TOP 5: Muistatko nämä Liigan legendaariset 7. pelit?

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu. Voit seurata kaikki ottelut ratkaisuun asti Ruutu+ -palvelusta.

 Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

KalPa ja JYP ratkaisevat tänään toisen finalistin, kun joukkueet kohtaavat legendaarisessa seitsemännessä ottelussa. Liigassa on nähty ennen tätä iltaa yhteensä 21 seiskapeliä, jotka ovat lähes poikkeuksetta olleet erittäin huimia otteluita. Tässä viisi poimintaa ikimuistoisista kamppailuista.

5) 2007-08 välierät: Blues-Jokerit 5-3

Blues ja Jokerit kohtasivat yhdeksän vuotta sitten huimassa välieräsarjassa. Jokerit oli jo vahvasti matkalla finaaliin, sillä helsinkiläiset johtivat sarjaa voitoin 3-1. Petri Matikaisen johtama Blues nousi kuitenkin sillasta ja onnistui tasoittamaan ottelusarjan jatkoajalla Hartwall Areenalla, kun Ben Eaves iski ratkaisevan osuman. Espoolaiset tulivat raivoisasti ratkaisevaan kamppailuun ja päätöserään lähdettiin kotijoukkueen johtaessa kolmella maalilla. Jokerit kiri nopeasti maalin päähän, mutta Erkki Rajamäki päätti vieraiden pyristelyt ja varmisti Bluesille finaalipaikan niitattuaan taululle loppulukemat 5-3. Tähän kevääseen päättyi monen nimekkään pelurin ura Suomessa ainakin toistaiseksi, kun muun muassa Ville Leino, Tim Stapleton, Tommi Santala ja Oskar Osala ovat sittemmin kiekkoilleet vain ulkomailla.

4) 2010-11 puolivälierät: HIFK-Jokerit 5-1

HIFK:n ja Jokerien välinen puolivälieräsarja on varmasti yksi Liiga-historian ikimuistoisimmista ja sitä seurattiin tarkasti läpi Suomen. Hieno ottelusarja sai arvoisensa päätöksen, kun Juha-Pekka Haataja venytti ratkaisun seitsemänteen kohtaamiseen iskettyään jatkoajalla voittomaalin kuudennessa kohtaamisessa. Monet muistavat varmasti maalia edeltäneen läpiajon, kun Jukka Hentusella oli mahdollisuus lähettää HIFK kesälomalle, mutta Juuso Riksman veti pidemmän korren. Seitsemännessä kohtaamisessa HIFK oli potkun Jokereita edellä ja katkaisi vierailijoiden selkärangan iskettyään toiseen erään kolme maalia. Loppunumerot kirjattiin punapaitojen hyväksi lopulta lukemin 5-1.

3) 2013-14 puolivälierät: SaiPa-JYP 6-4

SaiPa kuittasi kolmesta ensimmäisestä kamppailusta voitot JYPiä vastaan kaudella 2013-14. Lappeenrantalaiset eivät kuitenkaan pystyneet käyttämään kolmea ensimmäistä ottelupalloaan, vaan JYP onnistui taistelemaan ottelusarjassa tasoihin. Seitsemännestä kohtaamisesta ei draamaa puuttunut. JYP johti vieraskamppailua ottelun puolivälissä jo maalein 3-1, mutta SaiPa nousi kolmen pikamaalin myötä rinnalle ja ohi ennen toista erätaukoa. Päätöserän alkupuolella Yohann Auvitu toi vierailijat vielä tasoihin, mutta Per Savilahti-Nagander tykitti lappeenrantalaisille paikan välieriin vajaat kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä. Ville Koho pääsi nautiskelemaan loppunumerot vielä tyhjään maaliin.

2) 2013-14 finaalit: Kärpät-Tappara 1-0 je.

Kärpät ja Tappara ovat käyneet viime vuosina monia hienoja pudotuspelisarjoja. Kolme vuotta sitten joukkueet kohtasivat finaalissa, kun edellisenä keväänä Ässille mestaruuden hävinnyt Tappara selvitti tiensä jälleen loppuotteluun. Tamperelaiset olivatkin finaalisarjan alkupuolella niskan päällä, sillä joukkue johti ottelusarjaa jo voitoin 3-1. Oululaiset kuittasivat kuitenkin voitot kahdesta seuraavasta kamppailusta ja ratkaisu venyi seitsemänteen kohtaamiseen Ouluun. Aiempia kohtaamisia mukaillen ottelu oli äärimmäisen tasainen ja eteni jatkoeriin lukemissa 0-0. Ratkaisua ei kuitenkaan tarvinnut kauaa odotella, kun Juhamatti Aaltonen nousi kotijoukkueen sankariksi iskiessä mestaruuden ratkaisseen osuman ajassa 67:24. Finaalisarjan kaikki kamppailut päättyivät maalin erolla.

1) 2014-15 finaalit: Kärpät-Tappara 2-1 je.

Vuotta myöhemmin finaalisarjassa kohtasi tuttu kaksikko, kun Kärpät ja Tappara selvittivät tiensä jälleen kauden huipennukseen. Tällä kertaa Kärpät karkasi otteluvoitoissa johtoon lukemin 3-1, mutta kahtena edellisenä keväänä hopealle taipunut Tappara väänsi sarjan väkisin tasoihin. Sesonki huipentui jälleen seitsemänteen kohtaamiseen, johon Kärpät sai mainion alun Joonas Donskoin vietyä oululaiset johtoon avauserässä. Olli Palola toi vierailijat kuitenkin tasoihin päätöserän alussa ja mestari ratkaistiin jälleen jatkoerässä. Tällä kertaa Sebastian Aho otti ratkaisijan viitan harteilleen, joka pääsi karkaamaan tamperelaisten puolustukselta toisen jatkoerän alussa ja laittoi kiekon ohi Juha Metsolan. Tälläkin kertaa finaalisarjan jokainen kamppailu ratkesi vain maalin erolla ja peräti viidesti paremmuus ratkaistiin vasta jatkoilla.

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva: Antti J. Leinonen : All Over Press