Liiga-ennakko 2016-17: Ässistä kuoriutui uskottava joukkue

Liiga-ennakko-saagan kahdeksannen sijan pyhittää Porin Ässät, joka jäi viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle.

Porilaisten viime kausi ei ollut kovin erikoinen marssi, kun hommat menivät lähes jokaisella sektorilla pieleen. Ainut positiivinen asia oli nuorten pelaajien esiinmarssi, joka oli näyttävä.

Tällä kaudella monet asiat ovat toisin. Jari Korpisalon astuttua urheilutoimenjohtajaksi Ässissä on tapahtunut positiivisia muutoksia. Tärkein kiinnitys oli Jyrki Aho, joka on loistava valmentaja. Ja Ahon mukana Poriin on tullutkin useita mielenkiintoisia pelaajia, mikä nostaa patapaidat helposti Liigan keskikastiin.

Ahon peluuttama kiekko on viisasta. Kaikki lähtee loistavasta viisikkopuolustamisesta, mutta Ahon pelikirjassa on myös taitoa rakentaa toimiva hyökkäyssapluuna. Ahon joukkueet ovat kovaluisia rymistelijöitä ja juuri siitä Porissa tykätään.

Siirrot

SISÄÄN:
Charles Bertrand, Sport
Niko Peltola, Sport
Juho Tommila, Lukko
Aleksi Mäkelä, Ilves
Jussi Makkonen, TPS
Jere Seppälä, Blues
Simon Suoranta, Kärpät
Ville Korhonen Västerås IK
Antti Jaatinen, Ilves

ULOS:
Masi Marjamäki, Jokerit
Aleksi Saarela, Lukko
Tapio Sammalkangas, Tappara
Mikko Viitanen, lopetti uransa
Semir Ben-Amor, ei seuraa
Trou Vance, Graz 99ers (Itävalta)
Ville Ahlgren, Chamonix-Morzini (Ranska)

Maalivahti- ja puolustusosasto

Porilaisten maalivahtitilanne on erinomainen. Viime kaudella hienoja otteita esittänyt Andreas Bernard sekä rutinoitunut Ari Ahonen muodostavat todella vahvan kaksikon, johon Ässät ei tule kaatumaan. Ahonen saattaa edelleen olla kovassa tikissä, mutta Bernardin viime kausi osoitti, että hän pystyy ottamaan ykkösveskan tontin itselleen.

Laadukkaan maalivahtikaksikon edessä pelaa melko nimetön puolustus, jossa piilee omat riskinsä. Kiekollista taitoa ovat tuoneet Niko Peltola, Juho Tommila ja Jere Seppälä. Ennestään kiekollista taitoa edusti Valtteri Viljanen.

Nelikon ongelma on se, että yksikään heistä ei ole vielä osoittanut olevansa ykköspakin roolin arvoinen. Jokaisella heistä on siihen ainekset, mutta esimerkiksi nuorten Viljasen, Tommilan ja Seppälän rahkeet eivät vielä pakosta riitä siihen ensi kaudella.

Peltola on taas ikänsä puolesta valmis, mutta Huittisen oma poika ei ole ottanut odotetunlaisia kehitysaskeleita urallaan. Katseet kuitenkin kohdistuvat Peltolaan, sillä nyt hän on selvä ykkösviulun soittaja, joten mahdollisuudet lopulliseen läpimurtoon ovat hyvät. Viimeksi Peltola oli selvä ykköspyssy Sportin debyyttikaudella, ja tuolloin puolustaja vastasi melko hyvin huutoon saaden lopulta kutsun siirtyä Jokereihin pelaamaan loppukaudeksi KHL:ää.

Nuorista suurimmat odotukset kohdistuvat Lukosta Ässiin siirtyneeseen Tommilaan sekä ässäkasvatti Viljaseen. Tommilan ura jäi Raumalla polkemaan pahasti paikoilleen. Tommilalla on iso kiekollinen potentiaali, ja jos nyt nuori mies saa kunnon näyttöpaikan, voi hänestä nousta Ässien takalinjoille kiekollinen liideri.

Viljanen teki jo viime kaudella 20 tehopistettä, mutta hänen kahden suunnan pelissään riittää edelleen rutkasti tekemistä. Pystyykö ex-hyökkääjä nakuttamaan pisteitä hyvään tahtiin ja olemaan samalla varma omassa päässä?

Pakiston offensiivinen osasto jättää kysymysmerkkejä, mutta oman pään taitajista löytyy hieman varmempia tapauksia, vaikka silläkin osastolla mellastaa useampi nuori. Jyri Marttisen kiinnittäminen oli elintärkeää, sillä ennen hänen jatkosopimuksen tekoa ässäpakistossa oli vain 90-luvulla syntyneitä pelaajia. Marttinen on kova luu, joka tekee omassa päässä isoja asioita.

