Liiga-joukkueiden syystodistukset: mallisuorituksia ja luokattomia esityksiä

Liiga on maajoukkuetauolla ja sarjasta on noin kolmannes pelattuna, joten voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua. Sarjasta on muodostunut äärimmäisen tasainen varsinkin keskikastin osalta, sillä sijat 4-11 ovat kolmen pisteen sisällä, joten pari voittoa voi muuttaa sijoituksia huomattavasti. Pelkkää sarjataulukkoa ei siis pidä tuijottaa liian tarkasti. Tässä joukkueiden kouluarvosanat syyskauden osalta. 

Kärpät: 10

Kärppien kausi alkoi tahmeasti: ensimmäinen varsinaisen peliajan voitto irtosi vasta viidennessä ottelussa. Tämän jälkeen oululaiset ovat hävinneet vain yhden ottelun ja hallitsevan mestarin otteet ovat olleet todella vakuuttavia. Kärpille ei ole tehty avausottelun jälkeen (KalPa voitti jatkoajalla lukemin 3-2) yli kahta maalia ottelussa, mikä kuvastaa joukkueen äärimmäisen tiivistä puolustusta. Lisäksi maajoukkuekutsun saanut Veini Vehviläinen on ollut todella kovassa iskussa. Kärpät on päästänyt 20 ottelussa vain 20 maalia, mikä on käsittämätön saldo. Alkukausi onkin ollut oululaisilta kokonaisuutena todella väkevä. 

TPS: 9

TPS:n syyskausi ei ole ollut pelkkää voittokulkua, vaan otteet ovat toisinaan ailahdelleet. Turkulaisten perustekeminen on kuitenkin todella kovalla tasolla ja joukkue on pystynyt raapimaan pisteitä tasaisen kovalla tahdilla. TPS:n avainpelaajat ovat olleet kovassa iskussa, mikä on auttanut heikompina iltoina ja varsinkin ylivoima on tehnyt tuhojaan Ilari Filppulan ja Oula Palveen johdolla. Myös yhtenä kysymysmerkkinä ollut maalivahtien tilanne on ollut kunnossa, kun vastuun jakaneet Rasmus Tirronen sekä Henrik Haukeland ovat torjuneet tasaisen hyvin. TPS onkin osoittanut olevansa yksi mestarisuosikeista ja seurajohdon vahvat reagoinnit pelaajamarkkinoilla tukevat tätä.  

HPK: 9

HPK:n viime kausi oli tulosten valossa vaisu, mutta Antti Pennasen suojatit ovat pelanneet koko kuluvan kalenterivuoden mainiosti. Mainio syyskausi on poikinut onnistujia myös yksilötasolla, kun muun muassa Teemu Turunen, Eetu Tuulola sekä Petteri Nikkilä ovat olleet kovassa liidossa heti kauden alusta lähtien. Hämeenlinnalaisilla ei ole kasassa sarjan nimekkäin joukkue, mutta yhtenäinen ja sitoutunut joukkue yhdistettynä aktiiviseen pelitapaan tuottaa tulosta. 

Ilves: 9

Ilves on ollut syyskauden positiivisin yllättäjä ja Karri Kiven määrätietoinen työ on alkanut kantamaan hedelmää. Tamperelaiset lähtevät maajoukkuetauon viettoon sarjataulukon neljänneltä sijalta ja Hakametsän keltavihreällä puolella voidaan syystäkin olla tyytyväisiä alkukauteen. Monet nuoret pelaajat ovat ottaneet valtavia kehitysaskeleita ja kantaneet esimerkillisesti vastuuta. Edes joukkueen suurimman tähden ja kapteenin Eemeli Suomen loukkaantuminen ei saanut laivaa horjumaan. Tauko tulee tosin Ilveksen kannalta erinomaiseen saumaan: viimeisestä seitsemästä ottelusta saldona on vain yksi varsinaisen peliajan voitto. 

