karttanut Turkua käytännössä koko 2000-luvun yhtä kautta lukuun ottamatta. Joukkueen kokenut kaarti helpottaakin varmasti nuoren päävalmentajan paineita ja taakkaa. TPS:lle onkin jälleen mainiot lähtökohdat kauteen, pelkästään Kallion jatkamisen myötä.

Kansikuva: All Over Press