Liiga-ennakko 2017-18: Sport yrittää uutta nousua päivitetyllä reseptillä

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Sportin pelit Ruutu+ -palvelun kautta.

Sportin viime kausi oli synkkä. Pirteästi syksyllä esiintynyt joukkue ajautui talven myötä syväjäähän ja romahti lopulta lähes sarjataulukon hännille. Vaasassa onkin tehty kesän aikana muutoksia, mutta joukkueen runko on säilynyt hyvin kasassa. Sport yrittääkin nousta takaisin pudotuspeleihin hieman päivitetyllä reseptillä.

Viime kausi

Sport lähti viime sesonkiin suurin odotuksin, olihan joukkue selvinnyt kaudella 2015-16 historiansa ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin. Vaasalaiset olivat lisäksi vahvistaneet joukkuettaan Ville Viitaluoman, Markus Kankaanperän ja Markus Nordlundin kaltaisilla kokeneilla pelureilla.

Toisin kuitenkin kävi. Sport otti ison kehitysaskeleen sijaan harppauksen taaksepäin.

Vaasalaiset aloittivat kauden pirteästi. Joukkue jäi ensimmäisen 18 ottelun aikana ainoastaan neljästi ilman pisteitä. Tämän jälkeen alkoivat kuitenkin vaikeudet. Sport kuittasi seuraavasta 23 pelistään vain viisi voittoa ja joukkue valahti sarjataulukon toiseen päähän. Tämä syöksykierre käytännössä riisti vaasalaisten unelman toisesta peräkkäisestä pudotuspelipaikasta, vaikka joukkue muutamaksi peliksi keväällä piristyikin. Vastaavasti kauden kymmenestä viimeisestä ottelustaan joukkue kuittasi vain yhden voiton.

Varsinkin maalinteko tuotti Sportille ajoittain suunnatonta tuskaa. Tomek Valtosen suojatit jäivät kauden aikana yhdeksästi ilman ainuttakaan täysosumaa ja joukkue viimeisteli yhteensä vain 128 maalia, mikä oli toiseksi pienin lukema heti SaiPan jälkeen. Myös Sportin kapea pelaajamateriaali tuli karusti esiin erityisesti Joonas Komulaisen syksyisen loukkaantumisen myötä.

Sport sijoittui lopulta toiseksi viimeiseksi, kun joukkue kuittasi 60 ottelusta 69 pistettä. Eroa kymmenenteen sijaan kertyi 13 pistettä.

Siirrot

Sisään:

 • Sam Povorozniouk (Elmira Jackals, ECHL)
 • Niklas Nevalainen (St. Cloud State University, NCAA)
 • Sami Salminen (Northern Michigan University, NCAA)
 • Antti Kalapudas (Kärpät)
 • Oskari Manninen (HPK)
 • Joni Tuulola (HPK)
 • Michael Parks (Quad City Mallards, ECHL)
 • Mikko Laine (TUTO Hockey)

Ulos:

 • Otto Karvinen (Kärpät)
 • Matti Lamberg (Ässät)
 • Aleksi Laakso (Graz 99ers, Itävalta)
 • Lassi Kokkala (Stavanger Oilers, Norja)
 • Tuomas Vänttinen (EC Bad Tölz, Saksa)

Maalivahdit ja puolustus

Sport lähtee kauteen tutulla maalivahtikaksikolla kun Mika Järvinen ja Rasmus Rinne jatkavat vaasalaisten riveissä. Ainoa muutos viime kauteen on Veini Vehviläisen poistuminen. Keväällä yhdeksän ottelua lainasopimuksen puitteissa Sportissa torjunut Vehviläinen jatkaa uraansa Kärpissä.