Pelicans: 8,5

Nuorella pelikaanilaumalla on ollut haasteita kauden aikana. Varsinkin aivan alkusuoralla joukkueen otteet ailahtelivat otteluiden sisällä ja pisteitä karkasi käsistä, mutta lahtelaiset ovat tehneet tämän suhteen lujasti töitä Ville Niemisen johdolla. Puurtaminen onkin alkanut kantaa hedelmää: Pelicans on voittanut neljä viimeisestä viidestä ottelustaan. Lahtelaisten hankinnat ovat osuneet nappiin ja joukkueesta on löytynyt vastuunkantajia haastavina hetkinä. Pelicansin kausi ei tule todennäköisesti olemaan pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta työteliäässä joukkueessa on paljon potentiaalia. 

Tappara: 7

Tapparan kausi alkoi takkuillen, kun kymmenen ottelun jälkeen kasassa oli vasta kolme voittoa. Kestomenestyjä paranteli asemiaan viiden peräkkäisen voittonsa myötä ja varsinkin Kärppien kukistaminen vieraskaukalossa oli vahva näyttö joukkueen iskukyvystä. Tamperelaisten kurssi on ylöspäin, mutta Tapparalla on vielä rutkasti varaa parantaa. Moni pelaaja, varsinkin kokeneemmasta kaartista, on ollut kaukana parhaasta tasostaan. Vaikka kestomenestyjän syyskausi on ollut vaisu, niin joukkue tullee olemaan jälleen epätoivottu vastustaja keväällä.

SaiPa: 8

SaiPan syksyn kulmakivenä on ollut erittäin vahvat kotiotteet: yhdeksästä Kisapuiston ottelustaan joukkue on hävinnyt vain yhden. Kokonaisuutena Tero Lehterän suojattien alkukausi on ollut varsin mainio, mutta parannettavaakin on. Viimeisestä kymmenestä ottelustaan joukkue on raapinut vain kaksi voittoa varsinaisella peliajalla. SaiPan tavaramerkkinä on jälleen sitkeys ja lappeenrantalaiset pystyvät venymään otteluissa, mutta nuorelle nipulle tulee ajoittain pahoja ohipelejä. SaiPassa piilee vielä paljon potentiaalia, sillä monilla pelaajilla löytyy vielä nähtyä isompia vaihteita reservistä. 

Sport: 9

Sport on esiintynyt kaukalossa mainiosti, mutta Kuparisaaren lehtereillä ei ole ollut tungosta: kauden yleisöennätys on 3057 ja esimerkiksi Jukureita vastaan paikalle löysi vain hieman yli 2300 silmäparia. Yleisömäärät ovat olleet hämmentävän pieniä, sillä Sport on pelannut erinomaisesti ja joukkue on vain kolmen pisteen päässä kolmannesta sijasta. Kotikaukalossaan vaasalaiset ovat jääneet vain kertaalleen ilman pisteitä. Ari-Pekka Pajuluoma on tehnyt hyvää työtä joukkueen peräsimessä ja saanut joukkueen kovaan liitoon. Sportissa on potentiaalia kauden mustaksi hevoseksi. 

Jukurit: 8,5

Jukureiden materiaali on rajallinen, mutta Pekka Kangasalusta on saanut joukkonsa pelaamaan äärimmäisen sitoutuneesti eivätkä mikkeliläiset luovu helpolla pisteistä. 13 ottelun jälkeen joukkueella oli vasta neljä voittoa kasassa, mutta Jukurit vetäytyi maajoukkuetauolle neljän ottelun voittoputkessa. Mikkeliläisten ei auta lähteä puhtaaseen maalintekokilpailuun, sillä siinä taistossa joukkue jäisi aina hopealle. Tämä on Savossa huomioitu ja Jukurit raapii pisteitä tyylipisteistä piittaamatta. Tulos on ainoa mikä merkitsee ja siinä Kangasalusta suojatteineen on onnistunut hyvin. 