Kovuutta tarjoavat myös nuoret Mikko Vainonen, Aleksi Mäkelä ja Juuso Walli. Jokainen heistä on Liiga-tasoa, mutta pystyykö yksikään heistä nousemaan uudelle tasolle?

Ässät lähtee kauteen riskaabelilla alakerralla, mutta jos nuoret puolustajat pelaavat tapojensa mukaan suurella itseluottamuksella, voi patapuolustuksesta muotoutua vielä erittäin laadukas.

Hyökkäysosasto

Ässähyökkäys lepäsi viime vuonna nuorten pelaajien varassa, kuten Niko Ojamäen, Aleksi Saarelan ja Jarno Kärjen. Saarela vaihtoi maisemaa, mutta muut nuoret jäivät Poriin, mikä tekeekin Ässien hyökkäyksestä erittäin mielenkiintoisen.

Nuorukaiset ovat saaneet rinnalleen laadukkaita pelimiehiä, jotka vahvistavat ennestään porilaisten asemaa. Charles Bertrand ja Ville Korhonen tuovat ison annoksen tehoja patapöytään, ja heidän avulla valmentaja Aho saa kasattua kaksi loistavaa tuloskolmikkoa.

Vielä kun Antti Kerälä jatkaa Porissa, ja Jussi Makkonen vaihtoi TPS:n Ässiin, on patapakan hyökkäyksen kärkikuusikko hyvässä tikissä.

Top 6 -kalustossa on maalintekotaitoa, kovuutta, nopeutta ja pelinrakentelukykyä. On nuoruutta ja kokemusta. Tällainen paletti tekee tuhojaan pitkin kautta, mutta on selvää, että alemmista kentistä kaivataan myös tulitukea.

Sitä tulitukea tarjoavat etenkin Juha Kiilholma ja Arttu Ruotsalainen. Kiilholma on kokonaisvaltainen paketti, joka voi keikkua kauden päätteeksi Ässien pistepörssin kärkipäässä. Hän on paljon enemmän kuin vain alempien kenttien rotta, vaikka paperilla hän saattaakin välillä olla esimerkiksi kolmosvitjassa. Ruotsalainen on puolestaan nuori lupaus, joka osoitti viime kaudella pystyvänsä jo nyt tekemään tulosta. Kärppäkasvatti on taitava hyökkäyspään pelimies, joka on hyvässä fyysisessä kunnossa pienestä koostaan huolimatta.

Lihaosastolle on vielä heittää nimiä, kuten Simon Suoranta, Antti Jaatinen ja Matti Kuparinen, joten Porissa nautitaan erittäin laadukkaasta hyökkäyksestä tällä kaudella. Esimerkiksi Kuparisesta voi vielä muotoutua oiva kärkikenttien pelaaja, jos mies saa vain pysyä terveenä.

Kaiken kaikkiaan Ässien hyökkäyksen suurin vahvuus saattaa olla sen monipuolisuus. Nykyisista palasista pystyy rakentamaan monta erilaista ketjukombinaatiota. Esimerkiksi sentteriosastolle ovat tarjolla Makkonen, Kerälä, Kiilholma, Kuparinen ja Ruotsalainen. Heistä Kerälä, Kiilholma ja Ruotsalainen pystyvät pelaamaan erinomaisesti myös laidassa.

Seuraa heitä

Jarno Kärki:

21-vuotiaalla laiturilla on takanaan kaksi Liiga-kautta, ja miehen meno on ollut loistavaa. Debyyttikaudella syntyi 13 maalia 20 tehopistettä ja viime kaudella vastaavat lukemat olivat 17 ja 36. 194-senttinen Kärki on kärsinyt kesällä loukkaantumisesta, mutta kun mies pääsee takaisin huippukuntoon, voidaan nuorukaiselta odotella suurtekoja Ässien hyökkäyksessä.

Valtteri Viljanen:

Ässien oma kasvatti on väläytellyt parilla viime kaudella kiekollisia taitojaan ja viime sesongilla plakkariin kertyi 20 tehopistettä. Viljanen on pieni mies, jolla on ongelmia kulmaväännöissä, mutta mikään ei poista sitä faktaa, että Valtterilla on kaikki ainekset olla koko sarjan parhaimpia hyökkääviä puolustajia. Sen aika on tuskin vielä, mutta tämä kausi kertoo, osoittaako kehityskäyrä ylöspäin.

Arvio: Runkosarjan sija 8

Ässien hyökkäyskalusto kestää vertailun muihin seuroihin, ja joukkueelta voidaan odottaa huomattavasti parempia otteita kuin viime kaudella. Maalivahtikaksikko takaa sen, etteivät porilaiset ole täysin vastaantulijoita omassa päässäkään. Puolutus aiheuttaa tietenkin jonkinlaista huolta, mutta mistään huonosta alakerrasta ei ole kyse. Jyrki Aho on valmentajana vaativa ja osaa hommansa, minkä vuoksi Porissa palataan takaisin pudotuspeleihin.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press