Liiga-ennakko: Vain mestaruus kelpaa HIFK:lle

HIFK on tehnyt kesän aikana vain täsmähankintoja ja helsinkiläiset tulevat taistelemaan mestaruudesta tosissaan.

HIFK ei ole kauden 2010-11 mestaruuden jälkeen pelannut kertaakaan välierissä. Viimeisen kolmen kauden aikana joukkue ei ole edes selvittänyt tietään kertaakaan suoraan puolivälieriin, vaan vauhtia on aina jouduttu hakemaan säälipleijareista.

Viime kaudella HIFK sijoittui Antti Törmäsen ensimmäisellä valmennuskaudella runkosarjassa seitsemänneksi. Pudotuspeleissä lähtö tuli lopulta puolivälierissä Tapparan käsittelyssä voitoin 4-2.  Kausi oli varsin kaksijakoinen, sillä syyskaudella HIFK majaili sarjan kärkipäässä, mutta kevään tappioputkien myötä joukkueen sijoitus laski.

Tulevaan kauteen helsinkiläiset lähtevät vain ja ainoastaan mestaruus tavoitteenaan. Joukkue on säilynyt todella hyvin ennallaan, joten pelitavan pitäisi olla hyvin hallussa heti alusta lähtien. HIFK on myös tehnyt pari todellista täsmähankintaa.

Liigan paras puolustus?

HIFK:lla on sarjan nuorin maalivahtikaksikko. 20-vuotiaat Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla ja paremmassa vireessä oleva saa kantaa torjuntavastuun. Kova kilpailutilanne ajaa nuoria eteenpäin.

Pahin menetys viime kauden joukkueesta on Toni Söderholm, joka lähti uusien tuulien perässä Saksaan. Joukkueen kapteeni kärsi paljon loukkaantumisista eikä päässyt viime kaudella aivan parhaaseen vireeseen, mutta johtajuutta helsinkiläisten pukukopista lähti roimasti.

HIFK hankki puolustukseen kaksi täsmävahvistusta KHL:stä. Tommi Taimi tuo joukkueeseen kiekollista osaamista. Porilaisen kausi KHL:ssä sujui varsin mukavasti ja parhaimmillaan Taimi taistelee Liigassa puolustajien pistepörssin voitosta. Vastuuta on tiedossa rutkasti varsinkin ylivoimalla.

Stadilaisten puolustuksen uusi isäntä on Joonas Järvinen. Pelicansissa pelatun läpimurtokauden jälkeen Järvinen siirtyi MM-kisojen kautta AHL:ään. Rapakon takana sujui mainiosti, mutta paikkaa ylhäällä ei irronnut, joten Järvinen päätti lähteä haistelemaan KHL:n tuulia. Viime kausi meni Sotshin riveissä hieman penkin alle, mutta Järvinen on osoittanut tasonsa Liigassa ja on ehdoton vahvistus helsinkiläisille.

Taimen ohella Lauri Taipalus kantaa ison vastuun joukkueen ylivoimassa. Taipalus oli viime kaudella Liigan pistepörssin viides, kun 52 ottelussa syntyi mainiot 33 tehopistettä. Kiekollisesti taitava puolustaja pelaa usein aivan riskirajoilla, joten hänen ollessaan kentällä tapahtuu aina.

HIFK:n pakisto on ehdottomasti Liigan parhaimmistoa. Edellä mainitun kolmikon lisäksi pelaavan kuusikon täydentävät Yohann Auvitu, Matt Generous sekä Daniel Grillfors.

Monipuolinen hyökkäys

1zabo

Tomas Zaborsky kuuluu Liigan ulkomaalaispelaajien eliittiin. Kuva: AOP

Helsinkiläisten viime kauden hyökkäyksen pahin menetys on HIFK:ssa lainalla ollut Nikolai Goldobin. Taitava venäläinen teki 38 ottelussa 21 tehopistettä, mutta miehen asenteessa oli paljon parannettavaa.

Hyökkäyspään ainoa uusi hankinta on Ilveksestä saapunut Roope Hintz. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissakin viime vuonna pelannut Hintz kuuluu ikäluokkansa suurimpiin lupauksiin ja viime vuonna debyyttikaudella Liigassa syntyi 17 tehopistettä 42 ottelussa. Tulevalla kaudella piste-ennätys menee uusille kymmenluvuille.

HIFK:n hyökkäyksestäkin löytyy laajuutta. Corey Elkinsin ja Teemu Ramstedtin ympärille on helppo kasata kaksi vaarallista ketjua. Laitureista Tomas Zaborsky, Arttu Luttinen, Juuso Puustinen ja Joonas Rask kelpaisivat varmasti mille joukkueelle tahansa. Alempiin kenttiin löytyy vastaavasti Matti Lambergin, Mika Partasen, Robert Leinon ja Thomas Nykoppin kaltaisia taistelijoita, jotka osuvat kyllä paikan tullen myös tolppien väliin.

Arvio: sija 2

HIFK on saanut pidettyä joukkueen hyvin kasassa ja tehnyt hyviä täsmähankintoja. Joukkue on todella hyvässä tasapainossa ja pelipaikoista riittää kilpailua. Törmäsen ensimmäinen kausi ei ollut napakymppi, mutta nyt on ollut enemmän aikaa hioa kuvioita kasaan. Tämän vuoksi uskomme HIFK:n olevan tänä vuonna erittäin lähellä runkosarjan voittoa.