Liiga-ennakko 2016-17: Räjäytetäänkö pankki, Sport?

Faneille.comin Liiga-ennakoissa esitellään seuraavaksi Vaasan Sport, joka aloittaa kolmannen kautensa pääsarjatasolla.

Vaasassa otettiin viime kaudella harppauksia eteenpäin, kun joukkue selvitti tiensä säälipudotuspeleihin. Se oli joukkueen minimitavoite ja sen puolesta kauteen voitiin olla melko tyytyväisiä.

Nyt on kuitenkin selvää, että säälipudotuspeleihin selviäminen ei yksinään riitä. Sport-organisaation on otettava paikka kahdeksan parhaan joukosta, jotta Vaasassa voidaan olla jälleen tyytyväisiä kauteen.

Sport on ainakin panostanut oikeisiin paikkoihin, kun Vaasaan roudattiin mukava määrä kokemusta. Kahdella edellisellä kaudella joukkue on huutanut juurikin kokemusta, minkä arvoa ei voi vähätellä. Lisäksi Sport on saanut rivistöönsä lisää maalintekotaitoa, jota joukkueesta on puuttunut.

Tomek Valtosen peluuttama jääkiekko on suoraviivaista ja työteliästä, mikä siivittää vaasalaiset taatusti lähelle sijoja 7-10, mutta riittääkö se pitemmälle? Sportin kolmas kausi Liigassa pyörähtää kohta käyntiin, joten olisiko nyt aika räjäyttää se kuuluisa pankki?

Siirrot

SISÄÄN:
Ville Viitaluoma, Örebro HK
Olavi Vauhkonen, Lukko
Rasmus Rinne, Lukko
Markus Nenonen, JYP
Filip Riska, Lukko
Mike Vaskivuo, Fassa
Ville Saukko, Hokki
Markus Kankaanperä, Tappara
Markus Nordlund, Ambri-Piotta
Niklas Lehtimäki, Chicago Steel (USA)

ULOS:
Jarkko Immonen, KooKoo
Charles Bertrand, Ässät
Niko Peltola, Ässät
Timo Niemi, Mora IK (Ruotsi)
Ville Leskinen, Kärpät
Teemu Tallberg, Jukurit
Henrik Koivisto, Jukurit
Oskari Manninen, HPK
Jake Newton, ei seuraa
Mike Brennan, ei seuraa

Maalivahti- ja puolustusosasto

Sportin alakerrassa on nähty molemmilla kausilla hyvää maalivahtipeliä ja niin nähdään nytkin. Mika Järvinen jatkaa kotkapaitojen ykköskassarina, mutta mikä tärkeintä, nyt hänellä on rinnallaan hyvä kirittäjä.

Timo Niemi ei onnistunut haastamaan Järvistä viime kaudella, minkä vuoksi Järvisen kuorma kasvoi liian isoksi. Nyt vierellä sparraa Rasmus Rinne, joka pystyy jopa haastamaan Järvisen taistoon ykkösvahdin paikasta. Rinne on erittäin lupaava tapaus, mutta miehen osake ajautui pahasti laskuun Lukossa, kun hän oli jumissa Ryan Zapolskin takana.

Fakta on kuitenkin se, että Sportin ei tarvitse enää kuormittaa yhtä maalivahtia liikaa, mikä on kaikista tärkein uudistus.

Vaasalaisten pakistossa on hyviä palapelin palasia, mutta kysymysmerkkejä riittää. Kiekollista ykkösroolia on tarjolla Markus Nordlundille, kun Jake Newton päätti pakata kamppeensa ja poistua Kaliforniaan. Nordlund on Sportin ainut todellinen kiekollinen pelote, joten hänen otteensa sanelevat hyvin pitkälle Sportin kautta.

Nordlund on edelleen se sama vanha offensiivinen puolustaja, mutta 31-vuotiaan eurojokelaislähtöisen miehen ympärillä on syystäkin epäilijöitä. Nordlund ei ole yhden loistavan TPS-kauden jälkeen onnistunut pelaamaan samalla tasolla vuodesta toiseen. Viime kaudella hän pelasi yhdeksän ottelua Sveitsin pääsarjassa tehoin 1+2. Nordlund on viivamiehenä hyvä, mutta omassa päässä hänen pelissään on paljon kehitettävää.

Sportilla on onneksi kovia oman pään luutia, jotka takaavat maalivahdeille työrauhan. Etenkin Markus Kankaanperän kiinnittäminen oli enemmän kuin tärkeää, sillä hän tuo kovuuden lisäksi kokemusta ja johtajuutta kentälle sekä pukukoppiin. Kankaanperän lisäksi avainroolissa on Mikko Pukka. Samoin perustein kuin ”Kankikin”.

Kotkapaitojen alakerta on kuitenkin hyvin riskialtis. Joukkue tarvitsee nuorelta Robin Salolta sekä hieman kokeneemmilta Ari Gröndahlilta ja Aleksi Laaksolta parempia otteita. 17-vuotias Salo vaikuttaisi ottaneen kesällä kehitysaskeleita, mikä enteilee hyvää. Mutta millainen on Gröndahlin ja Laakson panos?