Järvinen kantoi päävastuun torjuntatöistä viime kaudella ja sama jatkunee tälläkin kertaa. 28-vuotiaan torjujan isoin heikkous on epätasaisuus. HPK:n kasvatti pelaa toisinaan erinomaisesti ja kannattalee torjunnoillaan Sportia, mutta kauteen mahtuu myös paljon luvattoman heikkoja otteluita. Monesti otteet ailahtelevat jopa pelien sisällä: todellista haamutorjuntaa on monesti seurannut helppo takaisku. Järvinen torjui viime kaudella viisi nollapeliä, mikä oli kolmanneksi isoin lukema Liigassa. Vastaavasti miehen torjuntaprosentti jäi 20 pelissä alle 90 prosenttiin, kun otteluita kertyi yhteensä 44. Rinteen onkin tarjottava tulevalla kaudella kovempi haaste ykköstorjujan tontin suhteen.

Puolustuspäähänkin muutoksia on tullut maltillisesti, mutta täysin aiheesta. Vaasalaisten puolustuspelaaminen oli viime kaudella ajoittain todella heikkoa. Viime kauden pelaajista Markus Nordlund, Otto Honkaheimo sekä Aleksi Laakso eivät jatka joukkueessa. Kolmikosta eniten kirpaisee Laakson lähteminen Itävaltaan, sillä 27-vuotias S-Kiekon kasvatti oli joukkueensa paras pistemies puolustajista.

Sportin tuoreet puolustajat edustavat edeltäjiinsä nähden nuorempaa kaartia. Oskari Manninen palaa Vaasaan mainion HPK:ssa vietetyn kauden jälkeen ja Jokereiden kasvatille on varmasti tiedossa iso ruutu alkavalla kaudella. Niin ikään HPK:sta Vaasaan siirtyi myös Joni Tuulola, joka on melkoinen ryöstö Tomek Valtoselta. Äärimmäisen potentiaalinen puolustaja säväytti jo ensimmäisessä ottelussaan Sportin paidassa, kun puolustaja takoi Pitsiturnauksessa tehot 3+1 juuri hämeenlinnalaisten verkkoon. Vuoden 2016 nuorten maailmanmestari on pelannut koko uransa HPK:ssa, mutta ei pystynyt ottamaan aivan odotettuja kehitysaskeleita parin edellisen kauden aikana. Maisemanvaihto tehneekin hyvää 21-vuotiaalle puolustajalle.

Sport vahvisti takalinjojaan myös edelliset viisi kautta Pohjois-Amerikassa kiekkoilleella Niklas Nevalaisella. 24-vuotiaan pakin vahvuudet ovat täysin kiekollisella puolella, josta on nähty väläyksiä jo harjoitusotteluissa.

Vaasalaisten puolustuksen runko pysyy ennallaan. Markus Kankaanperä, Ari Gröndhal ja Robin Salo muodostavat takalinjojen tiiviin ja monipuolisen ytimen. Kankaanperä hoitaa takuuvarmasti kunnialla roolinsa puolustusalueen luotettavana isäntänä, kun taas häikäisevän debyyttikauden pelanneen Salon harteilla on kiekollisempi rooli. Gröndahl vaikutti viime kaudella ottaneensa huiman askeleen eteenpäin, mutta taso laski synkästi kauden edetessä. 28-vuotias puolustaja nakutti 16 ensimmäisessä ottelussaan tehot 4+6, mutta viimeisten 41 ottelun saldona oli vain pisteet 2+4 ja myös tehotilasto painui pakkaselle hankalan kevään myötä. Sportin puolustuksen täydentävät Ville Saukko, Tony Sund ja Juho-Erik Laitamäki, mutta trion peliaika voi olla kortilla, mikäli takalinjoille ei osu isoja loukkaantumisia.

Robin Salo oli viime kauden tehokkain tulokaspuolustaja, kun 54 ottelussa kertyi tehot 1+15. Kuva: AOP

Hyökkäys

Hyökkääjienkään suhteen Sportissa ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia, sillä sisäisen pistepörssin viisi kärkinimeä jatkavat joukkueessa. Isoimmat lovet hyökkäyspäähän jättävät ulkomaille uusien haasteiden perään lähteneet Lassi Kokkala ja Tuomas Vänttinen, mutta molempien pelureiden kohdalla maisemanvaihdot tulivat varmastikin hyvään saumaan. Molempien pelureiden urat olivat polkeneet Vaasassa paikallaan.

