Kommentti: Tuomitusta flopista mallioppilaaksi – Sami Kapanen ja KalPa ovat osoittaneet, että kuukausi on pitkä aika Liigassa

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Kun menettää nappikauden jälkeen valtaosan avainpelaajistaan ja ruoriin astuu ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toimiva nimi, niin kaudesta voi povata kivikkoista. KalPan syksy menikin tahmeasti, mutta viime aikoina kuopiolaiset ovat olleet huimassa iskussa ja tehneet kovaa nousua sarjataulukon pohjamudista kohti kirkkaampia sijoja.

KalPa nappasi ensimmäisestä 15:sta ottelustaan vain 13 pistettä. Joukkueen pelissä ei toiminut käytännössä mikään. KalPa teki näissä otteluissa vain 25 maalia, kun taas kuopiolaisten verkko heilui 40 kertaa. Monien uusien hankintojen taival alkoi nihkeästi ja onnistumiset karttoivat joukkuetta. Heikko menestys näkyi myös viime kauden hopeamitalistin yleisömäärissä: syyskuun lopun kolmessa peräkkäisessä kotipelissä kävi keskimäärin vain hieman yli 2500 katsojaa iltaa kohden. Sami Kapasen pätevyys päävalmentajaksi tuomittiin kovaan ääneen keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Nyt joulukuun alussa on hieman eri ääni kellossa.

KalPa on tällä hetkellä sarjan kovakuntoisin joukkue. Kuopiolaiset ovat voittaneet 11:stä edellisestä ottelustaan peräti kymmenen. Ainoa tappiokin tuli voittomaalikilpailussa viime kauden finaalivastustajalle Tapparalle. KalPa on kuitannut näistä otteluista peräti 29 pistettä eli 2,64 pinnaa iltaa kohden. Joukkue on tehnyt 32 maalia, kun taas kuopiolaisten verkkoon on isketty vain 15 osumaa.

Kuten jo päästettyjen maalien määrä osoittaa, niin KalPan puolustuspelaaminen on parantunut valtavasti kauden alkuun verrattuna. Kapanen on hieman hidastanut joukkueen pelaamista, mikä on auttanut erityisesti hyökkäyksiin lähtöjen suhteen. Lisäksi kokenut Ryan Wilson on osoittautunut erinomaiseksi vahvistukseksi kuopiolaisten takalinjoille. Vastustajat eivät ole tehneet kahdeksassa ottelussa vielä maaliakaan kanadalaisen ollessa kentällä.

Myös tasainen maalivahtikaksikko ja fiksu peluuttaminen on auttanut paljon. Denis Godla on kantanut kuluvalla kaudella pääosan torjuntatöistä, mikä on tosin johtunut osittain Niko Hovisen loukkaantumisesta. Godla on pelannut pääosin mainiosti, vaikkakin selän taakse on uponnut muutama torjuttavissa ollut laukaus.

Hovinen palasi tositoimiin marraskuun puolivälin jälkeen ja on jatkanut siitä mihin kauden avauksessa jäi: Hovinen nollasi sesongin ensimmäisessä ottelussa Jukurit ja on pelannut paluunsa jälkeen neljä ottelua. Kookkaan maalivahdin taakse on tehty kuluvalla kaudella ainoastaan yksi osuma ja miehen torjuntaprosentti onkin hämmästyttävä 99,21. 29-vuotias vaikuttaa palanneen tasolleen, mihin totuttiin vuosikymmenen alussa Hovisen murtauduttua Liigan eliittiin Pelicansin paidassa. Kaudesta 2012-13 lähtien Hovinen on edustanut KalPan lisäksi 12:ta eri seuraa, mutta pelillinen koti näyttää löytyneen viimein Kuopiosta.

KalPalla ei ole tällä kaudella yhtä nimekästä hyökkäyskalustoa kuin vuosi sitten, mutta Kapasen palapelin palaset ovat alkaneet loksahtelemaan paikoilleen viime aikoina ja monet tärkeät pelurit ovat saaneet kaivattuja onnistumisia. Jo viime kaudella väläytellyt Balazs Sebok on johtanut mallikkaasti joukkueen hyökkäysorkesteria erityisesti viimeisissä otteluissa, minkä lisäksi kuopiolaiset ovat saaneet uusia vastuunkantajia. Esimerkiksi tulokaskauttaan pelaavan Joni Ikosen syksy on ollut erittäin haastava, mutta nuorukainen sai maalihanat auki perjantaina Ässiä vastaan. Montreal Canadiensin viime kesän toisen kierroksen varaus jatkoi maalien tehtailua lauantaina iskemällä kaksi osumaa JYPin verkkoon.

Vaikka viime viikonloppua oli JYPiltä todella heikko, niin KalPan lauantaina hakema 5–0 -voitto oli erittäin hieno osoitus kuopiolaisten nykyvireestä. KalPa oli läpi kamppailun potkun vastustajaa edellä ja ottelu oli kauttaaltaan todella ehjä kokonaisuus joukkueelta. Mainioiden otteiden myötä savolaiset ovatkin nousseet jo sarjataulukon seitsemännelle sijalle.

Nykyinen liito ei luonnollisesti tule jatkumaan KalPalla ikuisuuksia, vaan nuorelle joukkueelle tulee todennäköisesti vielä heikompia jaksoja kauden aikana. Ne tosin kuuluvat savolaisten uuteen ajanjaksoon, joka on vasta alkumetreillään.

Kuopiossa alkoi uusi projekti, kun Pekka Virran aika joukkueen peräsimessä tuli päätökseen. Uusi projekti vaatii aina aikansa. Tuloksia ei välttämättä tule välittömästi ja otteet voivat ailahdella kauden aikana paljon. KalPaa arvostellessa kannattaakin katsoa isompaa kuvaa kuin pelkästään edellisiä otteluita.

Kansikuva: All Over Press