On selvää, että Sport ei operoi kovin laajalla materiaalilla, joten loukkaantumisiin ei ole juuri varaa. Myös pakkien kiekollinen peli on vielä totaalinen mysteeri. sillä harjoituskauden perusteella ei voi vetää kovin isoja johtopäätöksiä. Nordlundin lisäksi kiekollista johtajuutta voidaan odotella muun muassa Salolta.

Hyökkäysosasto

Pohjanmaan kiekkoilun lippulaiva menetti ison annoksen tehoja, kun ranskalainen Charles Bertrand päätti kiitää Kasitietä pitkin Poriin. Bertrandin tilalle ei ole löytynyt aivan yhtä kovaa seppää, mutta Olavi Vauhkonen ja Markus Nenonen tuovat Vaasaan paljon maalintekopotentiaalia.

Vauhkosen ja Nenosen varaan onkin laskettu paljon, joten kaksikon on onnistuttava, mikäli Sport haluaa menestyä tällä kaudella. Kummankin laiturin potentiaali on korkealla, mutta heidänkin ympärillä on tummia pilviä. Vauhkonen iski kaudella 2014-15 17 uunia Lukon riveissä, mutta viime kausi meni pipariksi loukkaantumisen vuoksi. Hirmuisella rannelaukauksella varustettu Nenonen on taas jokseenkin ailahtelevainen pelaaja, jonka täytyy saada tasaisuutta otteisiinsa. Viime kaudella mies paukutti hienot 18 maalia JYPissä, mutta kaiken pitää osua kohdilleen, jotta Nenonen pääsee samanlaisiin lukemiin lakeuksilla.

Maalintekovastuu on myös Tuomas Vänttisellä, joka latoi menneellä kaudella sensaatiomaisesti 18 maalia. Sportin laiturikolmikko onkin lähtökohtaisesti laadukas, mutta yksikään heistä ei ole vielä osoittanut pystyvänsä pelaamaan yhtä tehokkaasti kausi toisensa jälkeen.

Sportin tärkein hankinta on tapahtunut sentteriosastolle, kun Ville Viitaluoma naarattiin Vaasaan. Loistavalla pelisilmällä operoiva Viitaluoma on iskenyt Liiga-urallaan loistavia pistemääriä, mutta Ruotsin vuodet menivät jokseenkin penkin alle. Jos kokenut kehäkettu löytää taas tasonsa, on Sportilla käsissään huippuluokan ykkössentteri. Viitaluoma tuo etenkin vaasalaisten ylivoimaan aivan uuden ulottuvuuden.

Sentteriosasto näyttää muutenkin hyvältä, kun Viitaluoman lisäksi rosterista löytyvät huipputaitava Joonas Komulainen, loistava kahden suunan osaaja Lassi Kokkala sekä täydellinen neloskentän sentteri Filip Riska. Tällaisellä nelikolla kelpaa lähteä kauteen. Varsinkin kun Komulainen näyttäisi ottaneen kesällä isoja harppauksia kehityksessään.

Kaiken kaikkiaan Sportin hyökkäys on niin ”sportmainen” kuin olettaa sopii. Hyökkäys on nopea, työteliäs ja fyysinen. Etenkin rouhijaosastolle on heittää loistavia pelaajia, kun vanhemman Riskan lisäksi joukkueesta nöytää nuorempi Riska Erik, Otto Karvinen, Joel Kiviranta, Mike Vaskivuo ja Tommi Tikka. Näistä etenkin nuori mies Kiviranta voi nousta yllättävänkin isoon rooliin Vaasassa.

Seuraa heitä

Joonas Komulainen:

166-senttinen Kuhmon Kivan kasvatti on yrittänyt läpimurtoaan pitkään. Kärpissä peli alkoi polkea paikallaan ja Lukossa osakkeet laskivat. Viime kausi Sportissa meni pipariksi loukkaantumisen vuoksi. Nyt taitava mies on täydessä tikissä ja näyttää paremmalta kuin koskaan aiemmin. Komulainen saattaa hyvinkin nousta tällä kaudella 30-40 tehopisteen sentteriksi.

Robin Salo:

98-ikäluokkaa oleva Salo on huippulahjakkuus, joka tulee varausikään vasta ensi kesänä. Robin on monipuolinen puolustaja, joka ei jäädy kiekon kanssa, ja hänestä voi nousta kauden mittaan kotkapaitojen kärkipuolustajia.

Arvio: Runkosarjan sija 11

Sport on hyvin lähellä säälipudotuspelejä, mutta ne saattavat hyvinkin jäädä haaveeksi. Valtosen peluuttama kiekko ei vie Sportia pitkiin voittoputkiin, mutta se ei myöskään vie pitkiin tappioputkiin. Vaasalaiset häviävät taidossa monelle joukkueelle, mikä nousee avaintekijäksi. Joukkueen kyseenalainen puolustuskaan ei aiheuta ensireaktiona luottamusta, joten runkosarjan 11. sija ei ole varmasti kovin kaukaa haettu.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press