HIFK: 6

Vaikka erot ovat pieniä, niin HIFK:n vetäytyminen maajoukkuetauolle avauskolmanneksen jälkeen kymmenenneltä sijalta on heikko suoritus. Osasyy vaisuun syksyyn on valtava loukkaantumissuma, josta on muodostumassa Helsingissä jo jokavuotinen perinne. Tästä huolimatta HIFK:n pelissä on isoja puutteita. Stadilaisten kurssi kääntyi laskuun lokakuun loppupuolella, samaan aikaan kuin alkukaudella pelejä joukkueelleen kääntänyt Erik Thorell loukkaantui. HIFK on pelannut ilman Thorellia seitsemän ottelua ja hävinnyt näistä kuusi. Helsinkiläisten riveissä tapahtunee liikehdintää, sillä joukkue kaipaa kipeästi vahvistuksia loukkaantumissuman keskellä – etenkin kun Lucas Lession sopimus purettiin.  

KooKoo: 7,5

KooKoon syyskausi on ollut melkoista vuoristorataa. Hyökkäyspää on toiminut erinomaisesti ja joukkue on takonut kolmanneksi eniten maaleja. Varsinkin Malte Strömwall sekä Miikka Pitkänen ovat ihastuttaneet otteillaan, mutta kouvolalaisten riveistä on noussut esiin myös nippu muita isoja onnistujia. Vastaavasti puolustamisen suhteen peli on takkuillut pahasti ja KooKoon verkkoon on tehty jo 60 maalia. Tämän suhteen on kuitenkin tapahtunut iso parannus: viimeisessä viidessä ottelussa KooKoo päästi vain kuusi maalia. Kokonaisuutena kouvolalaisten syksy on kuitenkin ollut varsin positiivinen hyökkäyspään onnistujien myötä.

Lukko: 6

Viimeinen ottelu ennen taukoa oli Lukolle äärimmäisen tärkeä, kun raumalaiset hakivat pisteet Turusta lukemin 3-0. Lukko on päästänyt eniten maaleja tällä kaudella ja TPS:n nollaaminen vieraskaukalossa oli erittäin vahva suoritus, varsinkin kun alla oli viisi tappiota. Pekka Virran suojattien suurimmat ongelmat ovatkin olleet omassa päässä, mutta viimeisin kamppailu antoi viitteitä paremmasta. Lukolla on varsin kelvollinen materiaali ja joukkueessa piilee potentiaalia, vaikka syksy onkin ollut todella tahmea. 

KalPa: 6

Nuori joukkue on pahassa kierteessä: onnistumisia ei tule ja helpot asiat ovat muuttuneet vaikeiksi. Kauden alkusuora oli tulosten valossa positiivinen, mutta lokakuun alussa lumipallo lähti vyörymään väärään suuntaan ja savolaiset hävisivät kahdeksan ottelua putkeen. Tappioputki katkesi JYPiä vastaan, mutta silti kuopiolaisten syksy oli todella synkkä. Maajoukkuetauko tuli harvinaisen hyvään saumaan, sillä nyt KalPalla on mahdollisuus viilata peliään ja nollata alkukausi. 

JYP: 5

On käsittämätöntä, että JYPillä on tässä vaiheessa vasta kolme varsinaisen peliajan voittoa. Lauri Merikivi on tuore valmentaja Liiga-tasolla, mutta jalkeilla on poikkeuksellisen kokenut joukkue, jonka olisi olettanut tasapainottavan tilannetta. Tästä huolimatta jyväskyläläisten peli on ollut todella sekaisin ja otteet ovat ailahdelleet usein jopa otteluiden sisällä, mikä on kääntänyt kamppailuja vastustajille. Ei olisi yllätys, mikäli Jyväskylässä tapahtuisi isoja muutoksia tauon aikana. 

Ässät: 5

Helppoa ei ole ollut Porissakaan, vaan kasassa on vasta kaksi varsinaisen peliajan voittoa ja pudotuspeliviiva on karannut jo uhkaavan kauas. Monissa otteluissa joukkue ei ole ollut edes lähelläkään voittoa, vaan vastustaja on ollut jatkuvasti pari potkua edellä. Ässät onnistui tosin voittamaan kaksi taukoa edeltävää peliään, mikä helpotti tilannetta varmasti. Porissa ei ole ollut mitään osa-aluetta, joka ansaitsisi puhtaat paperit syyskaudesta, vaan parannettavaa on tasaisen paljon jokaisella. 

Kansikuva: Emil Hansson / AOP