Kommentti: Liigan upea finaalisarja jää historiankirjoihin aivan vääristä syistä

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Liigan kausi lähestyy loppuaan, kun mestari on selvillä viimeistään perjantaina. Tappara on lähellä mestaruuden uusimista, sillä tamperelaiset johtavat KalPaa voitoin 3-2. Molemmat joukkueet ovat pelanneet huimat kaudet ja finaalisarja on tarjonnut yleisölle loistavaa jääkiekkoa, mutta suurimmat otsikot ovat tulleet aivan vääristä asioista.

Tappara ja KalPa ovat pelanneet loistavat kaudet, kuten jo finaalipaikat osoittavat. Tapparaa pidettiin jo syksyllä yhtenä suurimmista mestarisuosikeista ja tamperelaiset pystyivät vastaamaan huutoon. Hallitseva mestari kuittasi nimiinsä suvereenin runkosarjan voiton ja pelasi hämmästyttävän korkealla tasolla heti syksystä alkaen. Oikeastaan ensimmäinen pieni notkahdus tuli puolivälierissä Ilvestä vastaan, mutta tästäkin Tappara selvisi kunnialla.

Kuopiolaiset vastaavasti tuomittiin monissa ennakoissa aivan sarjataulukon hännille. KalPa on kuitenkin osoittanut, että paidan selässä olevat nimet eivät ole se ratkaisevin tekijä. Pekka Virta suoraviivaisti joukkueen pelitapaa piirun verran tälle kaudelle, mikä osoittautui erinomaiseksi päätökseksi. Savolaiset ovat saaneet revittyä materiaalistaan kaiken mahdollisen irti.

Finaaleissa on pelattu erinomaista jääkiekkoa ja kaukalo on täynnä toinen toistaan värikkäämpiä kiekkoilijoita. Nämä ovat kuitenkin jääneet taka-alalle, kun otsikoihin on noussut aivan muita asioita.

Finaalisarjan otteluohjelma puhututti jo etukäteen. Viimeiset neljä peliä, koko kauden tärkeimmät ottelut, pelataan mahdollisesti peräti viiden päivän sisään. On sanomattakin selvää, että tällaisessa rasituksessa joukkueet eivät voi olla parhaimmillaan. Vaikka pelaajat eivät väsymystä haastatteluissa myönnäkään, niin esimerkiksi kuopiolaisten otteissa ei ollut viidennessä kohtaamisessa samaa raikkautta kuin muissa otteluissa. Toivottavasti Liigan toimistolla on otettu opiksi ja ensi kauden mestaria ei tarvitse ratkaista hätiköidysti.

Myös tuomarointi on noussut otsikoihin. Finaalisarjassa pelaa kaksi kauden parasta joukkuetta, mutta tuomareiden osalta kauden huipennusta pidetään ilmeisesti jonkinlaisena palkintona, sillä tuomariparit vaihtuvat ottelusta toiseen. Viidessä finaalissa on tuominnut toistaiseksi seitsemän eri päätuomaria. Tämä on näkynyt kaukalossa, sillä linja on ailahdellut todella paljon otteluiden välillä. Myös tuomareiden osalta parhaat pitäisi olla kehissä ensimmäisestä ottelusta lähtien ja tuomariparia pitäisi vaihtaa vain äärimmäisessä tapauksessa. Toistaiseksi parhaiten tehtävästä ovat selviytyneet Timo Favorin ja Anssi Salonen. Kaksikko jakoi oikeutta toisessa ja neljännessä kohtaamisessa.

Tuomareiden ratkaisut ovat myös olleet isossa valokeilassa ja suurissa otsikoissa. Otso Rantakari taklasi joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa Alexander Ruuttua, mutta ei saanut tilanteesta lainkaan rangaistusta. Polvitaklaukselta vaikuttanut tilanne päätti Ruutun kauden. Rantakari ratkaisi lopulta ottelun viimeisteltyään voittomaalin reilu minuutti ennen kamppailun päätöstä.

Viidennessä kohtaamisessa KalPan Sami Mutanen taklasi Henrik Haapalaa ja sai tilanteesta suihkukomennuksen. Tuomio vaikutti kevyeltä, mutta Haapala ei pystynyt enää palaamaan kaukaloon ja sai verta vuotavan haavan kasvoihin. Ulosajo on herättänyt paljon tunteita puolesta ja vastaan.

Täysin oma surullisenkuuluisa episodinsa oli Veli-Matti Savinaisen turhautuminen toisen kohtaamisen päätteeksi, kun maalitykki rikkoi mailansa kamppailun päätteeksi. Päärooliin nousi kuitenkin kuopiolainen toimittaja, jonka värikkäät kommentit tapahtumista ja hänen osuudestaan asiaan levisivät mediassa kulovalkean tavoin. mutta hän on sittemmin pehmitellyt lausuntojaan YLElle. 

Finaalisarja lähestyy huipennustaan, mutta kohuotsikot ovat vieneet huomion aivan vääriin asioihin kuin itse peliin. Toivottavasti tämän kauden kohut olisi jo nähty ja nyt voitaisiin keskittyä vain kahden hienon joukkueen tarjoamaan mainioon jääkiekkoon.

Kansikuva: All Over Press