Uusissa vahvistuksissaan vaasalaiset ovat panostaneet kokemuksen sijaan luisteluvoimaan ja lunastamattomaan potentiaaliin. Sport teki viime kaudella vain 128 maalia, joten uudet tuulet hyökkäyskaluston suhteen ovat tervetulleita.

Varsinkin Michael Parks on mielenkiintoinen nimi. Viime kaudella ECHL:ssä kiekkoillut laituri takoi 61 ottelussa 29 maalia ja yhteensä 57 tehopistettä. 25-vuotias hyökkääjä on osoittanut harjoitusotteluissa mainioita otteita ja Philadelphia Flyersin seitsemän vuoden takainen varaus on erittäin potentiaalinen jokerikortti tulevalla kaudella. Sport on vahvistanut rivejään myös Sam Povoroznioukilla, joka saapui Suomeen niin ikään ECHL:stä. Tällä selostajien suosikkipelurilla on kuitenkin harjoitusotteluiden perusteella kollegaansa enemmän töitä tehtävänään varsinkin fysiikan suhteen, mutta elokuisten pelien perusteella ei pidä muodostaa liian jyrkkiä mielipiteitä. Povoroznioukin viime kausi oli kuitenkin kohtalainen, kun 57 ottelussa kertyi 41 tehopistettä.

Sport hankki myös viime kaudella Kärpissä kiekkoilleen Antti Kalaputaan, joka antoi kevätkaudella viitteitä todellisesta potentiaalistaan. 21-vuotias hyökkääjä nakutti kauden 26 viimeisessä ottelussaan tehot 10+8. Vaasassa Kalapudaksella on lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuudet isompaan rooliin kuin aikaisemmilla kausilla Kärpissä, joten siirto on uran kannalta looginen.

Vaasalaisilla on hyökkäyspään palaset varsin mukavasti paikoillaan. Ville Viitaluoma, Joonas Komulainen, Antti Kalapudas, Filip Riska ja Aleksi Ainali muodostavat erinomaisen sentterikaluston, jonka ympärille Valtosen on mainiota kasata sopivat ketjut.

Laitureista Olavi Vauhkonen ja Markus Nenonen ovat varmoja suorittajia, jotka tykittänevät jälleen ison läjän täysosumia. Myös Joel Kivirannan nimi kannattaa painaa mieleen entistä tarkemmin, sillä 21-vuotias laituri viimeisteli viime kaudella 11 maalia ja antoi viitteitä potentiaalistaan. Lisäksi Tommi Tikka ja Tomi Körkkö tuovat mainiota taustatukea vaasalaisten maalintekorintamalle.

Kokonaisuudessaan Sportilla on kasassa kelvollinen hyökkäys, jossa on paljon potentiaalia. Hyvä sentterikalusto mahdollistaa tasaiset neljä ketjua, joista jokainen pystyy myös maalintekoon. Kilpailu pelipaikoista ja ylivoima-ajasta tulee olemaan kovaa.

Valttikortit ja uhkakuvat

Viime kausi jätti synkän varjon vaasalaisten tolppien väliin. Mika Järvisen taso ailahtelee paljon, joten kakkosmaalivahdin on oltava laadukas ja pystyttävä tarjoamaan tasainen taistelu peliajan suhteen. Rinne ei kuitenkaan ole vakuuttanut tälläkään kaudella harjoituspeleissä. Ei olisikaan yllätys, mikäli Sport joutuisi jälleen vahvistamaan maalivahtiosastoaan kauden aikana. Syksyllä menetetyt pisteet voivat tosin käydä kalliiksi keväällä.

Tämä näky tuli tutuksi viime kaudella. Rinne vaihdettiin maalilta neljästi, Järvinen kahdesti. Kuva: AOP

Sportin puolustuksen kärkikuusikko on mainio, mutta tämän jälkeen taso tippuu rajusti. Joukkueen takalinjat eivät kestä käytännössä lainkaan isompia loukkaantumisia. Yksi laadukas puolustaja ei olisi missään nimessä haitaksi, sillä loukkaantumisia tulee väistämättä pitkän kauden aikana.

Vaasalaisten vahvin osa-alue on hyökkäyskalusto. Sentterikalusto on erinomainen ja laitureiden paikoista kärkiketjuissa on kova kilpailu. Joukkueesta löytyy laadukkaita maalintekijöitä sekä pelaajia, joilla on potentiaalia ottaa se seuraava iso askel urallaan jo tulevalla kaudella. Sport teki viime kaudella toiseksi vähiten maaleja SaiPan jälkeen ja esimerkiksi ylivoima tökki tasaisesti läpi kauden. Tämän suhteen pitäisi tulla iso muutos.

Sportin joukkueen rakenne on muuttunut muutenkin viime kauteen verrattuna paljon. Viime kaudella Sportissa pelasi yhdeksän yli 30-vuotiasta pelaajaa, kun taas tällä hetkellä luku on kolme.  Tilalle on tullut nälkäisiä ja potentiaalisia pelaajia, mikä on iso mahdollisuus, mutta myös pieni uhka. Mikäli lumipallo lähtee jossain vaiheessa vyörymään väärään suuntaan, on nuoren ja kokemattoman joukkueen haastavampi pysäyttää sitä. Mutta kuten viime kausi osoitti, niin ei se onnistunut kokeneemmaltakaan joukkueelta.

Ota seurantaan

Antti Kalapudas

Antti Kalaputaan polku muistuttaa hieman Simon Suorannan vastaavaa. Kärpissä pieneen rooliin jumittunut Suoranta siirtyi vuosi sitten Ässiin ja tuloksena oli lähes triplattu piste-ennätys sekä paikka Leijonissa. Kalapudas oli tosin jo keväällä Kärppien pirteimpiä pelaajia, mutta Vaasassa vastuuta lienee luvassa jo syksystä alkaen paljon. Monipuolinen ja luisteluvoimainen hyökkääjä on mainio lisä Sportin hyökkäykseen ja ensi kausi voi olla se todellinen läpimurto kohti Liigan eliittiä. Ilmaiseksi se ei kuitenkaan tule, sillä kilpailu peliajasta tulee olemaan kovaa.

Joni Tuulola

Tuulolaan pätee osittain samat sanat kuin ylläkin. Koko uransa HPK:ssa pelannut puolustaja ei ottanut aivan odotettuja kehitysaskeleita parin edellisen kauden aikana, joten täysin uusi ympäristö tehnee hyvää. Chicago Blackhawskin kahden kesän takainen varaus omaa huimasti potentiaalia, josta on kuitenkin vielä paljon lunastamatta. Ura Vaasassa on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin ja ohuen materiaalin myötä vastuuta on varmasti tulossa reilusti läpi kauden.

Faneille.comin arvio: sija 12

Sportilla on kasassa potentiaalinen nippu, mutta kysymysmerkkejäkin on. Varsinkin maalivahtiosasto sekä puolustus voivat muodostua vaasalaisten akilleen kantapäiksi ellei vahvistuksia tule. Viime kaudella Joonas Komulaisen loukkaantuminen kirpaisi kovaa ja oli iso tekijä karun syöksylaskun suhteen, joten ohut materiaali on siihen nähden yllättävä ratkaisu.

Sportin on saatava mainio lähtö kauteen ja nuorten pelaajien heti onnistumisia, sillä kurssin korjaaminen kesken sesongin on aina haastavaa. Sport tullee taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikoista, mutta tavoitteen saavuttaminen vaatisi tähtien olemista täysin kohdillaan. Mikäli lisävahvistuksia ei tule, niin kausi uhkaa päättyä jälleen runkosarjaan, ellei Vaasassa vältytä merkittäviltä loukkaantumisilta.

Faneille.comin ranking 2017-18

Kansikuva: All Over Press